Dílna a hobby

Jak si svépomoci postavit moderní udírnu

Po nákupu masa, střev a ostatních přísad se i vy můžete pustit do výroby vlastních klobás. Kde je ale vyudit? Chcete-li, můžete si svépomocí postavit moderní, kvalitní udírnu.

Svépomocně postavena udírna z modřínu a severské borovice
Zdroj: Richard Bielek

Materiál na udírnu 1 × 1 × 2 m, bez pece

  • hoblovaný modřínový hranol
    profil 50 × 50 mm, délky:
    2 000 mm (4 ks, sloupy),
    864 mm (10 ks, příčně),
    950 mm (10 ks, přehrádky),
    1 500 mm (2 ks, dveře),
    750 mm (2 ks, dveře);
    profil 70 × 40 mm, délky:
    960 mm (2 ks, podlaha),
    880 mm (2 ks, podlaha)
  • profil pero–drážka severská borovice
    profil 138 × 18 mm,
    délka 1 000 mm (62 ks),
    resp. 1 200 mm (9 ks)
  • dveřní závěsy velké, pozinkované, 4 ks
  • spojovací materiál
    pozinkovaná ocel
    8 × 200/TX40 – 50 ks,
    8 × 120/X40 – 50 ks,
    8 × 100/TX40 – 50 ks,
    3 × 50/PZ1 – 100 ks,
    nerezová ocel C1/C2,
    pozidrive, 5 × 60 mm – 400 ks,
    5 × 80 – 20 ks
  • olejový nátěr 2,5 l, dva odstíny
  • plech z nerezové oceli
    2 000 × 1 000 × 0,7 mm + řezání vodním paprskem
    (960 × 960 mm – spodek,
    250 × 250 × Ø 154 mm – průchodka,
    300 × 300 mm rozrážeč kouře,
    950 × 250 – okap, 4 ks)
  • pomocný materiál
    smrkové hranoly, profil 50 × 50 mm,
    odřezky střešního plechu
  • nerezová ocel (nerez)
    trubky Ø 20 × 1,5 × 950 mm – 6 ks,
    vanička, síťka, háčky
  • beton 25 kg, 16 pytlů
  • ocelová betonářská síť
  • teploměr na maso
  • izolační profil
  • izolační hmota

Nářadí

  • vrtáky
    Forstnerův – Ø 40 mm,
    obyčejný vrták – Ø 8 mm,
    kobaltový vrták – Ø 4 mm
  • akumulátorový šroubovák dvourychlostní, min. krouticí moment 56 Nm
  • pokosová (kapovací) pila
  • bity torx 20TX, 40TX
  • přímočará pila
  • štětec, žebřík
  • pásová bruska

Jaká je životnost udírny

Použitím modřínu na kostru stavby a severské borovice na obklad zajistíte životnost udírny na  více let.

Jak na střechu

Měla by přesahovat na každou stranu alespoň 10 cm. Profil pero–drážka osazujeme s malou mezerou kvůli dilatování dřeva při změně vlhkosti. Nikdy profil nenaklepáváme při obkládání úplně natěsno!

Bezpečnost

Udírnu stavějte minimálně pět metrů od ostatních objektů tak, aby vám kouř nebo případný požár nezpůsobil újmu na zdraví a majetku. Poprvé zauďte naprázdno, vyzkoušíte si regulaci teploty přes přívod vzduchu do pícky. Zároveň ji dokonale pročistíte od případného slabého zápachu z nátěrového oleje.

Jak na uzení při vyšší teplotě

Pro zvýšení teploty na 60 až 80 °C na teplé uzení musíte použít dodatečný směšovač vzduchu, který chrání před případným požárem. V tom případě však nesmíte nechávat udírnu bez dozoru. Výstup z kouřové pícky se musí dát regulovat nebo musí být možné odpojit ho během plného provozu!

Hygiena udírny

Nerezové tyče a háčky jsou hygienickou povinností. Při uzení vzniká silně korozivní kondenzát, který kovové části výrazně narušuje, a proto nahrazení nerezu obyčejnou ocelí výrazně zkrátí životnost udírny. Kromě toho uzeniny obsahují mnoho soli, což zvyšuje korozi při ukápnutí tuku. Nezapomeňte! Po uzení by se měly všechny uzeniny odvětrat v krytém exteriéru během tří až sedmi dnů!

Text, foto a realizace: Richard Bielek, WCUT
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Nepřehlédněte