Vaření Zdraví

Léčení nachlazení gumovými medvídky či mlékem? Proč ne, stačí do nich přidat klíčovou ingredienci kurkumu

Věděli jste, že kurkuma je nejsilnější přírodní antibiotikum? Navíc její využití nekončí jen při dochucování exotické kuchyně. Pokud chcete posílít svou imunitu nebo hledáte přírodní lék, který vám uleví od nachlazení nebo bolesti kloubů, sáhněte po receptech, ve kterých má hlavní slovo právě tato rostlina!

Kurkumové mléko s kurkumovým práškem a kořenem kurkumy
Zdroj: iStock

Účinky kurkumy

  • protizánětlivá
  • antivirotická
  • přírodní antibiotikum
  • pomáhá s nespavostí
  • uklidňuje
  • prevence proti nachlazení
  • pomáhá při bolestech kloubů
  • urychluje dobu nemoci (chřipka, nachlazení…)

Určitě jste již někdy slyšeli název kurkumové nebo zlaté mléko, je to asi neznámější recept z kurkumy. Tento nápoj pochází z Indie. Já sama jsem se už tolikrát přesvědčila o tom, jak účinný je a nedám na něj dopustit. Receptů, které se vám budou hodit během nemoci nebo jako prevence, je samozřejmě mnohem více. Stačí si vybrat, jaká forma bude vyhovovat vám – budou to medvídci, čaj, mléko, anebo pasta?

Kurkumoví medvídci

Tito medvídci posilují imunitu, ulevují při bolesti krku, podporují trávení a díky vysokému obsahu želatiny jsou dobré i pro klouby.

Kurkuma – nejsilnější přírodní antibiotikum, pomáhá při nespavosti, depresích, bolestech kloubů

Černý pepř – posiluje účinky kurkumy

Kajenský pepř – je přírodní analgetikum (tlumí bolesti)

Pomerančová šťáva – obsahuje vitamin C

Kurkumové želé
Zdroj: Shutterstock

Já jsem použila silikonovou formu na medvídky. Místo ní se dá použít jakákoliv jiná forma, která bude fungovat.

  • 120 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo 100% džusu
  • 15 g vepřové želatiny v prášku
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička kurkumového prášku (2 gramy)
  • špetka mletého černého pepře
  • špetka kajenského pepře (volitelně)

Pomerančovou šťávu nalijte do malého hrnce, přidejte také kurkumu a oba pepře. Hladinu posypte želatinou a nechte ji 10 minut nabobtnat.

Zapněte sporák a zahřívejte do rozpuštění želatiny. Rozpustit by se měla ještě před bodem varu. Až bude želatina rozpuštěná, můžete hrnec sundat ze sporáku. Přidejte lžíci medu a promíchejte.

Jako první si formu podložte dřevěným prkénkem nebo něčím pevným. Forma je ze silikonu, a tak by bylo těžké přenést ji do lednice bez vylití. Horkou směsí naplňte formu na medvídky. K plnění použijte malou lžičku anebo se prodávají formy na medvídky rovnou i s pipetou. Je třeba pracovat docela rychle, aby vám směs na medvídky neztuhla. Kdyby se tak náhodou stalo, vraťte ji na sporák a zahřívejte do rozpuštění.

Formu dejte do lednice a nechte ztuhnout. Pak medvídky vyklopte a uložte do uzavíratelné krabičky.

Tip: Když se mi nechce čekat, dám formu na 10–15 minut do mrazáku.

Trvanlivost: max. 3 dny, pro delší trvanlivost medvídky zamrazte.

Kurkumová pasta

Tato pasta vám hodně urychlí přípravu kurkumového mléka. Kromě mléka s její pomocí připravíte i kurkumový čaj.

