Špenát z kopřivy
Už jste ochutnali kopřivový špenát? Je výborný a hlavní surovina roste všude kolem nás. Stačí jen vyrazit někam na procházku a natrhat si plný košík kopřiv.
Budete potřebovat:
- 3-5 hrstí mladých kopřiv
- 2 vejce
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- Strouhanka podle potřeby
Natrhejte si vrchní nedřevnaté vršky kopřiv, asi tak 5 cm od špičky. Kopřivy důkladně omyjte a spařte vroucí vodou, poté je sceďte a nechte okapat. Kopřivy semelte nebo velice jemně nasekejte.
Na pánvičce s troškou sádla si pak orestujte cibulku, přidejte kopřivy, osolte, opepřete a vše krátce poduste. Dále vmíchejte vajíčko a prošlehejte. Podle potřeby zahustěte strouhankou. Podávejte s vařeným vejcem a bramborami.
Jaké kopřivy použít do receptů?
Používejte jen horní výhonky, ostatní bez lítosti vyhoďte. Ideální je při sběru i očišťování pracovat v rukavicích, abyste se nepopálili.
Kopřivová polévka
Tahle polévka vás krásně zahřeje po procházce a navíc pomáhá i při zánětech močových cest.

Ingredience:
- 1 cibule
- 2-3 brambory
- 1 lžíce másla
- 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 200 g mladé kopřivy
- 250 ml smetany ke šlehání
Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibulku orestujte na másle dozlatova, přidejte brambory a zhruba minutu opékejte. Poté zalijte vývarem a přiveďte k varu. Trochu ztlumte teplotu a vařte do změknutí brambor.
Kopřivy omyjte a ostříhejte jen měkké části. Vsypte do vroucího vývaru a krátce spařte. Nevařte je. Polévku rozmixujte dohladka a podávejte ozdobené smetanou.
TIP: Na ozdobu můžete použít další jarní květy jako jsou sedmikrásky obecné, prvosenky bezlodyžné nebo květy plicníku lékařského.
Kopřivový hummus
Zdravou pomazánku z cizrny a kopřiv připravíte během chvíle.
Ingredience:
- 300 g uvařené nebo konzervované cizrny (uvařená má o něco lepší chuť)
- 1 hrst kopřiv
- 1 vrchovatá lžíce tahini
- čerstvý česnek s listy
- olivový olej
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- pažitka
- piniové oříšky
Vršky kopřiv dobře očistěte. Přiveďte vodu k varu a listy několik minut povařte. Poté je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
Do mixeru vložte cizrnu, tahini, citronovou šťávu, sůl, česnek, trochu olivového oleje a kopřivy. Vše rozmixujte. Podávejte v misce s čerstvě mletým pepřem, pažitkou a opraženými piniovými oříšky.
Kdy kopřivu sbírat?
Mladé rostliny sbíráme na jaře do konce května. Pak už vybíhají do květu a jejich léčivá síla slábne. Starší rostliny mají i velice výraznou chuť a do receptů tak nejsou vhodné. Na sběr si vyberte čisté lokality bez přístupu psů.
Životabudič z kopřivy a dalších divokých bylinek
Perfektní detoxikační nápoj na jaro plný vitaminů.

Na 4 sklenice budete potřebovat:
- 1 litr vody
- 2 hrsti kopřivy
- ½ hrsti jitrocele
- ½ hrsti řebříčku
- 2 lžíce rýžového sirupu nebo jiného sladidla
- 2 lžíce chia semínek
- Šťáva z půlky citronu
Sbírejte pouze mladé, pěkné, zelené části rostlin. Tuhé stonky kopřiv nepoužívejte. Vše propejte ve studené vodě a rozmixujte společně s vodou, citronovou šťávou a sirupem.
TIP: Do nápoje můžete přidat i různé ořechy nebo semínka a získat tak hustější a sytější nápoj. Místo vody pak můžete použít jablečný džus.
Kopřivová šťáva
Hrst mladých kopřiv rozmixujte s hrnkem vody. Nechte půl hodiny stát a přidejte šťávu z půlky citronu a lžíci medu.
Kopřivové pesto
Tohle pesto lze udělat prakticky z jakékoliv divoce rostoucí jedlé byliny, tím pádem i z kopřivy.
Listy spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
V mixeru rozmixujte ořechy a stroužky česneku. Přidejte olivový olej a parmazán. Vše rozmixujte a máte hotovo.
Tinktura na vlasy
Použití kopřiv na vlasy znaly už naše babičky. Vyrobit si z nich můžete například tuhle tinkturu na vlasy.

Ingredience:
- 2 díly čerstvé nebo sušené kopřivy
- 1 díl levandule (nať)
- 1 díl listu nebo kořene lopuchu
Vše zalijete čistým alkoholem tak, aby byly ponořené. Nechte na slunném místě odpočívat 2-3 týdny. Přeceďte a nařeďte v poměru 1:1 vodou.
Použití: Tinkturu vmasírujte do vlasové pokožky vždy po umytí. Vlasy se budou méně mastit a pomáhá to proti lupům.
Kopřivový vlasový kondicionér
Ingredience:
- hrst kopřiv
- jableční nefiltrovaný ocet anebo ocet vinný
- 500 ml vody
Hrst kopřiv převařte a nechte vychladnout. Přeceďte, přidejte jablečný nefiltrovaný ocet nebo ocet vinný a promíchejte.
Na hrst čerstvé nebo sušené kopřivy použijte asi 500 ml vody. Vlasy umyté šamponem opláchněte touto vodou, již nesmývejte.
Skladování

Nasbírané listy mladé kopřivy si můžete nasušit na zbytek roku. Listy usušte hned po sběru v tenké vrstvě ve stínu (nemusíte obracet). Nejlepší sušení je v sušičce nastavené na maximálně 60 stupňů.
Pozor na nahnědlé nebo zčernalé listy, byly špatně usušené a nejsou vhodné k používání.
Z listů si pak můžete uvařit například čaj a to ze samotné kopřivy nebo si namíchat různé bylinné směsi.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-zpracovat-koprivy/ www.fresh.iprima.czwww.jimejinak.cz www.carujeme.cz