Z chudinské kuchyně na talíře šéfkuchařů. Znáte těchto 5 druhů zapomenuté podzimní zeleniny? GALERIE (6) Zdroj: Shutterstock

Z chudinské kuchyně na talíře šéfkuchařů. Znáte těchto 5 druhů zapomenuté podzimní zeleniny?

Marek Konvalinka | 21. 10. 2025

Supermarkety mají zásadní vliv na naše povědomí o zelenině. Všichni víme, jak vypadají a jak chutnají batáty, avokádo nebo cuketa. Zato jsme ale zapomněli (nebo nikdy nepoznali), jak chutná pastinák nebo štěrbák. Přitom jsou to rostliny původní, které hrály po staletí důležitou roli v české kuchyni.

Proč tyto druhy zeleniny upadly v nelibost? Důvodů je mnoho. Mezi hlavní příčiny ústupu ze slávy patří snížená schopnost těchto rostlin podřídit se zásadám průmyslového zemědělství.

Jednoduše je nemůžete pěstovat ve velkém, jsou citlivé na manipulaci, mají kratší skladovatelnost. Svou roli hraje také „marketingová stránka“. Tato zelenina nezáří pestrými barvami jako mrkev nebo rajčata, nebo nemají tak výraznou chuť.

A pak je tady obecně změna stravovacích návyků. Za socialismu se začala prosazovat uniformní „moderní“ strava. Brambory, cibule nebo paprika se dostaly do popředí, na vodnici nebo tuřín se naopak nahlíželo pohrdavě jako na chudinské jídlo.

Takto se nálepkovaly potraviny po válce, dnes už se na zeleninu takto nedíváme. Jenže „zdiskreditovaným“ druhům to poškodilo pověst. V tomto článku se je tedy pokusíme rehabilitovat a najít důvody, proč by mohly být zapojeny do jídelníčku člověka 21. století.

Zralé tuříny na trhu mezi fazolkami – starý druh zeleniny s fialovo-žlutou slupkou.

Zralé tuříny – starý druh zeleniny s fialovo-žlutou slupkou.Zdroj: Shutterstock

Tuřín

„Tuřín, tuřín!“ volá stará prodavačka v komiksu Rychlých šípů, když do jejího stánku nevybíravě vrazí Dlouhé bidlo. „Tak mně tady k tomu neštěstí ještě nadávejte!“, říká obrýlený dlouhán.

Ne, tuřín není nadávka. Je to zelenina podobná kedlubně, ale chuťově o něco jemnější. Dá se jíst vařený i syrový. Má vysoký obsah vlákniny, vitaminu A i C, prospívá kloubům i kostem a podporuje také zdraví srdce.

Použití? Můžete nakrájet na hranolky a podávat jako přílohu k jídlu, nebo namáčet do hummusu nebo do dobré omáčky. Tuřín rovněž můžete společně s bramborami uvařit a rozmačkat a vytvořit tak zajímavější bramborovou kaši.

Pastinák

Možná vaše děti snadněji přilákáte ke konzumaci pastináku, když jim sdělíte, že slavný hokejista David Pastrňák se jmenuje právě podle této zeleniny. Tuto zeleninu používali naši předci jako přílohu k pokrmům, dokud nepoznali brambory.

Má zvláštní, sladkou, jemnou a aromatickou chuť. Je tedy vhodný do kaší, omáček a do polévek. Můžete z něj připravit dobrý polévkový krém. Pomáhá při kašli, nemoci ledvin a nemocech močového měchýře.

Čerstvě sklizené pastináky položené na listech, tradiční podzimní kořenová zelenina.

Pastinák – sladká a voňavá alternativa mrkve.Zdroj: Shutterstock

Vodnice

Výborná kořenová zelenina, poměrně nenáročná, takže si ji můžete vypěstovat na záhonku. Chutí připomíná ředkvičku, což může vzbudit zájem lidí, kteří se jinak zelenině vyhýbají jako čert kříži. Květák, brokolice nebo hrách nesedí každému, ale ředkvičky? Ty má rád snad každý!

Vodnici poznáte podle toho, že část bulvy rostoucí pod zemí je bílá, ale část rostoucí nad povrchem je jemně fialová. Obsahuje vitamin C, vápník, draslík, hořčík a vlákninu.  Bulvu můžete vařit, dusit, fermentovat, gratinovat, péct… a samozřejmě také jíst jen tak čerstvé.

Svazek čerstvě vytažených vodnic s fialovým nádechem hlízy, tradiční podzimní kořenová zelenina.

Vodnice – staronová královna podzimní kuchyněZdroj: Shutterstock

Štěrbák

Štěrbák, kadeřavou listovou zeleninu, můžeme také doporučit na pěstování. Dobře chutná a také dobře vypadá – skutečná okrasa pro váš záhonek. Je znamenitým zdrojem vitaminu A, C, B1 a B2, kyseliny listové, manganu, chrómu a vlákniny. Použití je zde jasné – je to plodina vhodná do salátů. Dodá jim nahořklou chuť – ovšem jen lehce.

Topinambur

Topinambur má vznešenou přezdívku jeruzalémský artyčok. Není to původní druh květeny ČR, ale v Česku se zabydlel už dávno a vaši předci se ho něco najedli. Má vysoký obsah inulinu, tedy probiotické vlákniny, která prospívá střevním bakteriím.

Výborná strava také pro diabetiky, protože topinambur neobsahuje škrob a nezvyšuje tak hladinu krevního cukru. Můžete například uvařit, rozkrájet na kolečka, polít bešamelovou omáčkou, posypat strouhaným sýrem, pokapat máslem a pak gratinovat v troubě. Pochutnáte si.

Galerie:

Text: Marek Konvalinka
Foto:
Shutterstock
Zdroje:


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?