Vaření

Taštičky za tři pade: Tuňáková v rýžovém papíru

Tahle taštička patří do kategorie, která se v našem seriálu objevuje poprvé – „za syrova“. Petr Jachnin by vás jejím prostřednictvím rád naučil používat tzv. rýžový papír, který se v českých kuchyních zatím objevuje jen sporadicky, přestože se dá běžně sehnat a práce s ním je více než jednoduchá…Zmíněnou taštičku lze předkádat jako zajímavou možnost občerstvení při vánočních posezeních či silvestrovské párty.

Tzv. rýžový papír – ve skutečnosti tenké placky z rýžového těsta – seženete v supermarketech; balíček se sto kusy vyjde asi na třicet korun. Dále budete potřebovat tuňáka v konzervě, půl hrsti rukoly nebo čerstvého listového koriandru a kousek nakládané feferonky.

Lístky rukoly či koriandru nasekáte nadrobno, velmi najemno nasekáte i feferonku a oboje smícháte s tuňákem. Rýžový papír necháte zhruba minutu máčet ve vodě; k tomu účelu se dobře hodí třeba pánev. Namočit můžete i více plátů najednou. Změklý plát vyndejte z vody, rozprostřete na pracovní plochu a doprostřed dejte asi půl lžíce tuňákové směsi. Důkladně zabalte – a je hotovo. Namáčejte v ústřicové omáčce (kupuje se hotová) a jezte.

Rýžová taštička se přitom dá také osmažit na pánvi, trváte-li na teplé variantě. Pak je ovšem lepší použít do náplně místo nakládaného tuňáka například syrového lososa – třeba odřezky ze steaku. Opět rozsekáme nadrobno a dále už použijeme stejné ingredience, jako u taštičky „za syrova“. Obě tyhle taštičky chutnají zpravidla i těm, co si jinak na ryby moc nepotrpí…

Připravila: Ivana Hudcová, foto: Štěpán Luťanský; vydáno v RPN 11/2013