K tomu jíst vegetariánsky vás nemusí motivovat jen zájem o zdravý životní styl nebo ekologické cítění. Tak například nyní v létě jsou různé druhy salátů skvělý nápad pro oběd. Připravíte to rychle, třeba doma na home office to máte za půl hodiny i s průběžným kontrolováním mailů. Navíc to nezatíží vaše břicho a nebudete se cítit přecpaní. Ruku na srdce, když si dáte v horkém dni svíčkovou se šesti knedlíky, odpolední směna se pak nesnesitelně vleče.
My dnes nabízíme recept na tabbouleh. Toto jídlo je populární v severní Africe, v Turecku i Sýrii. Nejvíce si jej ale přivlastňuje Libanon, kde jej považují za národní pokrm. Je to sice typ salátu, ale obsahuje také bulgur, díky němuž se jedná o výživné jídlo.
Bulgur je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, železo, fosfor a hořčík, takže zde mluvíme o opravdu kvalitní potravině. A s čerstvými bylinkami a zeleninou, které tvoří další složku tabboulehu, si notuje skvěle. Dost řečí, pojďme se pustit do práce.

Klíčovou ingrediencí pro tabouleh je petrželka. Je důležité, aby na vašem talíři převažovala zelená barva.Zdroj: Shutterstock
Ingredience na nejlepší tabbouleh
Pro přípravu osvěžujícího tabboulehu budete potřebovat tyto ingredience (množství je pro cca 4 porce):
- 100 g bulguru (koupíte snad v každém supermarketu)
- co nejvíce kudrnaté petrželky, jemně nasekané (použijte hodně, je to hlavní hvězda!)
- 50 g čerstvé máty, jemně nasekané (přidává chladivé tóny)
- 4 rajčata, nakrájená na malé kostičky (čím zralejší, tím lepší)
- 3 jarní cibulky, jemně nakrájené (použijte celou nať – bílou i zelenou část)
- 2 středně velké okurky, nakrájená na malé kostičky
- Šťáva z 2 citronů (čerstvě vymačkaná pro nejlepší chuť)
- 6 lžic kvalitního extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisovaný (pro extra chuť. Můžete použít i více, pokud máte česnek rádi)
- Mořská sůl dle chuti
Recept: Krok za krokem k dokonalému tabboulehu
- Příprava bulguru: Vaří se opravdu rychle. Zalijte jej 250 ml vroucí vody, osolte, zakryjte pokličkou a zvolna povařte 5 minut. Vypněte a nechte 15 minut dojít doměkka. Dost času připravit si zbylé ingredience.
- Solení rajčat a okurek: Nakrájená rajčata a okurky dejte do misky, jemně je osolte a nechte chvilku stát. Zelenina začne pouštět vodu. Než budete ingredience míchat dohromady, slijte přebytečnou šťávu, aby tabbouleh nebyl vodnatý. Tento krok je klíčový pro ideální konzistenci.
- Sekání bylinek: Nyní k té nejdůležitější části – bylinkám! Petrželku a mátu sekejte ručně ostrým nožem co nejjemněji. I když je to pracnější, zabráníte tak zbytečnému pomačkání bylinek. Tenké stonky petrželky klidně ponechejte, dodají chuť.Přečtěte si také
- Spojení ingrediencí: Do velké mísy vložte sceděný bulgur, jemně nasekanou petrželku a mátu, nakrájená rajčata, okurky a jarní cibulky. Přidejte prolisovaný česnek a další koření, které vás napadne, že by se ke směsi mohlo hodit.
- Dresink: V malé misce smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu s extra panenským olivovým olejem.
- Spojení a dochucení: Nalijte dresink do mísy se zeleninou a bulgurem. Vše důkladně promíchejte. Dochutíte mořskou solí a případně přidejte více citronové šťávy nebo olivového oleje podle vaší chuti. Tabbouleh by měl být výrazný a měl chutnat svěže.
- Servírování a skladování: Podávejte ihned, nebo nechte salát v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě propojily. Tabbouleh můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až 3 dny.
Tabbouleh se osvědčí jako hlavní jídlo (někdo si k němu rád zakousne chleba) i jako příloha. Na Blízkém Východě s ním podávají falafel, hummus nebo baba ganoush. Špatný není ani s fetou nebo olivami.
Toto skvělé jídlo má ideální konzistenci, abyste si jej v krabičce přinesli do práce na obědovou pauzu, také jej ale můžete ve velké míse donést na piknik. Přikupte k němu pitu, kterou si mohou strávníci namáčet do šťávy na dně misky.
Text: Marek Konvalinka
Foto: Shutterstock
Zdroje: https://cookieandkate.com/best-tabbouleh-recipe
https://www.worcestershire.gov.uk/lets-waste-less/foodsavvy/recipes/tabbouleh
https://maureenabood.com/lebanese-tabbouleh-salad-recipe