Vaření

BÁJEČNÉ MOUČNÍKY Z MRKVE

Vyzkoušejte vynikajíci mrkvový dort, neboli „carrot cake“. Upečte si ho s námi a nebudete litovat. A pro děti přichystejte minidortíčky.

MRKVOVÝ DORT

Přichystejte si: 175 g třtinového cukru, 175 polohrubé mouky, 175 ml slunečnicového oleje, 3 velká vejce, 150 g jemně strouhané mrkve, 150 g nasekaných jader vlašských ořechů, strouhanou kůru z půlky pomeranče, 1 kypřicí prášek do pečiva, půl lžičky skořice, půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

Na krém: 1 vaničku mascarpone, 1 lžičku vanilkového extraktu (např. MadagascanVanillaExtract, M&S), vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti

Na ozdobení: nasekané ořechy, mandle nebo malé mrkvičky z marcipánové hmoty

Nejprve smíchejte všechny sypké suroviny – mouku, kypřicí prášek, cukr, nasekaná jádra ořechů, skořici a muškátový oříšek. Poté přidejte celá vejce, olej, pomerančovou kůru a mrkev a vše míchejte tak dlouho, až se suroviny spojí. Hotové těsto vlijte do vymazané formy (dortové, bábovkové, od remosky apod.) a vložte do trouby vyhřáté na 180-200 °C (závisí na typu trouby). Pečte cca 40 minut (nebo dokud se těsto nebude lepit na špejli). Vyndejte a nechte vychladnout. Částečně vychladlý korpus vyklopte na rovnou podložku.

Po vychladnutí dort jednou prokrojte a promažte krémem připraveným smícháním uvedených surovin (mascarpone, extraktu a cukrů). Přibližně jednu třetinu krému si ponechte na potření boků a vrchní části dortu. Nakonec vrchní díl dort posypte nasekanými ořechy nebo ozdobte miniaturními mrkvičkami.

NAŠE TIPY

  • Máte rádi rozinky? Přidejte do těsta 100 g rozinek. Pokud budou dort jíst jen dospělí, můžete rozinky na noc namočit do rumu.
  • Krému je „tak akorát“. Pokud tedy máte raději silnější vrstvu, přichystejte si krém ze dvou balení mascarpone.
  • POZOR – v případě muškátového oříšku, skořice a pomerančové kůry neplatí, že čím více, tím lépe. Nepřehánějte to. Výsledek byl mohl být příliš chuťově výrazný (někdo to nemá rád).

BÁBOVKA S CUKROVOU POLEVOU

mrkvova babovka s cukrovou polevou

Carrot cake se připravuje v různých částech Anglie s malými odchylkami – někde dort neplní a přelévají ho cukrovou polevou, připravenou ze 175 g moučkového cukru a 1,5 až 2 polévkových lžic pomerančové šťávy, jinde ho jen pocukrují.

MUFFINY Z MRKVOVÉHO TĚSTA

muffiny z mrkvoveho testa

Udělejte radost svým dětem a přichystejte pro ně ze stejného těsta muffiny. A ozdobte je marcipánovými ozdobami ve tvaru mrkviček.

MRKVOVÁ BÁBOVKA S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

mrkvova babovka s cokopolevou

Máte rádi čokoládu? Nahraďte mascarpone čokoládovou polevou – bílou, mléčnou, hořkou…

Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock