Vaření

Bylinky na talíři: Vyzkoušejte domáci PESTO

Roste vám na zahrádce ješťě bazalka? Tak neváhejte a připravte si čerstvé bazalkové pesto. Není nad domácí výrobek!

Recept na DOMÁCI PESTO

 

doba přípravy: 10 minut, jednoduché

čerstvá bazalka, 2 svazečky
česnek, 1 stroužek
mírně opražené piniové oříšky, 1 hrnku
extra panenský olivový olej, 2/3 hrnku
nastrouhaný parmazán, 1 hrnku
hrubozrnná sůl


  • Nejprve na pánvi mírně opražte piniové oříšky. Nechte vychladnout.
  • Do mixéru dejte bazalku, olej, česnek, trochu soli a opražené oříšky. Mixujte, až vznikne pyré.
  • Směs přendejte do misky a smíchejte se strouhaným parmazánem.
  • Jakmile je pesto hotové, naplňte ho do uzavíratelných skleniček. Skladujte v lednici.

TIP

Pesto se klasicky podává k těstovinám, ale je výborné i k dochucení mas, hub, pizzy, nebo jen tak namazané na krajíčku domácího chleba.

Foto: Isifa/Shutterstock