Přemýšlíte, co vařit pořád dokola z brambor, a máte pocit, že už vás nic nového nenapadne? Možná je čas na malou změnu. Co takhle místo brambor klasických sáhnout po jejich jemně nasládlých, oranžových příbuzných – batátech?
Možná jste kolem nich v obchodě už párkrát prošli. Ale zkuste je jednou – a pravděpodobně se k nim budete rádi vracet. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky, kde se pěstují už opravdu dlouho. Dnes je dobře známe i u nás – jsou výživné, dají se snadno připravit, a hlavně chutnají skvěle na sladko i na slano. Zkuste některý z našich receptů!
Krémová batátová polévka se zázvorem a kokosovým mlékem
Tato polévka vás zahřeje i v tom nejsychravějším podzimním dnu.

Krémová batátová polévka přináší do kuchyně jemnost, sytost a příjemně sladkou chuť.Zdroj: Shutterstock
Potřebujete:
- 2 větší batáty
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
- 1 lžíci olivového oleje
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- sůl, pepř, špetku skořice nebo chilli podle chuti
Postup:
Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. Přidejte oloupané a na kostky nakrájené batáty, krátce opečte, zalijte vývarem a vařte asi 20 minut do měkka. Rozmixujte dohladka, vmíchejte kokosové mléko a dochuťte. Podávejte s dýňovými semínky nebo kapkou olivového oleje.
Pečené batáty s rozmarýnem a limetkovým dipem
Pokud máte rádi klasické hranolky, měli byste zkusit i variantu z batátů.

Batátové hranolky ukazují, že i oblíbená klasika může být zdravější a chutnější variantou.Zdroj: Shutterstock
Potřebujete:
- 2–3 batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, rozmarýn, špetku uzené papriky
Na dip:
- 150 g bílého jogurtu
- šťávu z půl limetky
- trochu soli a pepře
Postup:
Batáty oloupejte a nakrájejte na měsíčky. V míse promíchejte s olejem, solí, paprikou a rozmarýnem. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 25–30 minut při 200 °C, dokud nezhnědnou. Mezitím smíchejte ingredience na dip. Podávejte hned po upečení.
Batátový koláč s ořechy a skořicí
Batáty se výborně hodí i na pečení. Dezerty z nich jsou vláčné, nádherně voňavé a přitom lehké.

Fialový batátový chléb získává svou neobvyklou barvu díky speciálním fialovým batátům, které mu dodají i jemně nasládlou chuť.Zdroj: Shutterstock
Potřebujete:
- 1 větší batát (asi 300 g dužiny)
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 100 g mletých ořechů
- 80 g polohrubé mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku skořice, špetku soli
Postup:
Batát upečte v troubě doměkka (asi 40 min při 180 °C), oloupejte a rozmačkejte. Smíchejte s vejci, cukrem, máslem, pak přidejte suché suroviny. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 30–35 minut při 180 °C. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem nebo potřete trochou zakysané smetany.
Pár tipů na závěr
Batáty skladujte na suchém a tmavém místě, určitě ne v lednici. Kromě klasických oranžových zkuste i fialové nebo bílé – vypadají skvěle a každá odrůda chutná trochu jinak.
Hodí se nejen na pečení, ale i do pyré nebo zeleninových placek – stačí přidat trochu mouky a vejce a usmažit je dozlatova.
Batáty zkrátka nejsou jen módní trend, ale hřejivá surovina, která dokáže zpříjemnit podzimní večery a vnést do kuchyně novou energii. Tak co, dáte jim šanci?
Galerie:
Text: Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Recepty prima nápadů













