Zahrada

HNĚDNUTÍ A MĚKNUTÍ JABLEK

Dotaz: Koncem září jsme sklidili pěkné plody jablek – odrůda Melodie. Jablka jsou uskladněna v místnosti, kde je teplota kolem 15 °C. Již nyní ale pozoruji na některých plodech měknutí dužniny, její propadávání a pod slupkou hnědá místa.Jedná se o nějaké onemocnění?

V průběhu skladování, mnohdy ale již velmi brzy po naskladnění, se na plodech projeví velkoplošné, různě intenzivně hnědé zbarvení slupky. Jedná se o pojmenovanou vadu – skládkové hnědnutí slupky.

  • Intenzita projevu se výrazně zvýší po přemístění plodů ze skladu do podmínek pokojové teploty. Postižené plody za 1–2 dny zhnědnou. Dužnina však pod zahnědlou slupkou není poškozena.
  • Nejvíce bývají postiženy předčasně sklizené, pozdě uskladněné, a především menší a nevyzrálé plody. Pokud plody skladujeme při vyšší teplotě, je možné hnědnutí slupky pozorovat již velmi brzy po uskladnění. Často se tato vada projevuje u odrůd Idared, Melrose, Ontario atd.
  • Onemocnění je zapříčiněno nahromaděním aromatických látek jako projevu vlastního metabolismu plodů. Projeví se zejména při přeplnění skladových prostorů a nedostatečném větrání skladů.
  • Vzniku hnědnutí slupky se dá předejít skladováním kvalitních, v optimální zralosti sklizených plodů. Důležité je nepřeplňovat skladové prostory a dostatečně je větrat. Skladovací teplota by měla být okolo 5 °C.

Text a foto: Ing. Ludmila Dušková