Vaření

Jachninovy taštičky

Do naší televizní kuchyně přišel s plnou taškou surovin, s upečenými i syrovými taštičkami, a také se svojí novou knížkou – kuchařkou, která nese kromě názvu Jachninovy taštičky ještě podtitul „100 nejlepších taštiček z Evropy“.

Představil se jako kuchař amatér, který zná více než 2000 receptů na tuhle dobrotu z celého světa a ví, jak se připravují taštičky v Mexiku, v Kanadě, ale především po celé Asii, zvláště v Koreji.

Před kamerou připravil taštičky „gyoza“ podle receptu ze severočínského kantonu, které on sám považuje za největší světovou taštičkovou lahůdku. Ochutnali jsme je i se speciálně upravenou sojovou omáčkou a byli jsme nadšeni. Jejich náplň při tom tvořila jen směs celeru, čínské pažitky a vepřového masa. Taštičkový mág se jmenuje Petr Jachnin a už připravuje další kuchařku, znovu jen a jen na téma taštičky.

A ještě jsme dostali ochutnat také jeho specialitu, nazval ji „Jachninovy taštičky originál“, čímž mínil, že tyto jsou podle jeho původního receptu, nikoli převzaté odjinud. Jsou křupavé a chuť mají nepopsatelnou! Skvěle přitom chutnají i za studena. Budete na ně potřebovat 1 listové těsto, 300 g mletého předního hovězího masa, drcený pepř, sůl, kmín, vejce a 200 g zelí. Mleté maso smícháte se zelím a pepřem a trošku osolíte. Pak rozválíte těsto a rozřežete ho na 24 obdélníčků. Doprostřed každého položíte trochu směsi a zabalíte „na čtyři facky“, tedy rohy složíte přes střed. Vyrobit můžete taštičky i dalším způsobem, kdy skleničkou vykrájíte z rozváleného těsta kolečka, do jejichž středu dáte kopeček směsi, těsto přehnete a okraje smáčknete k sobě. Nakonec taštičky potřete rozšlehaným vejcem, pokmínujete a pečete asi 20 minut dozlatova v troubě, vyhřáté na 180 °C.

Článek z časopisu Recepty prima nápadů č. 4/2013.

https://www.facebook.com/Jachninovy.tasticky