Vaření

Čočková polévka s chorizem zahřeje, zasytí a svou chutí nadchne

Jste připraveni na chuťový zážitek, který zahřeje i v nejchladnějších dnech? Vyzkoušejte čočkovou polévku s chorizem – dokonalou kombinaci bohatých chutí a výživných ingrediencí. Tato polévka je ideální pro ty, kteří hledají něco výjimečného, ale zároveň jednoduchého na přípravu.

Čočková polévka s chorizem
Zdroj: Shutterstock

Chorizo dodává polévce pikantní nádech, zatímco čočka zajišťuje dostatek bílkovin a vlákniny. Ať už hledáte rychlý oběd nebo pohodlnou večeři, čočková polévka s chorizem je skvělou volbou pro každou příležitost. Připravte se na to, že se stane vaším novým oblíbeným jídlem!

Ingredience na čočkovou polévku s chorizem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 čerstvá paprička chilli
  • 2 až 3 prolisované stroužky česneku
  • 300 g chorizo klobásy
  • půl lžičky uzené mleté papriky
  • 400 g krájených rajčat (1 plechovka)
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 800 g předvařené nebo sterilizované čočky (2 plechovky)
  • kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, malý kousek celeru)
  • sůl, čerstvě mletý pepř, nasekanou čerstvou petrželku
Polévka s chlebem
Čočková polévka s chorizem skvěle chutná s čerstvě opečeným chlebem. | Zdroj: Shutterstock

Postup na čočkovou polévku s chorizem

  1. V hrnci rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nakrájenou papričku chilli  a na kolečka nakrájenou chorizo klobásku.
  2. Přidáme mletou papriku, rajčta, chvíli povaříme.
  3. Potom zalijeme studeným vývarem, vsypeme čočku a vaříme 15 minut.
  4. Nakonec přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a prolisovaný česnek a ještě 10 minut povaříme.
  5. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.

Tipy, triky, nápady

Polévku se snažte dochucovat a dosolit vždy až ke konci vaření. Odpařující se tekutina chutě zvýrazňuje, o to víc, pokud se v polévce vyvařuje i nějaká ochucená uzenina či pikantní klobása.

Tip: Směs pikantní klobásky choriza, uzené mleté papriky a rajčta vytvoří úžasnou chuť.

Pokud se vám nechtěně podařilo polévku přesolit, pokuste se ji zředit, nebo v ní vyvařte syrové brambory, které můžete použít na přípravu jiných jídel nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Namísto brambor můžete v polévce povařit i kousky jablka, které přebytečnou sůl navážou do své dužiny.

Text: Monika Šestinová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů