Vaření

Recepty našich babiček: Řepánky

Na recepty „z řepy“ dnešní generace úplně zapomněly. Možná vám ale tato krajová obdoba kynutých buchet dokáže, že je to skutečně velká škoda…

Řepánky (Alena Bakošová, Přerov nad Labem)

Krajová obdoba kynutých buchet, lze podávat teplé i studené.

Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 150 ml oleje, kostka čerstvých kvasnic, špetka soli, 3 polévkové lžíce cukru krupice

Náplň: 1 až 2 bulvy řepy cukrovky, mletý mák, mléko, vejce na potření Bulvy cukrovky oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a dáme vařit do vody, až změknou na konzistenci vařených brambor. Pak řepu vyjmeme, necháme zchladnout a na struhadle s většími oky nastrouháme. V mléce a vývaru z cukrovky uvaříme mletý mák. Poměr tekutin je 1:1 a celkový objem podřídíme množství vařeného máku. Musí po vaření zůstat tekutý, nesmí být úplně tuhý. V míse dobře promícháme svařený mák a nastrouhanou řepu nejlépe v poměru 2:1. Směs nesmí téci, aby těsto nerozmáčela. Cukru netřeba. Těsto je bez vajec. Vyválíme z něho placku a rádýlkem rozdělíme na čtverce. Do každého vložíme lžíci náplně a čtverec zabalíme do kuličky