Vaření

Hovězí pečeně

Hovězí pečeně po Burgundsku „by Piere Lamart“.

lamart

Obtížnost – střední
Porce – 4
Čas – 150 minut

Suroviny

  • Hovězí zadní, 1500 g
  • Mrkev, 250 g
  • Celer, 250 g
  • Petržel, 250 g
  • Cibule, 2 ks
  • Rajčatový protlak, 100 g
  • Slanina, 70 g
  • Žampiony, 150 g
  • Máslo, 30 g
  • Červené víno, 300 ml
  • Mouka, 50 g
  • Bobkový list, 3 ks
  • Tymián, 20 g
  • Hovězí vývar, 500 ml
  • Mladé cibulky, 2 ks
  • Sůl, pepř, dle chuti

Postup

Hovězí maso očistěte, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce nasypte na kostky nakrájenou mrkev, celer, petržel a orestujte do zlatova, poté přidejte cibuli a česnek a dorestujte do hněda. Poté vmíchejte rajčatový protlak a důkladně zarestujte.

Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté duste do měkka a průběžně kontrolujte a dolévejte vývar.

Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku dle potřeby buď lehce povolte vývarem, nebo nechte odvařit a zredukovat a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Jestliže chceme mít omáčky více, přilijeme hovězí vývar a zahustíme máslovou jíškou a provaříme. Maso krájíme na plátky a přeléváme hotovou omáčkou.

Slaninu orestujte na másle, přidejte žampiony a mladé cibulky a přidejte do hotové omáčky. Lehce provařte a můžete servírovat.

Hotové maso je ideální podávat se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, nebo pečenými brambůrkami Grenaille.

Tipy

Maso můžeme péct i nakrájené na kostky jako guláš.

Červené víno je ideální používat červené Burgundské nebo i naše moravské odrůdy např. Rulandské modré.

Společně se žampiony a cibulkami můžeme do omáčky přidat i na jemno nakrájený a orestovaný řapíkatý celer.

Může se hodit

MULTICOLOR | LT1017 NEPŘILNAVÝ KASTROL S POKLICÍ

lamart
Nepřilnavý kastrol s poklicí

AROMA | HL0803 PEKÁČ S VARNOU POKLICÍ

lamart
Pekáč s varnou poklicí

ERGO | LT2372 NYLONOVÁ NABĚRAČKA

lamart
Nylonová naběračka

ERGO | LT2373 NYLONOVÁ LŽÍCE

lamart
Nylonová lžíce

ERGO | LT2374 NYLONOVÁ PĚNOVAČKA

lamart
Nylonová pěnovačka

lamart

 

 

Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.

 

 

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.

Komentovat

Nepřehlédněte