Vaření

Odstartujte jaro se 4 varianty lahodných a fit salátů

Je libo caesar salát s kuřecím masem, zelený salát s uzeným lososem, těstovinový salát s tuňákem nebo dýňovo-čočkový salát? Nechte si chutnat!

Caesar salát s kuřecím masem, zelený salát s uzeným lososem, těstovinový salát s tuňákem a dýňovo-čočkový salát

Caesar salát s kuřecím masem

Budete potřebovat

Na salát:

  • 4 kusy kuřecích prsou
  • sůl
  • mletý pepř
  • kari koření
  • 1 lžíce másla
  • 3 až 4 salátová srdíčka
  • římský salát
  • 4 topinky
  • 2 lžíce česnekového másla
  • 1 lžíce másla

Na dresink:

  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička hořčice
  • 1 žloutek
  • 1 lžička sardelové pasty nebo nasekaných sardelek
  • 25 g strouhaného parmezánu
  • 80 ml olivového oleje
  • sůl
  • mletý pepř
Recept na caesar salát s kuřecím masem
Foto: iStock

Kuřecí prsa potřeme solí, mletým pepřem a kari kořením. Na rozpuštěném másle opražíme prsa z každé strany 7 až 8 minut, dokud nejsou propečená. Vyndáme z pánve a nakrájíme na nudličky. Salát rozebereme na listy, umyjeme ho a osušíme. Topinky nakrájíme na kostky. Na másle v pánvi je opečeme dokřupava. Ochutíme solí a pepřem.

Česnek nakrájíme najemno a rozmixujeme ho s citronovou šťávou, hořčicí, žloutkem, sardelovou pastou a parmezánem na krémový dresink. Pomalu přilejeme olivový olej a mixujeme. Ochutíme solí a pepřem.

Salátové listy vložíme do talíře, obložíme masem, krutony, hoblinkami parmezánu a těsně před podáváním polijeme dresinkem.


Zelený salát s uzeným lososem

Budete potřebovat

  • 400g míchaného salátu – hlávkový, dubový list, baby špenát
  • 400 g uzeného lososa
  • 2 lžičky medu  
  • 1 fenykl
  • 1 salátová okurka
  • 2 hrsti bylinkové směsi
  • pažitka,
  • petržel  
  • 2 pomeranče
  • 1 lžička sezamu  
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mletého barevného pepře

Na dresink:

  • pomerančová šťáva
  • 2 lžičky sladké hořčice
  • 2 + 2 lžičky jablečného a bílého vinného octa
  • 4 lžičky olivového oleje  
  • sůl
  • mletý pepř
Recept na zelený salát s uzeným lososem
Foto: iStock

Sezam s kmínem opečeme na pánvi a necháme vychladnout. Nahrubo pomletý pepř smícháme s kmínem a sezamem a vysypeme na talíř. Lososa potřeme medem a položíme na směs koření z obou stran. Umytý fenykl očistíme, vyřežeme tvrdou část a nakrájíme ho na jemné proužky. Umytou okurku nakrájíme na malé kostky. Pažitku a petrželovou nať nakrájíme nadrobno. Salátový mix opláchneme, oklepeme a natrháme na menší kusy do misek. Lososa nakrájíme na menší kousky a spolu s okurkou, fenyklem a bylinkami uložíme na salát.

Na dresink odšťavníme pomeranče, šťávu smícháme s hořčicí, octy, olejem, solí a pepřem.

Před servírováním polijeme salát dresinkem.

Těstovinový salát s tuňákem

Budete potřebovat

  • 1 konzervu tuňáka
  • 300 g těstovin, např. farfalle
  • sůl
  • 40 ml olivového oleje
  • 300 g cherry rajčat
  • 1 až 2 žluté papriky
  • 40 g hoblinek parmezánu
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • mletý pepř
Recept na těstovinový salát s tuňákem
Foto: iStock

Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě. Scedíme a promícháme s olejem. Cherry rajčata umyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Umyté papriky přeřízneme na polovinu, vyčistíme a nakrájíme na malé kostky. Připravené suroviny promícháme s parmezánem, pažitkou a octem. Navrch dáme tuňáka. Dochutíme solí a pepřem.

Těstovinový salát je klasika na doma i na cesty. Zužitkujete do něj jak zbylé „nudle“, tak kousky sýrů, uzenin či zeleniny.

Dýňovo-čočkový salát

Budete potřebovat

  • 120 g čočky
  • 400 g dýně hokkaido
  • 150 g ředkvičky, velké
  • 50 g dýňových semínek
  • 1 hlávkový salát
  • 4 lžíce tmavého balzamikového octa
  • 1 lžička hořčice
  • 1/2 lžičky práškového cukru
  • 40 ml slunečnicového oleje
  • 30 ml dýňového oleje
  • sůl
  • mletý pepř
Recept na dýňovo-čočkový salát
Foto: iStock

Čočku namočíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den dáme vařit na 35 minut. Na závěr vaření osolíme. Scedíme a necháme vychladnout. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostky a uvaříme v páře, asi 5 minut. Necháme vychladnout. Ředkvičky oloupeme a najemno nastrouháme. Dýňová semínka opražíme v suché pánvi, aby voněla. Salát rozebereme na listy, opláchneme, vyklepáním osušíme a nakrájíme.

Z balzamikového octa, hořčice, cukru, oleje, soli a koření připravíme zálivku. Všechny suroviny dáme do sklenice s uzávěrem a před podáváním zálivku protřepeme a polijeme jí salát.

Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů