- Základní otázkou, kterou si položíme při výběru odrůd révy, je, zda nám stačí dopěstovat si krásné střapce na stůl, nebo chceme vyrábět i vlastní mošt či vlastní víno. Podle toho vybíráme buď z odrůd stolních pro přímou konzumaci, nebo z moštových na výrobu vína. V obou kategoriích dále najdeme bílé, růžové a červené odrůdy.
Stolní vína
…jsou šlechtěné pro větší bobule a vyrovnanou sladkokyselou chuť. V porovnání s moštovými obsahují více slizovitých látek. Ty, dá se říci, mohou za to, že bobule v zubech pěkně „křupne“.
Moštové odrůdy
…mají obvykle spíše menší bobule, které jsou velmi šťavnaté, aby se z nich vylisovalo co největší množství šťávy. Šťáva má vyšší cukernatost než šťáva ze stolních odrůd. Jsou to právě cukry, které se procesem kvašení proměňují v alkohol. Co se týče výroby vlastního moštu, paradoxně jsou vhodnější stolní odrůdy, a to pro vyváženější obsah cukru a kyselin.
Vlastní víno si lze vyrobit i ze stolních hroznů, má to však dva malé háčky. Podmínkou je nechat semleté hrozny jeden den před lisováním odstát, aby se rozložily zmiňované slizovité látky, a přidat větší množství cukru v porovnání s moštovými odrůdami. Samozřejmě platí, že i moštové odrůdy je možné přímo konzumovat.
Klasika, nebo rezistentní?
Zvažujeme-li hrozny, mošt či víno později i prodávat, třeba v malém, vybíráme zásadně z odrůd povolených Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ). Na jeho stránkách najdeme seznam více než 70 odrůd. Reálně se na trhu setkáme s ještě větším sortimentem. Můžeme sáhnout po historických odrůdách, po odrůdách vyšlechtěných v bývalém Československu nebo na Slovensku, v současnosti se rozšiřuje hlavně sortiment maďarských a ukrajinských odrůd. Zajímavou skupinu představují novošlechtěnci, z nichž velkou část tvoří takzvané rezistentní odrůdy, známé i jako PIWI (z německého pilzwiderstandsfähige rebsorten). Jsou odolné proti dvěma základním nemocem révy, a to peronospoře a padlí. Pokud nám stačí pár kořenů révy nebo toužíme po vlastním bio víně, rozhodně sáhněme po některé z nich.
Klasická odrůdová vína, jako je například veltlín, muškát, Müller a jiné, takovouto odolnost nemají, a tak musíme počítat s každoročním, na čas náročným bojem s oběma zmíněnými nemocemi, ať už chemickou, biologickou, nebo kombinovanou cestou.
Tip na článek: 10 ověřených receptů na domácí ovocná vína
Réva vinná, rostlina nejen do jižních poloh
Kromě jižnějších poloh, kde se réva běžně pěstuje, se dá vysazovat i ve středních polohách, za splnění dvou podmínek: zaprvé najít dobré stanoviště, chráněné před silnými mrazy a větrem, réva je totiž citlivá na pokles teplot přibližně pod -20 °C, zadruhé vybírat mezi ranými a středně ranými odrůdami. Pozdní totiž nemusí v těchto regionech dozrát.
Předností révy, co se půdy týče, je její nenáročnost. I proto se v minulosti dostala na úpatí svahů, dokonce na skalnatá podloží či „špatné“ půdy. Rovina s kvalitní půdou byla totiž vyhrazena pro pěstování náročnějších základních potravin. Navíc tato liána koření v hloubce až dvaceti metrů, odkud je schopna čerpat vodu i živiny.
Moštové odrůdy
Hossa
Nová slovenská odrůda ze šlechtitelské dílny Korpásových, pojmenovaná po známém hokejistovi. Sbírá se začátkem září. Ve zralém víně dominují sauvignonová aromata.
![odrůda viniče Hossa](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/Hossa_Korpás-891x1024.jpg)
Rizling rituál
Nová slovenská odrůda ze šlechtitelské dílny Korpásových. Středně velké střapce se šťavnatou dužinou dozrávají koncem září. Poskytuje lahodná vína s vyšším obsahem kyselin.
![odrůda viniče Rizling rituál](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/Rizling-rituál_Korpás-920x1024.jpg)
Merlot
Stará pozdní odrůda vhodná do velmi teplých a svahovitých lokalit. Sbírá se často až v říjnu. Je poměrně citlivá na padlí a peronosporu, vyžaduje opakované přímé i nepřímé zásahy.
Rulandské šedé
Jde o starou odrůdu původem pravděpodobně z Burgundska. Dozrává koncem září až v polovině října. Vyhovují jí teplé jižní svahy. Je odolná vůči zimním mrazům a středně odolná vůči houbám.
