Vaření

Vyzkoušejte místo klasických brambor batáty. Brownies nebo zdravější verze hranolek se budou těšit oblibě i ve vaší rodině

Batáty známé také jako sladké brambory pochází z rostliny jménem povijnice batátová. Jsou příjemným zpestřením jídelníčku. V kuchyni mají mnohostranné využití. Díky své jedinečné chuti se hodí na přípravu slaných, ale i sladkých pokrmů. Toto je 5 mých nejoblíbenějších receptů z batátů, které jsme si doma zamilovali.

Jídla z batátů
Zdroj: Shutterstock

Batátové hranolky

Hranolky se pečou v troubě namísto smažení v oleji, jak je to zvykem. Jsou tedy zdravější než klasická verze.

Používám je jako přílohu k masu či zelenině. Někdy si dám jen hranolky jako takovou lehkou večeři nebo oběd. V tom případě ale nesmí chybět dip (např. BBQ omáčka, zakysaná smetana nebo jogurt).

Batátové hranolky
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 500g sladkých brambor (batát)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mleté sladké papriky
  1. Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky. Měly by mít stejnou velikost, aby se nelišila doba pečení.
  2. Olej promíchejte se solí, pepřem a paprikou. Nalijte na hranolky a dobře promíchejte.
  3. Rozložte je na plech tak, aby se nepřekrývaly. Vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte 25–30 minut. V polovině času plech vyndejte z trouby a hranolky otočte.

Jaký dip použít?

Vynikající je zakysaná smetana smíchaná se solí a pepřem (někdy přidávám i mleté chilli) anebo řecký jogurt. Naposledy jsem použila BBQ omáčku, má uzenou chuť a hranolky s ní chutnaly fantasticky.

Tip: Abyste se zbavili přebytečného škrobu a hranolky byly na povrchu křupavější, můžete nakrájené batáty namočit na hodinu do studené vody smíchané s 1 lžičkou soli. Vody dejte tolik, aby byly všechny hranolky ponořené. Poté vodu vylijte, propláchněte a nechte je oschnout na utěrce nebo je osušte papírovou utěrkou.

Zapečené batáty

Zapečené batáty s vejcem
Zdroj: Shutterstock

Na velký plech (4 porce) budete potřebovat:

  • 750g batátů
  • 400–500g mražené kukuřice
  • 4 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje (může být i slunečnicový)
  • 1 cibule
  • 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička soli
  1. Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte do velké mísy.
  2. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a utřený česnek.
  3. Mraženou kukuřici nechte předem rozmrazit a poté ji nasypte do mísy k ostatním surovinám.
  4. Přidejte koření – červenou papriku, kmín, pepř a sůl a také olej. Kdo má rád pálivé, může přidat i chilli.
  5. Vše dobře promíchejte. Obsah mísy vysypte na vymazaný plech a rozhrňte do rovnoměrné vrstvy. Ideální je velký plech s nízkým okrajem. Batátové směsi má být nízká vrstva, takže menší zapékací mísy s vysokým okrajem a jiné podobné formy nejsou moc vhodné.
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35–45 minut.
  7. Otevřete fazole v plechovce, vylijte z nich nálev a dobře je propláchněte v sítu. Nechte okapat. Fazole jsem dříve přidávala hned na začátku, ale přišly mi takové suché. Místo toho je přidávám až 10 minut před koncem. Povytáhnu si plech a rovnoměrně je nasypu na batáty.
  8. Batáty jsou hotové, když na okrajích zhnědnou a budou při rozkrojení měkké.
  9. Jako poslední se přidá vajíčko. Buď udělejte 4 volská oka na pánvi, anebo vajíčka vyklepněte na zapečené batáty a dejte ještě na 5 minut zpátky do trouby.
  10. Před podáváním polijte zakysanou smetanou ochucenou troškou soli a pepře. Máte rádi pálivé? Přidejte do smetany prášek z chipotle nebo jalapeňo papriček.

Pečené batáty

Recept je inspirovaný ájurvédou, proto v něm najdete himálajskou sůl bohatou na minerály a kurkumu, která má skvělé protizánětlivé účinky.

Pečené batáty
Zdroj: Shutterstock

Věděli jste, že kurkuma je nejsilnější přírodní antibiotikum?

Budete potřebovat:

  • 500g batátů
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička himálajské soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu (lze nahradit klasickým kmínem)
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  1. Batáty oloupejte a nakrájejte na centimetr silná kolečka. Všechno koření nasypte do misky a smíchejte. Poté ho přidejte do mísy, kde jsou batáty a promíchejte.
  2. Kolečka batátů rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 200 stupňů 15–20 minut. Brambory musí být uvnitř měkké. Pokud si nejste jistí, jednu rozkrojte a ochutnejte.
  3. Podávejte s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou smíchanou s troškou soli a pepře.

Plněné batáty

Plněné batáty
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 batáty
  • plátkový čedar
  • 1 žlutá kapii
  • 100g mražené kukuřice
  • 4 cherry rajčata nebo 1 velké
  • jarní cibulka
  1. Batáty neloupejte, jen je dobře umyjte (používám kartáč na mytí zeleniny). Každý batát několikrát propíchněte vidličkou a položte na plech. Pečte na 175 °C 60 minut. Zkuste použít špejli nebo párátko – brambora musí být měkká, tudíž by měla jít snadno propíchnout. Pokud to nejde, ještě batáty dopečte.
  2. Mraženou kukuřici 5 minut povařte, sceďte a nechte vychladnout. Na salát smíchejte nakrájenou kapii, rajčata, jarní cibulku a kukuřici.
  3. Dále smíchejte zakysanou smetanu s troškou soli a pepře.
  4. Upečené batáty vyndejte z trouby, položte na talíř a nařízněte. Dovnitř vložte plátek sýra, na to salát, a nakonec přelijte zakysanou smetanou.

Batátové bezlepkové brownies

Bezlepkové batátové brownies
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 130g arašídového másla
  • 140g batátového pyré
  • 100g třtinového cukru
  • 40g medu
  • 25g hořkého kakaa
  • 1 vejce vel. M (55 gramů)
  • 1 lžička instantní kávy
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli
  1. Připravíme si pyré. Batáty nakrájejte na větší kostky a uvařte doměkka (vodu nesolte). Sceďte je, nechte okapat a pak je pomocí šťouchadla rozmačkejte na kaši. Před tím, než se pustíte do receptu, nechte ji zcela vychladnout.
  2. Pak dejte všechny suroviny do mísy a dobře promíchejte.
  3. Kdo chce, může přidat i čokoládové pecičky anebo pecičky z arašídového másla.
  4. Směs nalijte do kulaté dortové formy (vymažte ji a vysypejte moukou anebo použijte pečicí papír).
  5. Pečte na 175 stupňů 15 minut. Jelikož se jedná o brownies, není delší doba pečení žádoucí. Měly by být vláčné, nikoliv suché.
  6. Vyndejte je z trouby a nechte 30 minut vychladnout. Teprve poté vyndejte brownies z formy a nakrájejte.

Jak si tyto brownies vychutnat – se zmrzlinou, potřené arašídovým máslem nebo džemem, polité bílou nebo hořkou čokoládou.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů