Vaření Zdraví

Jak na vynikající řízky? Začněte výrobou přepuštěného másla

Vyzkoušejte namísto klasického másla ghí. Jeho příprava je snadná a možnosti využití téměř neomezené. Jediné, co budete na jeho výrobu potřebovat, je kostka másla, to je vše.

Zdroj: Shutterstock

Proč začít používat ghí?

  • Je ideální na smažení – má vysoký kouřový bod (250 stupňů), takže se vám na něm jídlo nepřipaluje.
  • Chutná skvěle – má takovou jemnou oříškovou chuť.
  • Je vhodné do sladkých i slaných jídel, na pečení, vaření, smažení…
  • Neobsahuje laktózu – sice je vyrobené z másla, ale mléčné složky se zbavíte během přepouštění.
  • Je velmi dobře stravitelné.
  • Oceníte ho nejen v kuchyni, ale i při péči o tělo (dá se používat jako výživný balzám na rty i na celé tělo).
  • Obsahuje řadu prospěšných látek – vitaminy, minerály, antioxidanty, beta karoten.

Jak na výrobu ghí

Budete potřebovat

  • 1 kostku másla (250 gramů)
  • malý hrnec

Ideální je hrnec se světlým dnem, abyste viděli na spodek. Hlavní je použít menší hrnec, protože v tom velkém by se tak malé množství másla akorát připálilo.

  1. Máslo nakrájejte na kostky a dejte do hrnce.
  2. Sporák nastavte na střední teplotu. Já mám sklokeramiku a používám stupeň 3 nebo 4.
  3. Přepouštění másla trvá asi tak 60 minut.
  4. Během vaření se na povrchu začne tvořit pěna. První možnost je jí sebrat a použít do nějakého sladkého receptu. Další pak nechat ji, ona postupně spadne na dno.
  5. Máslo postupně ztratí mléčnou barvu a začne být průhledné, zlaté barvy.
  6. Na dně uvidíte usazenou mléčnou složku. Dokud je bílá a tekutá, je třeba ghí vařit o něco déle. Teprve, až na dně uvidíte malé opečené světle hnědé kousky, je to správně. Ghí sundejte ze sporáku a nechte pár minut odstát.
  7. Poslední krok je přecezení ghí přes síto s jemnými oky nebo plátýnko.
  8. Ghí nechte ve sklenici vychladnout a poté teprve uzavřete.
cezení ghí másla
Zdroj: Shutterstock

Jak ghí skladovat?

Správně připravené ghí vám vydrží i při pokojové teplotě. Já to dělám tak, že mám několik sklenic v lednici a tu, co zrovna používám, mám v kuchyňské skřínce. Ono totiž ghí v lednici pěkně ztuhne, takže byste pokaždé museli čekat, až povolí na pokojovou teplotu.

Jakou má ghí trvanlivost?

V lednici vám ghí vydrží minimálně 12 měsíců. Sama jsem ale ghí nikdy takhle dlouho v lednici neměla, protože ho doma máme hodně velkou spotřebu 😊.

Ghí už máte vyrobené, ale nevíte, kam ho můžete použít?

  • Používejte ho jako máslo, heru, olej, to vše ghí dokáže nahradit.
  • Řízky smažené na ghí jsou ty nejlepší, které jsem kdy jedla. Jsou krásně zlaté, nic se nepřipáli, prostě vynikající.
  • Pečení, lívance, palačinky – používejte namísto oleje nebo klasického másla.
  • Základ omáček – opékám na něm cibulku a pak maso do guláše či jiných omáček.
Topení másla ghí na pánvi
Zdroj: Shutterstock

Ghí v kosmetice

Ghí si najde své místo nejen v kuchyni, ale i ve vaší koupelně při starostlivosti o pokožku. Protože je velice výživné, vyrovná se olivovému nebo kokosovému oleji.

Zkuste ghí jako balzám na rty nebo namísto pleťového či tělového krému (já střídám s dalšími oleji).

Balzám na rty se včelím voskem

Do vodní lázně dejte rozpustit 30 gramů včelího vosku a 70 gramů ghí. Promíchejte a nalijte do dózy nebo malé skleničky. Nechte vychladnout. Tento balzám je ideální na chladnější období, kdy rty potřebujeme více chránit. Naneste na suché a popraskané rty několikrát denně. Na noc si dejte klidně silnější vrstvu jako masku.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock