Vyskládejte si cuketové menu. Cuketa na 5 způsobů, které se vyplatí vyzkoušet GALERIE (6) Zdroj: Shutterstock

Vyskládejte si cuketové menu. Cuketa na 5 způsobů, které se vyplatí vyzkoušet

Veronika Poláčková | 27. 08. 2025

Máte velkou úrodu cuket a přemýšlíte, co z ní udělat? Mám pro vás recepty, na kterých si pochutnat celá rodina. A nejen slané, ale i sladké, protože z cukety se dá připravit i mnoho skvělých sladkých jídel. Můj favorit je rozhodně čokoládový chlebíček, ten musí vždy být.

Já tedy zahradu nemám, ale stačí mít hodné kamarády, kteří se o cuketu rádi podělí. Popravdě jsou často rádi, protože mají na jednou tolik cuket, že už opravdu neví co s nimi.

Vláčný čokoládový chlebíček s cuketou, kousky čokolády a nastrouhanou cuketou okolo.

Vláčný čokoládový chlebíček s cuketouZdroj: Shutterstock

1. Čokoládový chlebíček

Čokoládový chlebíček je skvělý způsob, jak cuketu zužitkovat. Cuketa mu dá neuvěřitelnou vláčnost a je výborný. Pokud se vám nedaří do dětí dostat zeleninu, tak tohle je skvělý způsob. Ani o té cuketě uvnitř nebudou vědět.

Budete potřebovat:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku hořkého kakaa
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 1 lžičky jedlé sody
  • Trochu soli
  • 1 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3 vejce vel. L
  • 1 hrnek oleje (třeba slunečnicového)
  • 1 hrnek cukru
  • 3 hrnky nastrouhané cukety
  • 1 hrnek čokoládových peciček nebo na kousky nakrájená čokoláda

Postup

  1. V míse smíchejte suché suroviny- mouku, hořké kakao, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  2. V druhé míse pak smíchejte zbytek surovin: vejce, olej, cuketu, cuketu, vanilkový extrakt a čokoládu. Promíchejte a vmíchejte k suchým surovinám z první misky.
  3. Těsto nalijte do formy na srnčí hřbet nebo podobné. Ještě posypte čokoládovými pecičkami a dejte péct do předehřáté trouby na 175 stupňů na 40-60 minut.
  4. Až bude párátko po vytažení čisté, je chlebík hotový.
Krémová cuketová polévka s bazalkou v misce, kolem čerstvá cuketa a plátky.

Krémová cuketová polévkaZdroj: Shutterstock

2. Cuketová polévka

Tuhle polévku si nejlépe vychutnáte při pokojové teplotě a ne horkou. Ideálně s dokřupava upečeným chlebem nebo česnekovým krutony.

Budete potřebovat:

  • 2/3 hrnku pórku nakrájeného na kolečka (hlavně bílou část)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 malé cukety nakrájené na kousky a pár nudliček na ozdobu
  • 1/4 hrnku konopných semínek
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžíce miso pasty
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku čerstvé bazalky
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. V malé pánvi zahřejte olej, přidejte pórek a špetku soli a míchejte 5-8 minut, dokud nezměkne. Důležité je, aby nebyl hořký, má být lehce průsvitný.
  2. Vmíchejte česnek a ještě půl minuty míchejte.
  3. Nyní sundejte z plotny.
  4. Pórkovou směs rozmixujte s cuketou, konopnými semínky, citrónovou šťávou, miso pastou, vodou, pepřem, solí a bazalkou. Přidáte tedy zbytek surovin ze seznamu.
  5. Podle potřeby přidejte více vody.
  6. Na česnekové krutony smíchejte chleba nakrájený na kostky s česnekem a pokapejte olivovým olejem. Pečte a 175 stupňů asi 8 minut dozlatova.
  7. Polévku podávejte pokojové teploty nebo vychlazenou s krutony a lehce pokapanou olivovým olejem.
Hromádka křupavých cuketových placek se zakysanou smetanou a bylinkami na dekorativním talíři.

Cuketové placičkyZdroj: Shutterstock

3. Cuketové placičky

Budete potřebovat:

  • 450 gramů cukety (asi 3 malé)
  • 2 vejce vel. L
  • 1 a 1/2 hrnku nakrájeného pórku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžička soli
  • 2 a 1/2 hrnku Panko strouhanky nebo klasické strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Olej na opečení
  • Pepř

Postup:

  1. Cuketu nastrouhejte na hrubo a přes utěrku z ní vymačkejte co nejvíce tekutiny.
  2. Poté v misce smíchejte cuketu, pórek, česnek, kopr, citronovou kůru, sůl a pepř. Přidejte  1,5 hrnku strouhanky a mouku. Promíchejte a přidejte ještě 3/4 hrnku strouhanky.
  3. Pánev si dejte rozehřát na střední teplotu.
  4. Z 1/4 hrnku směsi si tvorbě placičky a ještě je obalte ve zbytku strouhanky. Poté potřete olejem a smažte z obou stran 2-3 minuty dozlatova.
  5. Podávejte například a tatarskou omáčkou.
Zelené smoothie z cukety, banánu a kiwi ve sklenicích, kolem pásmo a suroviny – zdravé hubnoucí pití.

Zelené smoothie z cuketyZdroj: Shutterstock

4. Smoothie

Skvělý způsob, jak využít cuketu. Nemá moc výraznou chuť a tak ji bez obav můžete přidat  do sladkých receptů jako je třeba smoothie.

Budete potřebovat:

  • 1 střední cuketu
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 4 Medjool datle na oslazení
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 1 lžíce hořkého kakaa
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • Špetka muškátového oříšku
  • Hrst led

Postup:

  1. Cuketu nakrájejte na kostky a dejte zmrznout.
  2. Potom už vše jen dejte do mixéru a rozmixujete do hladka.
  3. Ozdobte kokosem nebo čokoládovými pecičkami a máte skvělé Smoothie.
Pečené cuketové lodičky plněné mletým masem, paprikou a sýrem, posypané bylinkami.

Pečené cuketové lodičky plněné mletým masemZdroj: Shutterstock

5. Cuketové lodičky

Plněné cukety jako vynikající oběd nebo večeře.

Budete potřebovat:

  • 3 střední cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek strouhané mozarelly
  • 2 lžíce nastrouhaného parmezánu

Masová směs:

  • 500 gramů mletého hovězího masa
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 červená paprika
  • 1,5 hrnku omáčky na těstoviny
  • 2 lžičky italského koření
  • 1/4 lžičky pepře

Postup:

  1. Jako první si dejte předehřát troubu na 200 stupňů.
  2. Mleté maso, cibuli a česnek opečte na pánvi, dokud maso nezhnědne. Přidejte papriku a míchejte 2-3 minuty, dokud cuketa trochu nezměkne.
  3. Nyní přidejte hrnek omáčky na těstoviny, italské koření, sůl a pepř a 10 minut povařte, aby omáčka zhoustla.
  4. Cukety rozpůlte a vydlabejte měkký střed. Potřete olivovým olejem a přidejte i pepř a sůl.
  5. Nyní cukety vyrovnejte do pečící misky a do každé rozdělte masovou směs. Na ní přijde zbylých 1/2 hrnku omáčky na těstoviny a pak už je můžete dát do trouby.
  6. Pečte asi 15 minut, posypte sýrem a ještě 10-15 minut zapečte.

Galerie:

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.loveandlemons.com www.spendwithpennies.com


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?