Vaření

SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

O svátcích je všechno tak trochu jinak, zejména pak o těch vánočních. Dopřejte si sváteční lenošení s neodolatelnou sladkou snídaní.

VÁNOČNÍ ŠTÓLA S MANDLOVOU CHUTÍ

140 minut ¦ 10 porcí ¦ středně těžké

Potřebujeme:

  • polohrubá mouka, 500 g
  • čerstvé droždí, 1 kostka (42 g)
  • vanilkový cukr, 1 lžíce
  • vlažné mléko, 200 ml
  • moučkový cukr, 65 g
  • špetka soli
  • kůra z biocitronu, 1 ks
  • mletý muškátový květ, špetka
  • mletá skořice, 1 lžičky
  • máslo pokojové teploty, 150 g
  • najemno mleté loupané mandle, 100 g
  • mandlové tyčinky a rozinky, 100 g
  • kandované ovoce, 100 g
  • marcipán, 200 g
  • tekuté máslo na potírání, 100 g
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Mouku nasypeme do misky, uprostřed uděláme důlek a připravíme v něm kvásek – smíchame rozdrobené droždí, vanilkový cukr, 3 až 4 lžíce vlažného mléka. Necháme odstát na teplém místě asi 15 minut.

Přidáme vlažné mléko, moučkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, muškátový květ, skořici, máslo, pomleté ??mandle a mandlové tyčinky. Vše vymícháme na hladké těsto a necháme odstát na teplém místě 45 minut.

Když těsto zdvojnásobí objem, dáme ho na lehce pomoučený vál. Ručně zapracujeme rozinky a kandované ovoce. Z marcipánové hmoty vytvarujeme váleček dlouhý 25 cm. Z těsta vyformujeme bochník dlouhý 30 cm.

Uprostřed bochníku uděláme prohlubeň a vložíme do ní marcipánový váleček. Okraje těsta přeložíme přes sebe. Štólu vyformujeme a dáme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme a necháme v klidu 15 minut.

Nakonec dáme na 60 minut péct do vyhřáté trouby. Po upečení zkontrolujeme párátkem, zda je štóla dostatečně upečená a zda se nelepí. Vyndáme ji z trouby, hojně potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hrubou vrstvou moučkového cukru.

VÁNOČNÍ NÁPOJ S NAŠLEHANÝMI ŽLOUTKY

15 minut ¦ 6 porcí ¦ lehké

napoj

Potřebujeme:

  • mléko, 250ml
  • smetany s 12 % tuku, 250 ml
  • muškátový oříšek, 2 ks
  • strouhaný muškátový oříšek na ozdobu, špetku
  • žloutky, 4 ks
  • moučkový cukr, 6 lžic

Postup:

Mléko, smetanu a čtvrtky muškátového oříšku přivedeme do varu. Ve druhém kastrůlku ušleháme žloutky s cukrem, přilejeme horké mléko a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Pozor, směs nesmí vřít – ideálním řešením je příprava nad párou ve vodní lázni: rendlík se směsí dáme nad hrnec s vroucí vodou.

Vyjmeme kousky muškátového oříšku. Krém přelijeme do lahve a dáme vychladit nebo ho podáváme přímo horký.

Nápoj naléváme do nižších širokých sklenic a zdobíme strouhaným muškátovým oříškem, případně šlehačkou.

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock