Co dělat, když med zcukernatí – a proč ho nikdy nedávat do mikrovlnky? GALERIE (3) Zdroj: Shutterstock

Co dělat, když med zcukernatí – a proč ho nikdy nedávat do mikrovlnky?

Kateřina Saidl | 17. 10. 2025

Kdo by to neznal… Chcete si osladit čaj nebo namazat na chleba voňavý med, otevřete sklenici – a místo tekutého zlata na vás vykoukne ztuhlý, zrnitý med. Žádný strach, nic se mu nestalo. Je to naprosto přirozený proces, který dřív nebo později potká každý poctivý med. Jenže co s ním teď? Dá se znovu rozpustit, aby byl hezky tekutý? A proč byste ho rozhodně neměli dávat do mikrovlnky?

Proč med krystalizuje?

Med je přirozeně nasycený cukerný roztok, který obsahuje hlavně dva druhy cukrů – glukózu a fruktózu. Právě jejich poměr rozhoduje o tom, jak rychle med zcukernatí. Ten, který má víc glukózy, například řepkový, začne tuhnout už po několika týdnech.

Naopak medy s větším podílem fruktózy, jako třeba akátový, zůstávají tekuté i několik měsíců, někdy dokonce celý rok. Na proces má vliv i teplota. V chladu se krystalizace urychlí, při vyšších teplotách zase zpomalí. Ale ať se děje cokoli, chuť ani kvalita medu se tím neztrácí. Jen mění svou konzistenci.

med

Med s větším podílem glukózy (např. řepkový) jen rychleji tuhne, zatímco ten s více fruktózy, jako akátový nebo lesní, zůstává déle tekutý.Zdroj: Shutterstock

Je zcukernatělý med špatný?

Vůbec ne! Naopak, můžete být rádi. Krystalizace je přirozená známka kvality. Med, který zůstává tekutý roky, bývá často upravený – například ohřátý na vysokou teplotu, aby vypadal „hezčí“. Jenže tím se ničí cenné enzymy, vitaminy i typická vůně.

Zcukernatělý med je tedy stejně chutný, výživný a zdravý jako ten tekutý. Můžete ho klidně mazat na chleba, dávat do jogurtu nebo do pečení. Jen se s ním hůř pracuje, pokud ho chcete třeba přidat do čaje.

Jak med šetrně rozehřát?

Pokud chcete, aby byl váš med zase tekutý, jde to snadno – jen to chce trochu trpělivosti. Připravte si vodní lázeň s teplou vodou o teplotě zhruba 40–45 °C a vložte do ní sklenici s medem. Nechte ji stát a občas med jemně promíchejte, dokud se krystalky nezačnou pomalu rozpouštět.

Pokud potřebujete jen lžičku nebo dvě, nemusíte ohřívat celou sklenici – stačí si odebrat malé množství do mističky a ohřát ho zvlášť v teplé vodní lázni. Vyšší teplota by med přehřála a tím by přišel o část své chuti i cenných látek.

Takto šetrně rozehřátý med bude opět tekutý a voňavý. Časem sice může znovu zcukernatět – to je naprosto normální – ale když ho budete skladovat v suchu a při pokojové teplotě, zůstane krásně krémový a dlouho vydrží.

Med rozehřívejte ideálně pomalu a šetrně, nejlépe ve vodní lázni. Tak se rovnoměrně prohřeje, aniž by ztratil svou chuť a cenné látky.

Med rozehřívejte ideálně pomalu a šetrně, nejlépe ve vodní lázni. Tak se rovnoměrně prohřeje, aniž by ztratil svou chuť a cenné látky. Zdroj: Shutterstock

Proč med nikdy nedávat do mikrovlnky?

Mikrovlnka možná láká, protože všechno „udělá hned“. Ale v případě medu je to cesta do pekla. Mikrovlny ohřívají nerovnoměrně – některé části medu mohou mít 30 °C, jiné klidně 80 °C. Při takovém ohřevu se ničí enzymy, antioxidanty a další cenné látky, které z medu dělají to, čím je – přírodní poklad. Navíc se může změnit chuť, vůně i barva. Z medu se stane jen sladká hmota bez duše. A to by byla škoda, že?

Jak tedy med skladovat, aby zůstal déle tekutý?

  • Udržujte stálou teplotu kolem 20 °C.
  • Nevystavujte ho světlu a vlhku. Ideální je tmavé místo ve spíži.
  • Neotevírejte ho zbytečně často. Každé otevření přidá do sklenice vlhkost, která může ovlivnit strukturu.
  • A hlavně – kupujte med od poctivého včelaře. Ten vám vždycky poradí, o jaký druh se jedná a jak se chová.

Galerie:

Text: Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock
Zdroj: https://www.intertek.com/blog/2021/04-20-honey-crystallization/, https://savannahbee.com/blogs/the-latest-buzz/what-is-honey-crystallization-and-why-does-it-happen

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?