Jak nebezpečné je sníst skořápku? A je bledší žloutek z umělého chovu? Překvapivá fakta o obyčejném vejci Zdroj: Shutterstock

Jak nebezpečné je sníst skořápku? A je bledší žloutek z umělého chovu? Překvapivá fakta o obyčejném vejci

Marek Konvalinka | 30. 09. 2025

Máme je každý v lednici, přesto o nich víme málo. Řeč je o vejcích. Mnozí si myslí, že vejce je vlastně nenarozené kuřátko. Vejce, které si dopřáváte k snídani, ale může být i neoplodněné. Takže pozřením míchaných vajíček žádnou vraždu na slepičím druhu neprovádíte.

Co je vlastně tento sedm centimetrů velký předmět zvaný vejce? Je to vlastně buňka. Ano, jedna buňka. Konkrétně samičí pohlavní buňka obsahující genetický materiál matky, tedy slepice.

Poskytuje výživu pro další vývoj mláděte, pokud je tedy vejce oplodněné. To platí pro všechna vejce ptáků, takže pštrosí vejce, které měří až 16 cm, je největší buňkou, jaká se v přírodě vyskytuje.

Se zajímavostmi o vejcích pokračujme. Co dalšího o této dobrotě, kterou si mnoho z vás dopřává každý den k snídani, nevíte?

Detail prasklé skořápky s vytékajícím žloutkem na mouce.

Skořápky tolik vašemu žaludku neškodí.Zdroj: Shutterstock

Skořápky vám neublíží

Někteří lidé by se zbláznili, kdyby jim do pánve spadl třeba jen milimetrový kousek skořápky. Věří totiž rozšířené fámě, že konzumace skořápky způsobí zdravotní obtíže, třeba zánět slepého střeva.

Není to tak. Skořápka je ochranný obal vejce (už jsme řekli – jediné buňky) a obsahuje důležité minerály a bílkoviny. Skořápka obsahuje až 95 % uhličitanu vápenatého, takže vlastně poslouží jako zdroj cenného vápníku.

Jen bychom neměli skořápku konzumovat v příliš velkých a ostrých úlomcích. A navíc bychom si měli dát pozor na možnou bakteriální kontaminaci. Takže spíš než zánět slepého střeva může hrozit salmonela.

Pórovitost skořápky

Vejce se zdá být neprodyšně zavřené. Co je dovnitř, nedostane se ven, a naopak. To je ale také omyl. Vejce má až 15 000 pórů, kterými zárodek dýchá. Přece jen se látky mohou dostávat oběma směry.

Co to znamená pro vás? Třeba to, že vejce může snadno „nasát“ vůni jiných potravin v lednici. Pokud tedy máte větší zásobu kysaného zelí nebo něco zkaženého – stejnou vůní můžete cítit i z vaší zítřejší smaženice.

Plátky vařených vajec s výrazně žlutým žloutkem.

Vajíčko je vlastně jedna buňka.Zdroj: Shutterstock

Na barvě nezáleží

Jak vnímáte barvu skořápky? Někteří se vyhýbají bílým vejcím, vybírají raději hnědé skořápky, které působí „přírodněji“. Ale barva skořápky nic nevypovídá ani o kvalitě, ani o výživové hodnotě. Pouze odráží plemeno slepice.

Lidé špatně interpretují i barvu žloutku. Bledší žloutek je brán jako moc „umělý“, naopak žlutooranžový žloutek mnozí považují jako ten správný, který obsahuje dostatek živin. Není tomu tak.

Žlutooranžové žloutky jen obsahuje hodně karotenoidů, což o ničem nevypovídá. Ve velkochovech zkrátka do potravy slepic přidávají více kukuřice nebo papriky. Ale to nijak nezvyšuje nutriční hodnotu vejce.

Vejce nezvyšují hodnotu cholesterolu

Jíst vejce znamená škodit vlastní krvi a tlaku. To si mysleli lidé ještě před několika desítkami let. Je to ale mýtus. Vědci zjistili, že vejce nemají tak výrazný vliv na krevní cholesterol. Mnohem negativnější dopad mají nasycené tuky nebo jednoduché cukry. Obyčejné vejce je relativně bezpečné

Plátky vařených vajec s výrazně žlutým žloutkem.

Neplatí přímá úměra – čím žlutější žloutek, tím zdravější vajíčko.Zdroj: Shutterstock

Vajíčko jako zázračná konzervace

Vejce je samo o sobě geniálním přírodním obalem. Když slepice snese čerstvé vejce, jeho povrch pokrývá tenká blanka zvaná kutikula, která zabraňuje pronikání bakterií dovnitř. Proto například ve Spojených státech vejce po snášce omývají a dezinfikují.

Tím se ale kutikula odstraní a vejce pak musí být skladována v lednici. V Evropě se naopak vejce neomývají, kutikula zůstává a vejce tak vydrží déle i při pokojové teplotě. Příroda si tedy vymyslela vlastní systém konzervace, který je tak účinný, že k němu člověk jen obtížně hledá náhradu.

Text: Marek Konvalinka
Foto:
Shutterstock
Zdroj:
https://saudereggs.com/blog/debunking-20-of-the-most-common-myths-about-eggshttps://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/muze-kus-skorapky-od-vejce-zpusobit-zanet-slepeho-streva


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?