Zahrada

Ptáte se: Jak vypěstovat TYKEV MUŠKÁTOVOU?

Dotaz od paní J. Johnové z Vrchlabí: Každoročně během podzimu kupuji na tržišti tykve. Nejvíce nám ale chutná muškátová. Jaké má nároky na pěstování, je možné vypěstovat tyto tykve i v horších klimatických podmínkách?

Dýně muškátová (Cucurbita moschata) má jemnou masitou dužninu. V tuzemském sortimentu je zastoupena odrůdou Butternut – je to zajímavá, velmi raná odrůda, která se vyznačuje nápadným hruškovitým tvarem světle zelené, později béžové barvy. Velikost plodu je 15 x 30–50 cm. V časné zralosti je dužnina krémově bílá až světle žlutá s máslově ořechovou chutí s malým množstvím semen, v plné zralosti je jasně oranžová. Má všestranné použití. Především je vhodná ke konzervování, syrové mladé plody jsou vhodné pro přímý konzum i k přípravě různých salátů. Jako ostatní tykve je i Butternut oceňována při přípravě racionální výživy a ve vegetariánské kuchyni.

Jak pěstovat tykev muškátovou?

Pro pěstování budeme vybírat středně těžké humózní půdy s dostatečnou zásobou živin. Podle možnosti zařazujeme do první tratě. Vyžaduje slunečné polohy chráněné před silnými větry. Pěstujeme buď z předem vypěstovaných sazenic nebo v teplých oblastech z přímého výsevu v polovině května. Sklizeň zralých plodů probíhá od srpna až do října. Odrůda je velmi úrodná a pro dostatečné zásobení postačí pouze několik rostlin.

Text: Ing. Ludmila Dušková :: Foto: Isifa/Shutterstock