Vaření

Ověřená klasika, Bailey´s i pro kávičkáře. 6 receptů na sváteční domácí likéry

Likéry se už tak nějak pojí se svátky. Když si v tom všem spěchu kolem Vánoc najdete chvilku času, určitě si vyrobte alespoň jednu láhev. Na přípravu vám bude stačit jen chvilka, což je velká výhoda, a garantujeme vám, že se po něm velice rychle slehne zem. A když nebudete vědět, co s dárky, s našimi recepty máte vyřešenou téměř celou rodinu. A ještě malý tip, když už budete tu lahev „domácího“ mít, ukápněte si z něj třeba do kávy nebo horké čokolády.

Zdroj: Shutterstock

Vaječný likér

Ingredience

  • 250 ml tuzemáku
  • 250 ml smetany (30% tuku)
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml kondenzovaného mléka (neslazené)
  • 6 žloutků
  • 10 g vanilkového cukru
Vaječný likér
Zdroj: Shutterstock

Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, 100 gramů moučkového cukru a vanilkový cukr. Promíchejte. Přiveďte k mírnému varu a odstavte.

Do mísy dejte žloutky a zbylých 100 gramů moučkového cukru. Metličkou rozmíchejte, dokud žloutky nezesvětlají.

Horkou směs smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Poté nalijte zpět do rendlíku a postavte na mírný plamen.

Míchejte, dokud krém nezhoustne. Teplota má být okolo 75–80 stupňů. Zabere to 5–10 minut (záleží na typu nádoby).

Hned, jakmile krém zhoustne, sundejte ho z plamene a pokračujte v míchání. Ideální je nádoba s ledovou vodou, do které hrnec s krémem ponoříte. Nakonec přidejte rum podle chuti, nápoj nalijte do lahví a uložte do lednice.

Pokud jsou v likéru nějaké hrudky, přeceďte ho přes jemné síto. Je likér příliš hustý? Přidejte o něco více rumu.

Tip: Finální zahřívání na plameni můžete udělat ve vodní lázni. Do většího hrnce s troškou vody na dně dejte rendlík nebo mísu a míchejte krém do zhoustnutí.

Vanilkový likér bez vajec

Ingredience

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 400–500 g krupicového cukru
  • 300 g hnědého rumu
  • 2 vanilkové pudingy
  • 2 vanilkové cukry

Z mléka odlijte do misky asi 100 ml. Zbytek dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přidejte cukr (začněte 400 gramy, kdyžtak potom ještě přidáte).

K mléku v misce přidejte oba pudingy a metličkou rozmíchejte. Až se mléko začne vařit, přilijte puding a začněte míchat. Vařte na nízkou teplotu 2 minuty.

Odstavte, vlijte rum a opět promíchejte. Místo metličky můžete použít tyčový mixér, je to jistota, že likér bude bez hrudek.

Po vychladnutí přelijte likér do lahve. Skladujte v lednici.

Tip1: Pro lepší chuť použijte vanilkový puding s pravým vanilkovým luskem

Tip2: Nejlépe si likér vychutnáte teplý, ozdobený šlehačkou.

Bailey´s likér

Ingredience

  • 700 ml slazeného salka
  • 300 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 300 ml whisky (je možné použít i rum)
  • 40 g rozpuštěné čokolády
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička instantní kávy a 1 lžíce vody na rozmíchání
Bailey´s likér
Zdroj: Shutterstock

Salko, whisky nebo rum, smetanu a vanilkový extrakt, rozpuštěnou čokoládu a kávu rozmíchanou ve vodě dejte do mixéru. Vše rozmixujte.

Přelijte do čistých lahví.

Trvanlivost: 2 měsíce

Tip: Pro karamelovou chuť použijte 650 ml salka a 50 ml karamelového salka.

Čokoládový likér

Ingredience

  • 150 ml smetany
  • 60 g cukru
  • 50 ml hnědého rumu
  • 40 g hořké nebo mléčné čokolády
  • 25 ml vodky
  • 1 lžíce čokoládového pudingu
  • 2 lžičky hořkého kakaa

Ze smetany odeberte 50 ml. Zbytek dejte na sporák a společně s cukrem přiveďte k varu.

Do smetany v misce přidejte puding, rozmíchejte ho a poté vlijte do vroucí smetany. Za stálého míchání vařte 2 minuty na nízkou teplotu. Odstavte ze sporáku a nechte pár minut vychladnout.

Přidejte na kousky nakrájenou čokoládu, míchejte do rozpuštění a teprve poté vlijte vodku i rum. Alkohol vždy dávejte až jako poslední.

Po vychladnutí hotový likér přelijte do lahve. Skladuje v lednici.

Tip: Likér chutná dobře teplý i studený ozdobený šlehačkou.

Kávový likér

Ingredience

  • 4 hrnky vařící vody
  • 3 hrnky vodky
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 2 hrnky krupicového cukru
  • ½ hrnku instantní kávy
  • 1 vanilkový lusk
Kávový likér
Zdroj: Shutterstock

Do větší mísy dejte třtinový i krupicový cukr. Nalijte k nim vroucí vodu a míchejte do rozpuštění. Poté hned přidejte instantní kávu. Rozmíchejte ji a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte nožem a vyškrábněte z něj semínka. Přidejte je ke kávové směsi.

Jako poslední přidejte vodku. Naposledy dobře promíchejte a rozlijte do lahví.

Karamelový likér

Ingredience

  • 300 ml rumu
  • 100 ml smetany (31%)
  • 1 plechovka slazeného Salka

Salko z plechovky vložte do hrnce s vodou a vařte asi 1,5 hodiny. Že salko zkaramelizovalo, poznáte tak, že už v plechovce nic „nežbluňká“.  Vyndejte ho a nechte vychladnout.

Do nádoby nalijte rum, smetanu, karamelové salko a vše prošlehejte. Nalijte do lahve a nechte pár dní uležet.

Tip: Abyste si ušetřili práci, můžete si zakoupit hotové karamelové Salko.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: recepty.cuketka.cz, zijemehomemade.cz, mamapecedoma.com, zrzkavkuchyni.cz, carujeme.cz