Batáty nejsou jen módní trend. Tři jednoduché recepty, které si zamilujete na první sousto GALERIE (4) Zdroj: Shutterstock

Batáty nejsou jen módní trend. Tři jednoduché recepty, které si zamilujete na první sousto

Kateřina Saidl | 17. 11. 2025

Přemýšlíte, co vařit pořád dokola z brambor, a máte pocit, že už vás nic nového nenapadne? Možná je čas na malou změnu. Co takhle místo brambor klasických sáhnout po jejich jemně nasládlých, oranžových příbuzných – batátech?

Možná jste kolem nich v obchodě už párkrát prošli. Ale zkuste je jednou – a pravděpodobně se k nim budete rádi vracet. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky, kde se pěstují už opravdu dlouho. Dnes je dobře známe i u nás – jsou výživné, dají se snadno připravit, a hlavně  chutnají skvěle na sladko i na slano. Zkuste některý z našich receptů! 

Krémová batátová polévka se zázvorem a kokosovým mlékem

Tato polévka vás zahřeje i v tom nejsychravějším podzimním dnu

Krémová batátová polévka ozdobená sušenou cibulkou v světlé misce.

Krémová batátová polévka přináší do kuchyně jemnost, sytost a příjemně sladkou chuť.Zdroj: Shutterstock

Potřebujete:

  • 2 větší batáty
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl, pepř, špetku skořice nebo chilli podle chuti

Postup:

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. Přidejte oloupané a na kostky nakrájené batáty, krátce opečte, zalijte vývarem a vařte asi 20 minut do měkka. Rozmixujte dohladka, vmíchejte kokosové mléko a dochuťte. Podávejte s dýňovými semínky nebo kapkou olivového oleje.

Pečené batáty s rozmarýnem a limetkovým dipem

Pokud máte rádi klasické hranolky, měli byste zkusit i variantu z batátů.

Křupavé domácí batátové hranolky servírované na bílém talíři.

Batátové hranolky ukazují, že i oblíbená klasika může být zdravější a chutnější variantou.Zdroj: Shutterstock

Potřebujete:

  • 2–3 batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, rozmarýn, špetku uzené papriky

Na dip:

  • 150 g bílého jogurtu
  • šťávu z půl limetky
  • trochu soli a pepře

Postup:

Batáty oloupejte a nakrájejte na měsíčky. V míse promíchejte s olejem, solí, paprikou a rozmarýnem. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 25–30 minut při 200 °C, dokud nezhnědnou. Mezitím smíchejte ingredience na dip. Podávejte hned po upečení.

Batátový koláč s ořechy a skořicí

Batáty se výborně hodí i na pečení. Dezerty z nich jsou vláčné, nádherně voňavé a přitom lehké.

Fialový batátový chléb nakrájený na plátky podávaný s máslem, sladkými bramborami a mlékem.

Fialový batátový chléb získává svou neobvyklou barvu díky speciálním fialovým batátům, které mu dodají i jemně nasládlou chuť.Zdroj: Shutterstock

Potřebujete:

  • 1 větší batát (asi 300 g dužiny)
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 g mletých ořechů
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku skořice, špetku soli

Postup:

Batát upečte v troubě doměkka (asi 40 min při 180 °C), oloupejte a rozmačkejte. Smíchejte s vejci, cukrem, máslem, pak přidejte suché suroviny. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 30–35 minut při 180 °C. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem nebo potřete trochou zakysané smetany.

Pár tipů na závěr

Batáty skladujte na suchém a tmavém místě, určitě ne v lednici. Kromě klasických oranžových zkuste i fialové nebo bílé – vypadají skvěle a každá odrůda chutná trochu jinak.

Hodí se nejen na pečení, ale i do pyré nebo zeleninových placek – stačí přidat trochu mouky a vejce a usmažit je dozlatova.

Batáty zkrátka nejsou jen módní trend, ale hřejivá surovina, která dokáže zpříjemnit podzimní večery a vnést do kuchyně novou energii. Tak co, dáte jim šanci?

Galerie:

Text: Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Recepty prima nápadů


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?