Dílna a hobby

Vyrobte si pareo k plavkám

Léto je tady a s ním i příprava na dovolenou u vody. Půvabné pareo k plavkám si vytvoříme kombinací mačkané batiky a tisku bramborovými razítky. Stejným způsobem si můžeme udělat ze starého prostěradla deku na pláž nebo ubrus na piknik.

Připravila: Alena Isabella Grimmichová, foto: autorka

Co budeme potřebovat

hedvábné pareo velikosti 90 x 180 cm (můžeme použít také bavněné plátno)

oranžovou práškovou barvu na textil

ocet, přírodní provázek, gumičky

staré punčochy

dva odstíny zelené krycí barvy na textil

plochý štětec a nůž

vykrajovátko na cukroví

Jak postupujeme

Suchou namačkanou látku vsuneme do punčochy (obr. 1). Pokud je látka tak silná, že se tam nevejde, jednoduše ji svážeme provázkem. Je důležité co nejpravidelnější namačkání, aby byl vzor rozprostřen po celé ploše. Látku v punčoše pevně svážeme (obr. 2) a dáme do oranžové barvicí lázně, kterou jsme připravili dle návodu na sáčku. Po obarvení a vymáchání punčochu opatrně rozstřihneme a nabatikovanou látku vyjmeme (obr. 3). Znovu několikrát vymácháme a vyžehlíme. Pokud jsme použili hedvábí, žehlíme za vlhka (obr. 4). Umytou bramboru rozřízneme napůl a do jedné poloviny vmáčkneme vykrajovátko na cukroví (obr. 5). Okolí vykrajovátka odřízneme, čímž vznikne razítko ve tvaru srdce (obr. 6). Razítko položíme rozříznutou stranou na ubrousek a necháme ho tak několik minut, abychom se trochu zbavili šťávy z brambory. Mezitím si připravíme pracovní stůl, kde budeme tisknout. Pokryjeme ho starými novinami nebo balicím papírem. Na papír položíme vyžehlenou látku. Barvu nanášíme na razítko štětcem. Na odstřižku látky si vyzkoušejte, kolik barvy budete na razítku potřebovat, aby byl otisk hezký. Jakmile máme zkoušku za sebou, naneseme barvu na razítko a kolmo přitiskneme na látku. Nejprve natiskneme srdíčka světle zelená, poté razítko otřeme ubrouskem a tiskneme další tmavě zelená (obr. 8). Během tisku dáváme pozor, abychom s látkou nepohnuli, protože barva prosákne až na papír a otisk by se mohl rozmazat. Barvy necháme dobře zaschnout a látku z rubové strany zažehlíme.

Článek z č. 7-8/2011 časopisu Recepty prima nápadů.