Začátek jara je spojený se sbíráním planě rostoucích rostlin. Udělejte si procházku a natrhejte si mladé kopřivy. Dají se z nich udělat velmi chutné recepty a dokonce si z ní můžete udělat i vlasový oplach pro krásně lesklé vlasy.
Špenát z kopřivy
Už jste ochutnali kopřivový špenát? Je výborný a hlavní surovina roste všude kolem nás. Stačí jen vyrazit někam na procházku a natrhat si plný košík kopřiv.
Budete potřebovat:
- 3-5 hrstí mladých kopřiv
- 2 vejce
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- Strouhanka podle potřeby
Natrhejte si vrchní nedřevnaté vršky kopřiv, asi tak 5 cm od špičky. Kopřivy důkladně omyjte a spařte vroucí vodou, poté je sceďte a nechte okapat. Kopřivy semelte nebo velice jemně nasekejte.
Na pánvičce s troškou sádla si pak orestujte cibulku, přidejte kopřivy, osolte, opepřete a vše krátce poduste. Dále vmíchejte vajíčko a prošlehejte. Podle potřeby zahustěte strouhankou. Podávejte s vařeným vejcem a bramborami.
Jaké kopřivy použít do receptů?
Používejte jen horní výhonky, ostatní bez lítosti vyhoďte. Ideální je při sběru i očišťování pracovat v rukavicích, abyste se nepopálili.
Kopřivová polévka
Tahle polévka vás krásně zahřeje po procházce a navíc pomáhá i při zánětech močových cest.

Domácí kopřivová polévka se křupavými krutony | Zdroj: Shutterstock
Ingredience:
- 1 cibule
- 2-3 brambory
- 1 lžíce másla
- 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 200 g mladé kopřivy
- 250 ml smetany ke šlehání
Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibulku orestujte na másle dozlatova, přidejte brambory a zhruba minutu opékejte. Poté zalijte vývarem a přiveďte k varu. Trochu ztlumte teplotu a vařte do změknutí brambor.
Kopřivy omyjte a ostříhejte jen měkké části. Vsypte do vroucího vývaru a krátce spařte. Nevařte je. Polévku rozmixujte dohladka a podávejte ozdobené smetanou.
TIP: Na ozdobu můžete použít další jarní květy jako jsou sedmikrásky obecné, prvosenky bezlodyžné nebo květy plicníku lékařského.
Kopřivový hummus
Zdravou pomazánku z cizrny a kopřiv připravíte během chvíle.
Ingredience:
- 300 g uvařené nebo konzervované cizrny (uvařená má o něco lepší chuť)
- 1 hrst kopřiv
- 1 vrchovatá lžíce tahini
- čerstvý česnek s listy
- olivový olej
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- pažitka
- piniové oříšky
Vršky kopřiv dobře očistěte. Přiveďte vodu k varu a listy několik minut povařte. Poté je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
Do mixeru vložte cizrnu, tahini, citronovou šťávu, sůl, česnek, trochu olivového oleje a kopřivy. Vše rozmixujte. Podávejte v misce s čerstvě mletým pepřem, pažitkou a opraženými piniovými oříšky.
Kdy kopřivu sbírat?
Mladé rostliny sbíráme na jaře do konce května. Pak už vybíhají do květu a jejich léčivá síla slábne. Starší rostliny mají i velice výraznou chuť a do receptů tak nejsou vhodné. Na sběr si vyberte čisté lokality bez přístupu psů.
Životabudič z kopřivy a dalších divokých bylinek
Perfektní detoxikační nápoj na jaro plný vitaminů.

Jarní detox: Kombinací kopřivy a bylinek získáte jedinečnou chuť | Zdroj: Shutterstock
Na 4 sklenice budete potřebovat:
- 1 litr vody
- 2 hrsti kopřivy
- ½ hrsti jitrocele
- ½ hrsti řebříčku
- 2 lžíce rýžového sirupu nebo jiného sladidla
- 2 lžíce chia semínek
- Šťáva z půlky citronu
Sbírejte pouze mladé, pěkné, zelené části rostlin. Tuhé stonky kopřiv nepoužívejte. Vše propejte ve studené vodě a rozmixujte společně s vodou, citronovou šťávou a sirupem.
TIP: Do nápoje můžete přidat i různé ořechy nebo semínka a získat tak hustější a sytější nápoj. Místo vody pak můžete použít jablečný džus.
Kopřivová šťáva
Hrst mladých kopřiv rozmixujte s hrnkem vody. Nechte půl hodiny stát a přidejte šťávu z půlky citronu a lžíci medu.
Kopřivové pesto
Tohle pesto lze udělat prakticky z jakékoliv divoce rostoucí jedlé byliny, tím pádem i z kopřivy.
Listy spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
V mixeru rozmixujte ořechy a stroužky česneku. Přidejte olivový olej a parmazán. Vše rozmixujte a máte hotovo.
Tinktura na vlasy
Použití kopřiv na vlasy znaly už naše babičky. Vyrobit si z nich můžete například tuhle tinkturu na vlasy.

Přírodní kopřivová tinktura pro silnější a zdravější vlasy | Zdroj: Shutterstock
Ingredience:
- 2 díly čerstvé nebo sušené kopřivy
- 1 díl levandule (nať)
- 1 díl listu nebo kořene lopuchu
Vše zalijete čistým alkoholem tak, aby byly ponořené. Nechte na slunném místě odpočívat 2-3 týdny. Přeceďte a nařeďte v poměru 1:1 vodou.
Použití: Tinkturu vmasírujte do vlasové pokožky vždy po umytí. Vlasy se budou méně mastit a pomáhá to proti lupům.
Kopřivový vlasový kondicionér
Ingredience:
- hrst kopřiv
- jableční nefiltrovaný ocet anebo ocet vinný
- 500 ml vody
Hrst kopřiv převařte a nechte vychladnout. Přeceďte, přidejte jablečný nefiltrovaný ocet nebo ocet vinný a promíchejte.
Na hrst čerstvé nebo sušené kopřivy použijte asi 500 ml vody. Vlasy umyté šamponem opláchněte touto vodou, již nesmývejte.
Skladování

Kopřivy po usušení můžete uchovat ve skleněné dóze | Zdroj: Shutterstock
Nasbírané listy mladé kopřivy si můžete nasušit na zbytek roku. Listy usušte hned po sběru v tenké vrstvě ve stínu (nemusíte obracet). Nejlepší sušení je v sušičce nastavené na maximálně 60 stupňů.
Pozor na nahnědlé nebo zčernalé listy, byly špatně usušené a nejsou vhodné k používání.
Z listů si pak můžete uvařit například čaj a to ze samotné kopřivy nebo si namíchat různé bylinné směsi.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-zpracovat-koprivy/ www.fresh.iprima.czwww.jimejinak.cz www.carujeme.cz