Vaření

8 receptů na fantastické domácí zmrzliny, které snadno vyrobíte i bez zmrzlinovače

Na to, abyste si vychutnali výbornou domácí zmrzlinu, nepotřebujete žádné speciální zařízení ani suroviny. Určitě také oceníte, že příprava je snadná a rychlá, v některých případech dokonce expresní a co je důležité, tato zmrzlina neobsahuje žádné zbytečné suroviny, které degradují kvalitu této vyhledávané pochoutky. Bude to hlavně o mléku a smetaně a tak to má být!

Jahodová, vanilková a čokoládová zmrzlina v kornoutku
Zdroj: Shutterstock

Čokoládová zmrzlina

Budete potřebovat

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 200 g čokolády na vaření
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  1. Čokoládu nastrouhejte a promíchejte s vanilkovým i krupicovým cukrem.
  2. Mléko přiveďte k varu, přidejte čokoládu s cukrem a míchejte do rozpuštění
  3. Směs sundejte ze sporáku, přilijte smetanu a dejte vychladit do lednice.
  4. Studenou směs nalijte do širší nerezové mísy nebo na plech. Zakryjte fólií a dejte na 30 minut do mrazáku. Prošlehejte a dejte ještě na hodinu mrazit. Opakujte celkem 3×. Čím více zmrzlinu prošleháte, tím bude krémovější.

Jahodová s jogurtem

Jahodová zmrzlina
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 250 g jahod
  • 120 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  1. Z jahod odstraňte stopky, důkladně je omyjte.
  2. Rozmixujte je s jogurtem, cukrem a citronovou šťávou.
  3. Směs nalijte do forem nebo misek a nechte zmrazit.

Tvarohová zmrzlina

Budete potřebovat

  • 250 g tvarohu
  • 120 g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hořké čokolády na polevu

Tvaroh, zakysanou smetanu i oba cukry rozmixujte, nalijte do misek, přelijte rozpuštěnou čokoládou a nechte zmrazit.

Rychlá ovocná (vegan) zmrzlina

Ovoce – ideálně jahody, broskve a meruňky nakrájejte na menší kousky. Promíchejte je s vanilkovým cukrem, přidejte trošku vody a rozmixujte. Směs rozlijte do forem, misek nebo kelímků a dejte zmrznout.

Ovocné vegan zmrzliny
Zdroj: Shutterstock

Ovocná bez mražení

Budete potřebovat

  • 500 g zmraženého ovoce (jahody, lesní směs, broskve, meruňky…)
  • 2–3 lžíce cukru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • trocha studeného mléka (max. 100ml)
  1. Všechny suroviny kromě mléka rozmixujte.
  2. Pak přidávejte po troškách mléko, pár lžic by mělo stačit, abyste zmrzlinu moc nenaředili.
  3. Hotovou zmrzlinu nalijte do misek a ihned podávejte.

S lesním ovocem

Budete potřebovat

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g borůvek
  • 150 g malin
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • pár lístků máty na ozdobu
  1. Maliny a borůvky rozmixujte.
  2. Tvaroh smíchejte s moučkovým i vanilkovým cukrem.
  3. Smetanu ušlehejte a vmíchejte do sladkého tvarohu. Přidejte rozmixované ovoce a dobře promíchejte.
  4. Nalijte do silikonových formiček a dejte do mrazáku. Podávejte ozdobené lístky máty.

Jahodová vařená zmrzlina

Budete potřebovat

  • 500 g jahod
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce medu
  1. Mléko zahřejte pod teplotu varu.
  2. Z vajec oddělte žloutky – dejte je do větší místy. Přisypte k nim moučkový cukr a dobře promíchejte. Do směsi pomalu vlijte horké mléko, stále míchejte. Tímto se žloutky tepelně opracují.
  3. Přidejte med a také dotuha ušlehanou šlehačku.
  4. Jako poslední vmíchejte rozmixované jahody.
  5. Směs nalijte do plechové nádoby, uložte do mrazáku a zhruba každou hodinu promíchejte (dokud zmrzlina nezmrzne).

Malinová ze Salka

Malinová zmrzlina
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 400 ml zakysané smetany
  • 180 g malin
  • 100 ml Salka
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru
  1. Žloutky utřete s cukrem do pěny. Přidejte Salko, smetanu na vaření i zakysanou smetanu.
  2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do směsi. Ze vzniklé hmoty trochu odlijte, přidejte většinu malin a vidličkou je trochu pomačkejte. Zbylé maliny si dejte stranou.
  3. Směs bez malin i s malinami nalijte do nádoby, zlehka promíchejte – vytvoříte tím barevnou kresbu.  Nakonec přidejte zbytek malin a dejte do mrazáku.
  4. Aby se ve zmrzlině netvořily hrudky a krystalky ledu, je nutné ji několikrát vyndat a promíchat, dokud nezmrzne. Ideální interval míchání je po 45 minutách, po 2 hodinách bude zmrzlina hotová.
  5. Před podáváním zmrzlinu nechte 15 minut povolit.

Do čeho dát zmrzlinu?

Kromě misek se v obchodě dají koupit i různé druhy kornoutů na zmrzliny. Ty ještě můžete vylepšit tím, že je vylijete čokoládou, karamelem atd.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
ZDROJ: uvarsisam.cz, jaktak.cz, kucharkaprodceru.cz, milujuzmrzlinu.cz, nkz.cz