Tabbouleh – ideální jídlo pro horké léto i pro (ne)vegetariány Zdroj: Shutterstock

Tabbouleh – ideální jídlo pro horké léto i pro (ne)vegetariány

Marek Konvalinka | 07. 08. 2025

K tomu jíst vegetariánsky vás nemusí motivovat jen zájem o zdravý životní styl nebo ekologické cítění. Tak například nyní v létě jsou různé druhy salátů skvělý nápad pro oběd. Připravíte to rychle, třeba doma na home office to máte za půl hodiny i s průběžným kontrolováním mailů. Navíc to nezatíží vaše břicho a nebudete se cítit přecpaní. Ruku na srdce, když si dáte v horkém dni svíčkovou se šesti knedlíky, odpolední směna se pak nesnesitelně vleče.

My dnes nabízíme recept na tabbouleh. Toto jídlo je populární v severní Africe, v Turecku i Sýrii. Nejvíce si jej ale přivlastňuje Libanon, kde jej považují za národní pokrm. Je to sice typ salátu, ale obsahuje také bulgur, díky němuž se jedná o výživné jídlo.

Bulgur je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, železo, fosfor a hořčík, takže zde mluvíme o opravdu kvalitní potravině. A s čerstvými bylinkami a zeleninou, které tvoří další složku tabboulehu, si notuje skvěle. Dost řečí, pojďme se pustit do práce.

Ingredience na vaření tabbouleh - bulgur v dřevěné misce, rajčata, jarní cibulka a petrželka.

Klíčovou ingrediencí pro tabouleh je petrželka. Je důležité, aby na vašem talíři převažovala zelená barva.Zdroj: Shutterstock

Ingredience na nejlepší tabbouleh

Pro přípravu osvěžujícího tabboulehu budete potřebovat tyto ingredience (množství je pro cca 4 porce):

  • 100 g bulguru (koupíte snad v každém supermarketu)
  • co nejvíce kudrnaté petrželky, jemně nasekané (použijte hodně, je to hlavní hvězda!)
  • 50 g čerstvé máty, jemně nasekané (přidává chladivé tóny)
  • 4 rajčata, nakrájená na malé kostičky (čím zralejší, tím lepší)
  • 3 jarní cibulky, jemně nakrájené (použijte celou nať – bílou i zelenou část)
  • 2 středně velké okurky, nakrájená na malé kostičky
  • Šťáva z 2 citronů (čerstvě vymačkaná pro nejlepší chuť)
  • 6 lžic kvalitního extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, prolisovaný (pro extra chuť. Můžete použít i více, pokud máte česnek rádi)
  • Mořská sůl dle chuti

Recept: Krok za krokem k dokonalému tabboulehu

  1. Příprava bulguru: Vaří se opravdu rychle. Zalijte jej 250 ml vroucí vody, osolte, zakryjte pokličkou a zvolna povařte 5 minut. Vypněte a nechte 15 minut dojít doměkka. Dost času připravit si zbylé ingredience.
  2. Solení rajčat a okurek: Nakrájená rajčata a okurky dejte do misky, jemně je osolte a nechte chvilku stát. Zelenina začne pouštět vodu. Než budete ingredience míchat dohromady, slijte přebytečnou šťávu, aby tabbouleh nebyl vodnatý. Tento krok je klíčový pro ideální konzistenci.
  3. Sekání bylinek: Nyní k té nejdůležitější části – bylinkám! Petrželku a mátu sekejte ručně ostrým nožem co nejjemněji. I když je to pracnější, zabráníte tak zbytečnému pomačkání bylinek. Tenké stonky petrželky klidně ponechejte, dodají chuť.
  4. Spojení ingrediencí: Do velké mísy vložte sceděný bulgur, jemně nasekanou petrželku a mátu, nakrájená rajčata, okurky a jarní cibulky. Přidejte prolisovaný česnek a další koření, které vás napadne, že by se ke směsi mohlo hodit.
  5. Dresink: V malé misce smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu s extra panenským olivovým olejem.
  6. Spojení a dochucení: Nalijte dresink do mísy se zeleninou a bulgurem. Vše důkladně promíchejte. Dochutíte mořskou solí a případně přidejte více citronové šťávy nebo olivového oleje podle vaší chuti. Tabbouleh by měl být výrazný a měl chutnat svěže.
  7. Servírování a skladování: Podávejte ihned, nebo nechte salát v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě propojily. Tabbouleh můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až 3 dny. 
Bulgur v dřevěné misce na stole.

Bulgur je vlastně předvařená nalámaná celozrnná pšenice.Zdroj: Shutterstock

Tabbouleh se osvědčí jako hlavní jídlo (někdo si k němu rád zakousne chleba) i jako příloha. Na Blízkém Východě s ním podávají falafel, hummus nebo baba ganoush. Špatný není ani s fetou nebo olivami.

Toto skvělé jídlo má ideální konzistenci, abyste si jej v krabičce přinesli do práce na obědovou pauzu, také jej ale můžete ve velké míse donést na piknik. Přikupte k němu pitu, kterou si mohou strávníci namáčet do šťávy na dně misky. 

Text: Marek Konvalinka
Foto:
Shutterstock
Zdroje:
https://cookieandkate.com/best-tabbouleh-recipe

https://www.worcestershire.gov.uk/lets-waste-less/foodsavvy/recipes/tabbouleh
https://maureenabood.com/lebanese-tabbouleh-salad-recipe


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?