Poradna

Jak si poradit s teplým sklepem?

Prosím o radu, nedaří se nám skladovat dlouhodobě ovoce ani zelenina. Sklep máme suchý ale je zde i poměrně teplo (6-7 °C). Je možné provést nějaká opatření pro udržení ovoce a zeleniny ve svěžím stavu co nejdéle? Kořínkovi, Hradec Králové

sklep

Zeleninu a ovoce, uskladněné ve sklepě musíme pravidelně kontrolovat. Jedno nahnilé jablko bývá mnohdy původcem hnití okolních plodů. Nejčastěji můžeme najít černou moniliovou, jádřincovou a gleosporiovou hnilobu. Z fyziologických poruch pak hořkou pihovitost, hnědnutí dužniny či požerky od myší. Všechny napadené nebo poškozené plody ihned odstraňujeme.

Především písek, ve kterém bývá nejčastěji uskladněna zelenina, musí mít dostatečnou vlhkost. Pokud je příliš suchý s vyšší teplotou nad 4 °C, vyplatí se nepatrné navlhčení. Pozor ale – voda se nesmí dostat na zeleninu. Mohlo by dojít k rychlému šíření houbových chorob.

Pokud potřebujeme zvýšit vlhkost ve sklepě, je možné rozmístit na podlahu nádoby s vodou. Pro snížení teploty se vyplatí pravidelně větrat.

Text: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva
Foto: iStock.com


Zeptejte se

Na otázky odpovídají odborníci s mnohaletou praxí v oboru zelinářství, ovocnářství, okrasné zahrady či bioochrany. Otázky pište na poradnarpn@jagamedia.cz