Máte velkou úrodu cuket a přemýšlíte, co z ní udělat? Mám pro vás recepty, na kterých si pochutnat celá rodina. A nejen slané, ale i sladké, protože z cukety se dá připravit i mnoho skvělých sladkých jídel. Můj favorit je rozhodně čokoládový chlebíček, ten musí vždy být.
Já tedy zahradu nemám, ale stačí mít hodné kamarády, kteří se o cuketu rádi podělí. Popravdě jsou často rádi, protože mají na jednou tolik cuket, že už opravdu neví co s nimi.
1. Čokoládový chlebíček
Čokoládový chlebíček je skvělý způsob, jak cuketu zužitkovat. Cuketa mu dá neuvěřitelnou vláčnost a je výborný. Pokud se vám nedaří do dětí dostat zeleninu, tak tohle je skvělý způsob. Ani o té cuketě uvnitř nebudou vědět.
Budete potřebovat:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/3 hrnku hořkého kakaa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 1 lžičky jedlé sody
- Trochu soli
- 1 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 vejce vel. L
- 1 hrnek oleje (třeba slunečnicového)
- 1 hrnek cukru
- 3 hrnky nastrouhané cukety
- 1 hrnek čokoládových peciček nebo na kousky nakrájená čokoláda
Postup
- V míse smíchejte suché suroviny- mouku, hořké kakao, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- V druhé míse pak smíchejte zbytek surovin: vejce, olej, cuketu, cuketu, vanilkový extrakt a čokoládu. Promíchejte a vmíchejte k suchým surovinám z první misky.
- Těsto nalijte do formy na srnčí hřbet nebo podobné. Ještě posypte čokoládovými pecičkami a dejte péct do předehřáté trouby na 175 stupňů na 40-60 minut.
- Až bude párátko po vytažení čisté, je chlebík hotový.
2. Cuketová polévka
Tuhle polévku si nejlépe vychutnáte při pokojové teplotě a ne horkou. Ideálně s dokřupava upečeným chlebem nebo česnekovým krutony.
Budete potřebovat:
- 2/3 hrnku pórku nakrájeného na kolečka (hlavně bílou část)
- 1 stroužek česneku
- 2 malé cukety nakrájené na kousky a pár nudliček na ozdobu
- 1/4 hrnku konopných semínek
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžíce miso pasty
- 1 hrnek vody
- 1/2 hrnku čerstvé bazalky
- Sůl a pepř
Postup:
- V malé pánvi zahřejte olej, přidejte pórek a špetku soli a míchejte 5-8 minut, dokud nezměkne. Důležité je, aby nebyl hořký, má být lehce průsvitný.
- Vmíchejte česnek a ještě půl minuty míchejte.
- Nyní sundejte z plotny.
- Pórkovou směs rozmixujte s cuketou, konopnými semínky, citrónovou šťávou, miso pastou, vodou, pepřem, solí a bazalkou. Přidáte tedy zbytek surovin ze seznamu.
- Podle potřeby přidejte více vody.
- Na česnekové krutony smíchejte chleba nakrájený na kostky s česnekem a pokapejte olivovým olejem. Pečte a 175 stupňů asi 8 minut dozlatova.
- Polévku podávejte pokojové teploty nebo vychlazenou s krutony a lehce pokapanou olivovým olejem.
3. Cuketové placičky
Budete potřebovat:
- 450 gramů cukety (asi 3 malé)
- 2 vejce vel. L
- 1 a 1/2 hrnku nakrájeného pórku
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžička soli
- 2 a 1/2 hrnku Panko strouhanky nebo klasické strouhanky
- 2 lžíce hladké mouky
- Olej na opečení
- Pepř
Postup:
- Cuketu nastrouhejte na hrubo a přes utěrku z ní vymačkejte co nejvíce tekutiny.
- Poté v misce smíchejte cuketu, pórek, česnek, kopr, citronovou kůru, sůl a pepř. Přidejte 1,5 hrnku strouhanky a mouku. Promíchejte a přidejte ještě 3/4 hrnku strouhanky.
- Pánev si dejte rozehřát na střední teplotu.
- Z 1/4 hrnku směsi si tvorbě placičky a ještě je obalte ve zbytku strouhanky. Poté potřete olejem a smažte z obou stran 2-3 minuty dozlatova.
- Podávejte například a tatarskou omáčkou.
4. Smoothie
Skvělý způsob, jak využít cuketu. Nemá moc výraznou chuť a tak ji bez obav můžete přidat do sladkých receptů jako je třeba smoothie.
Budete potřebovat:
- 1 střední cuketu
- 1 hrnek mandlového mléka
- 4 Medjool datle na oslazení
- 2 lžíce mandlového másla
- 1 lžíce hořkého kakaa
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Špetka muškátového oříšku
- Hrst led
Postup:
- Cuketu nakrájejte na kostky a dejte zmrznout.
- Potom už vše jen dejte do mixéru a rozmixujete do hladka.
- Ozdobte kokosem nebo čokoládovými pecičkami a máte skvělé Smoothie.
5. Cuketové lodičky
Plněné cukety jako vynikající oběd nebo večeře.
Budete potřebovat:
- 3 střední cukety
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek strouhané mozarelly
- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu
Masová směs:
- 500 gramů mletého hovězího masa
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 utřený stroužek česneku
- 1 červená paprika
- 1,5 hrnku omáčky na těstoviny
- 2 lžičky italského koření
- 1/4 lžičky pepře
Postup:
- Jako první si dejte předehřát troubu na 200 stupňů.
- Mleté maso, cibuli a česnek opečte na pánvi, dokud maso nezhnědne. Přidejte papriku a míchejte 2-3 minuty, dokud cuketa trochu nezměkne.
- Nyní přidejte hrnek omáčky na těstoviny, italské koření, sůl a pepř a 10 minut povařte, aby omáčka zhoustla.
- Cukety rozpůlte a vydlabejte měkký střed. Potřete olivovým olejem a přidejte i pepř a sůl.
- Nyní cukety vyrovnejte do pečící misky a do každé rozdělte masovou směs. Na ní přijde zbylých 1/2 hrnku omáčky na těstoviny a pak už je můžete dát do trouby.
- Pečte asi 15 minut, posypte sýrem a ještě 10-15 minut zapečte.
Galerie:
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.loveandlemons.com www.spendwithpennies.com