Vaření

Babiččino cukroví

O Polabské národopisné museum v Přerově nad Labem už dlouhá léta pečuje paní dr. Jana Hrabětová. Vymýšlí programy, doplňuje expozice a mimo jiné každý rok organizuje mezi starými chaloupkami vánoční atmosféru. Tentokrát nám při naší návštěvě prozradila recept, který má od svojí babičky. A ta si ho zase opsala od farské kuchařky z Luštěnic slečny Hauškové.

Je to docela jednoduchý recept a nenajdete ho v žádném receptáři, které se před Vánocemi objevují na každém kroku. Babiččino cukroví se nemusí nechat odležet, jen je potřeba ho po vyjmutí z trouby ještě za tepla nakrájet na kousky, pak už by to nešlo. A po vychladnutí už můžete nabízet návštěvám. Paní Hrabětová tvrdí, že od té doby to budete péct každé Vánoce a kdo ví, jestli ne častěji.

Připravíte si 160 g mouky, 50 g moučkového cukru, trochu prášku do pečiva, 2 vejce a 50 g másla. Do této směsi nasypete hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů a jednu tabulku stejně nakrájené čokolády na vaření. A pak to všechno smícháte a prohnětete, nejlépe rukama