Moštové, PIWI odrůdy
Bianca
Tato PIWI odrůda je vhodná i do okrajových vinohradnických oblastí, protože je odolná proti zimním i jarním mrazům. Dozrává v první polovině září.
![odrůda viniče Bianca](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/bianca_praskac-978x1024.jpg)
Zala gyonge
Jde o PIWI odrůdu se středně velkými střapci a s aromatickými plody, dozrává v první polovině září. Kromě výroby vína jsou hrozny vhodné i jako stolní. Vydrží mrazy do -24 °C.
![odrůda viniče Zala gyonge](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/zala_praskac-977x1024.jpg)
Stolní odrůdy
Diamant
Odrůda s velkým, až 25 cm dlouhým střapcem ze slovenského šlechtění dozrává koncem srpna. Je vhodná pro teplé jižní svahy. Vyžaduje důkladnou ochranu před peronosporou a padlím.
![odrůda viniče Diamant](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/kohaplant_Diamant2-886x1024.jpg)
Chrupka bílá
Jde o velmi starou odrůdu (věk odrůdy někteří autoři odhadují na téměř 3 000 let) s kulatými, sladkými, šťavnatými bobulemi. V období kvetení je choulostivá na chlad. Je vhodná i na výrobu vína a moštu.
![odrůda viniče Chrupka bílá](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/kohaplant_Chrupka-biela-798x1024.jpg)
Chrupka červená
Odrůda se vyvinula z chrupky bílé. Dozrává začátkem září. Vyhovují jí teplé chráněné polohy. Sucho špatně snáší. Při pěstování je třeba věnovat pozornost houbovým nemocem.
![odrůda viniče Chrupka červená](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/kohaplant_Chrupka-ružová-776x1024.jpg)
Sprint
Nová silně rostoucí slovenská odrůda z dílny Teplan-Strelinger. Velmi raná rezistentní odrůda, dozrávající v první polovině srpna. Zelenožluté bobule jsou velmi sladké, příjemné a harmonické chuti.
![odrůda viniče Sprint](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/sprint_sapara_2-795x1024.jpg)
Olšava
Pochází ze slovenského šlechtění a je vhodná pro všechny pěstitelské oblasti. Dozrává v polovině září. Při pěstování je třeba věnovat pozornost houbovým onemocněním.
Stolní, PIWI odrůdy
Talizman
Silně rostoucí ruská odrůda s vysokou rezistencí proti chorobám a mrazu vstupuje do plodného období druhý rok po výsadbě. Při vhodném řezu mohou mít střapce 2 až 2,5 kg.
![odrůda viniče Talizman](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/Talisman-sapara-975x1024.jpg)
Áron
Maďarská odrůda s velkými, hustými střapci a s pevnou křupavou dužinou. Dozrává přibližně v říjnu, je vhodná do jižnějších poloh. Je středně až vysoce odolná proti peronospoře a padlí.
![odrůda viniče Áron](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/aron_praskac-942x1024.jpg)
Sfinks
Velmi raná modrá odrůda ukrajinského původu s velkými střapci i bobulemi, s vysokou mrazuvzdorností a vysokou rezistencí proti chorobám, vhodná i do okrajových oblastí pěstování.
![odrůda viniče Sfinks](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/sfinks-sapara-2-947x1024.jpg)
Purpur
Středně raná rezistentní odrůda se středně velkými střapci, vhodná do teplých poloh. Velké bobule purpurové barvy mají masitou křupavou dužinu. Běžná preventivní ochrana je dostačující.
![odrůda viniče Purpur](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/purpur_Vinteko-1024x1016.jpg)
Krystal
Středně velké až velké střapce se zlatožlutými bobulemi dozrávají koncem srpna až začátkem září. Mají pevnou slupku a masitou, výrazně sladkou dužinu příjemné chuti.
![odrůda viniče Krystal](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/Krystal_sapara-899x1024.jpg)
Nero
Maďarská jemně aromatická PIWI odrůda se středně velkými střapci. Dozrává v polovině září. Pučí brzy, proto je citlivá na jarní mrazy. Nemá ráda suché lokality.
![odrůda viniče Nero](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/nero_praskac-866x1024.jpg)
Arkadija
Velmi raná odrůda vyšlechtěná na Ukrajině s velkými střapci a sladkými i křupavými bobulemi. Je středně odolná proti zimním mrazům, stejně tak proti houbovým chorobám.
![odrůda viniče Arkadija](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2019/09/arkadia_Vinteko-942x1024.jpg)
Tip na článek: Vyrobte si domácí víno
Text: Ing. Monika Králová, Marian Bočko
Foto: archív firiem, Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: Zahrada prima nápadů