Zdraví

Rakytník, to není jenom sirup. Připravte si z něj med, ocet nebo prášek. Tady je 9 způsobů, jak dostanete do těla denní dávku vitamínu C

Sirup z rakytníku určitě znáte. Ale zkoušeli jste rakytníkový med, ocet nebo olej? Jak můžete plody této dřeviny ještě využít?

Plody rakytníku a rakytníkový čaj
Zdroj: Shutterstock

Sklizeň rakytníku není kvůli všudypřítomným trnům a větvím zrovna jednoduchá, ovšem nenechte se odradit. Rakytník řešetlákový je totiž pořádná vitamínová bomba! Jen jedna jediná kulička rakytníku pokryje denní dávku vitamínu C! Což je poměrně slušná odměna za pár škrábanců.

Zdravotní benefity:

  • Posiluje imunitu
  • Obsahuje vysoký podíl vitamínu C, dále vitamíny A, D, a K
  • Pomáhá proti chřipce a nachlazení
  • Podporuje správné trávení
  • Je bohatý na flavonoidy, mastné kyseliny
  • Má příznivý vliv na kůži
  • Působí proti únavě a stresu

Kdy sbírat

Bobule rakytníku se sbírají od začátku září do přibližně poloviny listopadu.

Jak rakytník zpracovat

Rakytníkový sirup

Ze sirupu si připravíte lahodnou limonádu.

Rakytníkový sirup
Zdroj: Shutterstock
  • 1 litr šťávy z rakytníku
  • 1kg cukru

Rakytník vylisujte nebo odšťavněte. Změřte, kolik jste získali šťávy, a podle toho si odvažte odpovídající množství cukru.

Dejte na sporák, promíchejte a začněte zahřívat. Sirup by se neměl vařit, zahřívejte ho tedy jen do rozpuštění cukru a poté ihned odstavte ze sporáku. Přelijte do čistých lahví. Skladujte v lednici.

Rakytníkový ocet

Používejte do salátů, zálivek nebo užívejte 1 lžíci octa s několika lžícemi vody ráno nalačno.

  • 250ml jablečného octa
  • 1 lžíce rakytníku

Čerstvé bobule rakytníku dáme do misky a zcela rozmačkáme. Ocet nalijte do sklenice, přidejte rakytník a dobře uzavřete. Nechte 3–4 dny louhovat.

Přeceďte a přelijte do čisté lahve. Ocet skladujte v lednici.

Rakytníkový olej

Olej z rakytníku najde využití v kuchyni k dochucení různých pokrmů a zálivek. Dále je možné ho užívat vnitřně – 1 lžičku 3x denně. Olej je vhodný i na vnější použití například k ošetření drobných ran.

Rakytníkový olej
Zdroj: Shutterstock
  • 3 díly olivového oleje
  • 1 díl sušeného rakytníku

Nejprve je třeba rakytník nadrtit, aby do oleje uvolnil co nejvíce cenných látek. Dejte ho do čisté suché sklenice a zalijte olejem. Nechte 3–4 týdny louhovat, ideálně na teplejším místě. Sklenicí občas můžete zatřepat, když si na ni vzpomenete.

Olej přeceďte přes plátýnko a přelijte do čisté sklenice. Skladujte na temném suchém místě.

Rakytníkový čaj ze sušených plodů

  • 250ml vody
  • 2 lžičky sušeného rakytníku
  • podle chuti med nebo jiné sladidlo

Rakytník dejte do malého hrnce, zalijte vodou a 5 minut povařte. Přeceďte a ještě podle chuti oslaďte.

Čaj z čerstvých plodů

  • 250ml vroucí vody
  • 2 lžičky rakytníku
Rakytníkový čaj
Zdroj: Shutterstock

Rakytník zalijte vroucí vodou, nechte 15 minut louhovat. Při cezení plody co nejvíce vymačkejte.

Rakytníkový prášek

Bobule dejte pořádně usušit. Dejte je do mixéru (já používám elektrický mlýnek na kávu) a rozmixujte na prášek.

Prášek můžete přidávat do smoothie a kaší. Hodí se i jako náhrada za celaskony, stačí smíchat s vodou a vypít.

Vzhledem k tomu, kolik rakytník obsahuje vitaminu C, stačí špetka prášku (na špičku nože) denně.

Sušený rakytník

Rakytník rozložte do jednotlivých pater sušičky. K sušení zvolte nízkou teplotu – ideálně do 42 stupňů, aby se jednalo o raw kvalitu. Sušení na nízké teploty možná trvá o něco déle, no zachová se tak více vitamínů a dalších cenných látek a také maximum chuti.

Ze sušeného rakytníku si pak můžete připravit čaj nebo z něj vyrobit olej.

Sušený rakytník a rakytník v medu
Sušený rakytník a rakytník v medu | Zdroj: Shutterstock

Rakytníkový med

  • 600g kvalitného medu
  • 200ml rakytníkové šťávy

Med a rakytníkovou šťávu smíchejte. Používejte třeba ke slazení nápojů, kaší, jogurtů, smoothie.

Rakytníkový džus

  • 1kg rakytníku
  • 500ml vody
  • sladidlo podle chuti (med, agáve sirup…)

Bobule dobře promyjte, dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte i sladidlo. Dužinu propasírujte, abyste získaly jen čistou šťávu. Dolijte vodou (500ml).

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů