Interiér Zahrada

Kompostujte doma aneb Jak žížaly odpad na kompost promění

Naučte sa vermikompostovat pomocí dešťovek. Povíme si, co potřebujete vědět, abyste mohli vyrábět kompost i v domácích podmínkách.

Vermikompostování pomocí žížal v domácích podmínkách
Vermikompostování pomocí žížal v domácích podmínkách
Foto: Shutterstock

Kompostování není výhradní záležitostí zahrad. Kompostovat můžete i uvnitř. Budete však na to potřebovat speciální kompostér s kalifornskými dešťovkami. Tento způsob kompostování se speciálně nazývá vermikompostování. Právě díky dešťovkám a jemnějšímu kuchyňskému nebo zahradnímu odpadu je kompostování mnohem rychlejší než to klasické.

Výsledkem exkrementů dešťovek, které se tímto odpadem živí, je tmavý humus, což je vlastně cenné organické hnojivo bohaté na živiny. Vzniklý kompost následně dešťovky svým pohybem v kompostéru neustále provzdušňují (proto není potřebné kompost promíchávat), čímž se zbytková voda snáz dostává do nižších vrstev a postupně z ní vzniká tzv. dešťovkový výluh nebo čaj vhodný také na hnojení rostlin.

O žížalách

Kalifornské dešťovky (červi) jsou dlouhé až 10 cm a jejich průměr je 3 až 6 mm. Tělo dospělých červů je rozděleno až na 120 masově zbarvených segmentů. Přední část je válcovitá, zadní mírně čtvercová. Pokud se podíváte pozorně, na spodní straně těla můžete vidět malé štětiny, pomocí nichž se pohybují. Kompostoví červi se nacházejí hlavně v horní půdní vrstvě, protože tam nacházejí dostatek organických látek.

A právě v tomto se kalifornské dešťovky odlišují od ostatních dešťovek, které se většinou nacházejí v hlubších půdních vrstvách. Kompostoví červi se cítí nejpříjemněji při teplotách mezi 15 a 25 °C. Jejich aktivita prudce klesá při teplotě pod 10 °C. Také nemají rády teploty nad 25 °C – tehdy se přesouvají do spodních vrstev půdy. Proto je důležité, aby byla hromada kompostu v létě udržovaná hezká a vlhká a v zimě byla prohřátá.


Vermikompostér

Vermikompostér je rozumnou investicí pro každého zahrádkáře – ať už s vlastní zahradou, nebo bez ní. Spolu s kalifornskými žížalami si ho můžete koupit u specializovaných prodejců i na internetu. Užiteční červi se chovají ve speciálních farmách a jsou odesíláni v malých krabicích asi po 500 kusech nebo ve speciálních pytlích s trochou hlíny. Vermikompostéry zabírají málo místa a vyžadují malou údržbu. Proto jsou ideální i na balkon. Při správné péči je kompostování téměř bez zápachu. Pokud si troufáte, můžete si vyrobit i svůj vlastní vermikompostér.

Jak funguje vermikompostér

kompostování doma: vrstvy vermikompostéru
Foto: Shutterstock

1 Vrchní nádoba na kuchyňský odpad

Do horní nádoby, která se zakrývá víkem, se vkládají organické zbytky z kuchyně, například salát, slupky ze zeleniny a ovoce, jadérka z jablka, kávová sedlina, papír a podobně. Maso a mléčné výrobky by se nikdy neměly používat na kompostování. Na začátku kompostování však tato nádoba chybí. Doplní se až poté, co se druhá (střední) nádoba zaplní kompostem.

2 Střední nádoba na produkci kompostu

V této úrovni kompostéru žijí dešťovky, živí se tu zbytky kuchyňského odpadu a pomáhají tak tvořit hodnotný kompost. Na vrchu nádoby je sítko, přes které mohou dešťovky prolézat do vrchní nádoby, která se vloží po naplnění druhé nádoby kompostem.

3 Střední nádoba s hotovým kompostem

Když dešťovky vykonají svou práci, vzniká po nich nádherně zemitě vonící tmavý kompost, který můžete použít na obohacení půdy v zahrádce nebo v nádobách na balkoně. Tuto nádobu můžete opětovně použít tak, že ji vložíte opět navrch kompostéru, můžete ji plnit dalším kuchyňským odpadem.

4 Spodní nádoba se žížalím čajem

Po dešťovkách zůstává tekutina bohatá na živiny, která se shromažďuje ve spodní nádobě. Tato tekutina se nazývá také dešťovkový výluh nebo čaj, který se dá také využít jako doplňkové hnojivo pro rostliny. Spodní nádoba může mít ventil, přes který si tekutinu doslova načepujete. Výluh by se měl pravidelně vypouštět.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte