Poradna Zahrada

Máte černé, hořké plody ořechů? Poradíme vám jak se tomu vyvarovat

Některé plody ořechů jsou pokryty černým obalem a nedají se vyloupnout. Pokud se to podaří, jádra jsou černá, hořká, k nepoužití. Jak se podobných problémů vyvarovat? (Janáčkovi, Kolín)

oresak

Bakterióza ořešáku

Na plodech vznikají nejprve vodnaté skvrny, které se rychle zvětšují, propadají a černají. Postupně vznikají velké nepravidelné černé skvrny, ohraničené vodnatým lemem. Skvrny postupují do plodů, kde postihují jádro, které zčerná a seschne. Při pozdním napadení není jádro zasaženo a postižen je jen zelený obal. Napadené plody většinou opadávají. Na listových čepelích vznikají nejprve drobné hranaté skvrny, které jsou vodnaté, později hnědé a nekrotické. Skvrny jsou ohraničené nervaturou a splývají ve velké hnědé plochy. Elipsovité nebo kruhovité skvrny mohou být i na nervatuře, listových řapících a na letorostech. V těchto případech může docházet i k zasychání vrcholů letorostů. Na okrajích skvrn se za vhodných podmínek vytváří zasychající bělavý bakteriální sliz.

Opatření: Výskyt choroby lze omezit ošetřením (nejlépe před květem ořešáku), které je možné jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu, nejlépe mědnatými přípravky, jako je Kuprikol nebo Champion. Ošetřovat by se měly především mladé stromky. Tato ochrana je účinná i proti antraknóze ořešáku.

Text: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva
Foto: autori


Zeptejte se

Na otázky odpovídají odborníci s mnohaletou praxí v oboru zelinářství, ovocnářství, okrasné zahrady či bioochrany. Otázky pište na poradnarpn@jagamedia.cz