Vaření

PEČEME NA VÁNOCE: ČOKOLÁDOVÝ DORT

Napečte na Vánoce pořádny dort pro celou rodinu!

SVÁTEČNÍ ČOKOLÁDOVÝ DORT

  • 80 minut :: 12 osob ::středně těžké


Těsto:

  • polohrubá mouka, 200 g
  • kypřicí prášek do pečiva, 1 sáček
  • tmavá čokoláda, 200 g
  • pískový cukr, 2 x 80 g
  • tuk, 60 g
  • vejce, 8 ks
  • tuk a mouka na 2 dortové formy

Krém:

  • mléko, 250 ml
  • pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 1 ks
  • tmavá čokoláda, 50 g
  • moučkový cukr, 100 g
  • máslo, 250 g

Na ozdobení

tmavá čokoládová poleva (hotový výrobek), 2 ks

Z uvedených surovin připravíte těsto na dva dortové korpusy a vysoký dort. Z poloviční dávky vyrobíte klasický dort.


  • Mouku prosejte a smíchejte s kypřicím práškem.
  • Čokoládu rozehřejte v horké vodní lázni a rozmíchejte dohladka.
  • Polovinu cukru utřete se změklým tukem a prochladlou čokoládou, postupně přidejte žloutky, našlehejte.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vešlehejte do něj druhou část cukru.
  • Do čokoládové hmoty přidávejte postupně mouku a sníh, sníh do těsta jen zlehka „obracejte“.
  • Těstem naplňte dvě vymazané a vysypané formy a dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Upečte. Nechte částečně vychladnout a vyklopte.
  • Podle návodu připravte neslazený pudink. Za občasného míchání nechte vychladnout. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Cukr utřete se změklým máslem, postupně přidejte pudink a vychladlou čokoládu. Ušlehejte do hladkého krému.
  • Oba korpusy rozkrojte. První díl namažte krémem a slepte s druhým. Potřete horní plochu prvního korpusu a položte na něj spodní část druhého korpusu. Namažte krémem, přiklopte poslední částí.
  • Boky a horní plochu dortu potřete rozehřátou čokoládovou polevou.

Připravila: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock