Vaření

Špenát v kuchyni

Bývali jsme zvyklí na špenát v podobě rozvařené kaše. Ovšem za chutnější (z mražených) lze považovat ten v podobě malých kostiček, který už má chuť skutečného špenátu. Máte-li vlastní špenát ze zahrady, vyzkoušejte ho v celých listech – třeba do těstovin nebo jako salát (například s česnekem a hořčici)…

Připravila: Ivana Hudcová, foto: archiv

Lasagně se špenátem

1 l mléka, 1 menší cibule, 500 g špenátu (čerstvého či mraženého), 300 g tvarohu nebo ricotty, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, máslo na vymazání formy, parmazán, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, 9 až 12 lasagní (dle velikosti formy)

Ve vysokém hrnci na másle rychle osmažíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme špenát (čerstvý nejprve blanšírujeme, zmražený rozmrazime). Chvíli vaříme, než přidáme mouku rozmíchanou v hrníčku mléka. Za stálého míchání přidáme zbývající mléko a pak rozmačkaný tvaroh. Postupně vznikne špenátový bešamel, ne příliš hustý. Chvíli ho povaříme a přidáme sůl, muškátový oříšek a bílý pepř. Do vymazané hranaté formy rozetřeme první vrstvu bešamelu a na ni klademe lasaně; měli bychom dodržovat alespoň centimetrové mezery mezi jednotlivými plátky.

Tak střídáme bešamel a těstovinové pláty. Poslední vrstvu špenátové omáčky bohatě posypeme strouhaným parmazánem.

Vkládáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut. Povrch by měl zezlátnout a přebytečná tekutina by se měla vsáknout. Jako příloha se hodí saláty, především ty s rajčaty.

gnocciGnocchi se špenátem

1/2 balení bramborových gnocchi, 1 střední cibule, 100 g slaniny, 3 plátky kuřecího masa, 250 g špenátu (kostky nebo listový, drobně nasekaný), 1 smetana, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, vegeta

Na oleji osmažíme cibulku a slaninu (na mírno, aby cibulka jen zesklovatěla). Přidáme maso na kostičky, osolíme, opepříme. Když se maso zatáhne, přidáme špenát a nasekaný česnek. Když maso změkne, vlijeme smetanu s trochou vegety. Chvíli povaříme a nalijeme na gnocchi, které jsme si mezitím uvařili. Stačí je začít vařit těsně před dokončením omáčky. Ta vydrží teplá déle, než uvařené gnocchi, které by se měly ihned podávat.

Losos se špenátem losos

120 g filet z lososa, 225 špenátových listů, menší lžíce kysané smetany, plátek sýra Madeland light, rajče na oblohu, sůl, pepř, sušený česnek, vegeta

V troubě (asi 10 minut při 210 °C) nebo na grilu upečeme steak z lososa okořeněný česnekem, solí a pepřem. Na teflonovou pánev dáme listy špenátu a dusíme asi 10 minut. Pak přidáme lžíci zakysané smetany, nastrouhaný sýr a dochutíme vegetou a česnekem.

testovinyTěstoviny se špenátem a uzenou šunkou

500 g těstovin, 3 lžičky olivového oleje, 250 g listového špenátu, 200 g uzené šunky, 3 střední cibule, vegeta, bílý pepř, česnek, 250 ml zakysané smetany, 100 g taveného sýra, vlašské ořechy

Uvaříme těstoviny s lžičkou olivového oleje a slijeme je. Šunku nakrájíme na kostičky, špenát na proužky, cibuli na jemno. Ve woku rozpálíme olej, vložíme cibulku a necháme zesklovatět. Přidáme šunku a opečeme. Ztlumíme oheň a přidáme špenát, přidáme 4 stroužky rozdrceného česneku, vegetu, bílý pepř a nadrobno nasekané ořechy. Na závěr přidáme těstoviny, promícháme a prohřejeme. Na druhé pánvi připravíme omáčku. Nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na oleji, vložíme tavený sýr rozmačkaný vidličkou a na mírném ohni rozpouštíme. Přidáme lžičku vegety a kelímek zakysané smetany. Těstoviny promíchané se špenátem klademe na talíř a přelijeme omáčkou.

Koláč se špenátem kolac

1 balení listového těsta, 500 g listového špenátu, 2 šalotky, stroužek česneku, 2 lžíce másla, 150 g strouhaného sýra, 150 ml kysané smetany, 4 vejce, sůl, pepř, cayenský pepř, 1 žloutek

Plátky listového těsta rozložíme na pomoučenou pracovní plochu tak, aby se mírně překrývaly, a vyválíme plát. Formu vypláchneme studenou vodou a vyložíme plátem těsta tak, aby přesahoval přes okraj. Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenát omyjeme. Oloupanou šalotku a česnek najemno nasekáme a zpěníme na rozehřátém másle. Přidáme špenát a necháme ho změknout. Do vychladlého špenátu zamícháme strouhaný sýr, zakysanou smetanu a vejce. Osolíme, opepříme a pikantně ochutíme kayenským pepřem. Koláč naplníme špenátem. Přesahující okraje těsta přeložíme přes náplň a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme 40 minut.

tastickyTaštičky se špenátem

Těsto: 200 g polohrubé mouky, 200 g celozrnné mouky, 2 vejce

Náplň: 400 g špenátu, několik stroužků česneku, sůl, olej

Sýr na posypání

Z mouky, vajec a vody (dle potřeby) zpracujte vláčné těsto. Na pánvi poduste na oleji osolený špenát s prolisovaným čenekem a nechte vychladnout. Mezitím rozválejte těsto na co nejtenčí plát, (ale nesmí se trhat!) a vykrajujte kolečka. Do každého dejte špenátovou náplň, přeložte je a uzavřete. Připravené taštičky dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte, dokud nevyplavou na hladinu (asi 3 minuty). A pak už na ně jen rozpusťte máslo, nastrouhejte sýr a dobou chuť.

Článek z časopisu Recepty prima nápadů č. 5/2011