Vaření

Zavařování bez cukru

Diabetici zpozorní a ti, kteří trpí zánětlivými nemocemi střev, budou nadšeni. Paní Jana Ciglbauerová vám nezištně nabízí postup, jak zavařovat bez cukru a bez konzervačních přísad. Vyzkoušejte a nebudete litovat.

Odpeckované nebo na čtvrtky nakrájené ovoce dáme do hrnce zvolna povařit, vodu netřeba přidávat. Když se vařit začne, necháme ovoce v hrnci ještě asi 15 minut. Čím méně vody ovoce obsahuje, tím pomaleji vaříme. Pokud obsahuje hodně vody, můžeme ji slít a použít ji jako nápoj. Občas rozvařované ovoce zamícháme. Než nalijeme pyré do sklenic, můžeme je zahustit přidáním lněného semínka. Na 3 litry rozvařeného ovoce stačí 200 g. A necháme ještě trochu povařit. Lněná semínka chutnají jako ta slunečnicová nebo jako nadrcené oříšky a navíc upravují pravidelné vyprazdňování střev. Žádný pektol, žádný cukr. Jen je třeba připravit si sklenice. Musejí být dokonale čisté a odmaštěné. Těsně před naléváním rozvařeného ovoce sklenici vypláchneme horkou vodou. Radši do ní při tom vložte lžíci, pak nepraskne. Víčka necháme povařit ve vodě, při uzavírání musí být sklenice horká. A pak sklenici uzavřeme. Když sklenice i s obsahem vychladne, ještě pro jistotu vyzkoušíme, jestli víčka drží. A paní Ciglbauerová tvrdí, že určitě taková zavařenina vydrží několik let. I když je lepší ji přes zimu spotřebovat a v příštím roce si pořídit čerstvou. Používá tuto zavařeninu do jogurtů, ovocných nákypů, na ovocné poháry, ale hodí se i jako sladidlo do čajů. A budete se divit, zavařuje tak i rybíz a ani k tomu nepřidává žádný cukr.

Článek z časopisu Recepty prima nápadů č. 10/2012