Které jídlo byste do ledničky měli dávat, a které naopak ne? Na to existuje jednoduché pravidlo: když v obchodě, kde jste potravinu kupovali, nebyla umístěna v lednici, pak není důvod, abyste ji chladili ani u vás doma. Je to jednoduché, ale stejně se tím mnoho lidí neřídí. Do lednice vkládají některé druhy potravin chybně – ze zvyku, z přehnané opatrnosti nebo třeba z lenosti. Pojďme si tyto potraviny vyjmenovat.
Rajčata
Rovnou začneme potravinou, u níž chybuje opravdu velké množství lidí. Rajčata nejen že nevyžadují, abyste je vkládali do ledničky, jim to dokonce škodí. Chladné teploty mohou narušit buněčné membrány rajčat, což škodí celkově jejich struktuře. A co vás bude zajímat asi více, škodí to i jejich chuti.
Rajčata zrála v teplých krajinách, na sluníčku. I v létě je můžete nechat v košíku na vašem stole.
Brambory
Brambory v lednici? I tohoto prohřešku se někteří lidé dopouštějí. Celé neoloupané brambory tam nepatří. Při nízkých teplotách se může škrob obsažený v bramborách přeměnit na cukry. Kde brambory skladovat? Obecně vzato nejsou nízké teploty špatný nápad, jen se to s nimi nemá přehánět. Sklep nebo tmavá spíž jsou ideální místo.
Cibule a česnek
Cibule je sice zelenina, ale do ledničkové zásuvky na salát nepatří. Stejně jako u brambor, i u cibule chlad přeměňuje škroby na cukry, takže cibule změkne, ztratí ostrost a může rychleji plesnivět. A pak je tady ta záležitost s pachem. Silný zápach cibule snadno prostoupí a změní chuť jiných potravin v lednici (například másla).
Česnek je to samé v bleděmodrém. Do ledničky jej dávejte jen tehdy, pokud už jste oloupali a nakrájeli několik stroužků, které jste ale nevyužili při vaření.
Chléb či jiné pečivo
Co s chlebem, který nesníte do druhého dne? Někteří lidi pečivo schovávají do lednice. To je také chyba. Chleba zde stárne a tvrdne rychleji než při pokojové teplotě. Něco jiného je chléb prudce zamrazit – to naopak udělat můžete. Chleba umístěný v uzavřeném sáčku bez přístupu vzduchu v mrazáku vydrží až několik měsíců.
Avokádo a banány
Avokádo nekupuje až tolik lidí, i když je velmi zdravé. Každopádně, je-li perfektně měkké, měli byste ho nechat při pokojových teplotách. Banány jsou mnohem oblíbenější plodinou, takže tady asi zpozorní více lidí: ani toto ovoce do lednice nepatří. Chlad zpomalí proces zrání a slupka rychle získá nevábnou tmavou až černou barvu.
Med
Med je přirozeně konzervovaný díky svému vysokému obsahu cukru, takže chlazení nepotřebuje. V lednici se vám stane jediná věc: ztuhne, zkrystalizuje, a z tekuté konzistence, která se snadno leje, se stane obtížně roztíratelná, tvrdá hmota.
Když už jsme u medu: tato potravina má prakticky nekonečnou trvanlivost. Vědí to archeologové, kteří objevili lahve medu v hrobkách starého Egypta. Co byste hádali? Med byl stále poživatelný. Ne, tento výrobek skutečně lednici nepotřebuje.
Oleje
Většina olejů lisovaných za studena (jako je olivový nebo avokádový) nesnáší chlad. Nízké teploty způsobí jejich zhoustnutí, zakalení nebo dokonce ztuhnutí. Tím se znehodnocuje jejich struktura i chuť. Ideální je uchovávat je v tmavé skříňce či spíži, mimo dosah tepla.
Melouny
Celé, nerozkrojené melouny je nejlepší nechat venku v misce na ovoce. Nejenže chladné teploty mohou zpomalit zvyšování sladkosti a antioxidantů po sklizni, ale meloun má také tendenci přijímat cizí pachy z lednice. Po rozkrojení už je ale nutné meloun zabalit a chladit, aby se zabránilo růstu bakterií.
Galery:
Text: Marek Konvalinka
Foto: Shutterstock
Zdroje: https://www.marthastewart.com/foods-not-to-refrigerate-8425593, https://www.whirlpool.com/blog/kitchen/foods-that-should-not-be-refrigerated.html