  • 120 g vody
  • 80 g tekutého medu
  • 30 g kurkumového prášku
  • 30 g extra panenského kokosového oleje
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžička mletého černého pepře (1,4 gramu)
  • 3 lžičky mleté skořice

Zázvor oloupejte a utřete nebo nastrouhejte najemno. Další možnost je zázvor rozmixovat s vodou, pak budete mít jistotu, že v nápoji nebudete mít malé kousky.

Vodu, olej, kurkumu, skořici, pepř a zázvor – tedy vše kromě medu dejte do malého hrnce (já raději používám pánvičku s nepřilnavým povrchem).

Za stálého míchání zahřívejte 3 minuty. Pasta trochu zhoustne. Aby se nepřipálila, teplotu nechte nízkou nebo střední.

Sundejte ze sporáku, nechte trochu vychladnout a teprve poté vmíchejte med (vařením by se zničily prospěšné látky).

Vychladlou pastu přendejte do sklenice, uzavřete a uložte do lednice.

Kurkumová pasta a mléko
Kurkumová pasta a mléko | Zdroj: Shutterstock

Příprava kurkumového mléka z pasty

1–2 lžičky pasty rozmíchejte v hrnečku horkého mléka (250ml). Míchejte do rozpuštění pasty. Nápoj již nevařte.

Při nemoci popíjejte 2–3 hrnky kurkumového mléka denně. Jako prevence stačí 1 hrnek za den. Mléko by se mělo pít co nejteplejší.

Pro alergiky/vegany – kravské mléko vyměňte za mandlové nebo sójové.

Příprava kurkumového čaje pomocí pasty

Z pasty také připravíte kurkumový čaj. Příprava je stejná, jen místo mléka použijete vodu. 1 lžičku pasty rozmíchejte v hrnku horké vody.

Čaj před pitím promíchejte, pasta se rychle usadí na dno.

Tip: Do čaje přidejte citrón s ním je mnohem chutnější.

Další využití pasty: do smoothie, kaší, různých nápojů…

Kurkumové mléko

Kurkumové nebo také zlaté mléko bude chutnat nejen dospělým, ale i dětem. Je to lahodný nápoj a zároveň i přírodní lék. Mléko vám pomůže při chřipce, nachlazení, bolestech kloubů i nespavosti. Má také prohřívací účinky.

Kolik kurkumového mléka pít. Je nějaké dávkování? Pití jednoho šálku mléka denně podpoří imunitu. Je to ideální jako prevence. Při nemoci je lepší pít 2–3 šálky horkého nápoje denně.

  • 250 ml mléka (ideálně v bio kvalitě)
  • 1 lžička kurkumového prášku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • špetka mletého černého pepře
  • volitelně: ½ lžičky mleté skořice, špetka kajenského pepře, 1 lžička přepuštěného másla

Všechny suroviny dejte do malého hrnce a 3–5 minut povařte na mírném stupni. Kdyby se mléko hodně vyvařilo, přidejte trochu vody.

Kdo chce nápoj sladší, může přidat med (nevařte ho, přidejte ho, až když se budete chystat nápoj pít).

Kurkumový čaj

Ideální na pročištění těla, podporu trávení a posílení imunity.

Kurkumový čaj
Zdroj: Shutterstock
  • 250 ml vody
  • 1 lžička kurkumového prášku
  • citron a med podle chuti

Kurkumu nasypte do hrnku, zalijte vařící vodou a promíchejte. Až bude nápoj horký tak akorát na pití, vmíchejte med a citrón.

Kde se ještě dá využít kurkuma?

Hodí se do polévek, zejména krémových jako například dýňová nebo mrkvová, do pečených brambor, na dochucení masa nebo omáček. Jen to s kurkumou nesmíte přehnat, protože je ve větším množství dost hořká.

Kurkuma v dezertech

Kurkumu také využívám jako přírodní barvivo. Špetku kurkumy rozmíchám v několika kapkách vody a tím si vytvořím tekuté barvivo. Přidávám ho do krémů, polev nebo náplní pro příjemnou světle žlutou barvu.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů