Vaření

Dobroty z dýní

Již staří Egypťané, Řekové, Římané a mnohé asijské národy pěstovali tykvovité rostliny. Mladé plody, ještě než zdřevnatí, se využívají jako zelenina. Hlavní využití však přichází na řadu až po jejich dokonalém dozrání, jakmile slupka zdřevnatí. V chudších zemích se z nich totiž vyrábějí třeba talířky či naběračky, ale i hudební nástroje.

Dýňová polévka

400 g dýně hokaido (bez semínek), 1 brambora, 1 cibule, kousek čerstvého zázvoru velikosti vlašského ořechu, 2 lžíce oleje, 750 ml zeleninového vývaru (instantního), svazek jarní cibulky, 200 ml smetany na šlehání, 100 g sušených brusinek, sůl, pepř, šťáva ze 2 pomerančů

Dýni pokrájejte na kostky, brambory oloupejte a pokrájejte. Cibuli nasekejte na kostičky. Zázvor oloupejte a nasekejte na drobné kostičky. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a krátce v něm opečte cibuli, zázvor, dýni a brambory. Zalijte vývarem a přikryté vařte 30 minut. Jarní cibulky očistěte, omyjte a nasekejte najemno. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, brusinky a znovu přiveďte k varu. Ochuťte solí a pepřem. Do polévky dejte pomerančovou šťávu a jarní cibulku a nechte prohřát (avšak nevařte) 5 minut. Dochuťte solí a pepřem.

Dýňové ragú

250 ml vývaru, 60 g sušených brusinek, 1 kg dýně (muškátové nebo hokaido), 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce hnědého cukru, sůl, pepř, 2 hvězdičky badyánu, půl lžičky kuliček nového koření, 3-4 jarní cibulky, 250 g hub, svazek koriandru, 4 lžíce zakysané smetany

Vývar spolu s brusinkami přiveďte při mírné teplotě k varu. Dýni oloupejte (druh hokaido není třeba loupat, protože slupka změkne), odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na 2 cm velké kostky. Lžíci oleje rozehřejte v pánvi. Dýni opékejte 5 minut. Okořeňte solí a pepřem a posypte cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, přidejte badyán, nové koření, vývar s brusinkami a vařte na mírno doměkka 10 minut. Sejměte z plotýnky. Jarní cibulku nakrájejte na 1 cm široké kousky. Houby dle velikosti rozčtvrťte nebo nakrájejte na silné plátky. Koriandr operte, osušte a nasekejte. Zbylý olej rozehřejte v pánvi. Přidejte houby i cibulku a naprudko opékejte 2-3 minuty. Přidejte dýňové ragú, nechte probublat 5 minut a osolte. Podávejte zdobené zakysanou smetanou a koriandrem.

Pečená dýně

500 g dýňové dužiny, 60 g sušených brusinek, 125 ml pomerančové šťávy, 1 cibule, 1 jablko, 2 snítky tymiánu, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, mletý zázvor, 50 ml vývaru

Brusinky se 100 ml pomerančové šťávy vařte na mírném ohni 10 minut. Promíchejte s odrhnutým tymiánem. Dýni pokrájejte na dílky. Cibuli a jablka oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli orestujte na lžičce oleje. Přidejte brusinkovou směs a duste 3–4 minuty. Ochuťte solí, pepřem a zázvorem a nechte vychladnout. Dýni opečte ve zbylém oleji. Podlijte vývarem a zbylou šťávou a duste 10 minut. Podávejte s brusinkovou omáčkou.

Vydáno v RPN č. 11/2013