Zahrada

Kompletní přeměna venkovského dvora

Odvážná a zároveň citlivá přeměna klasického venkovského dvora nabízí pod laskavým dozorem majestátního ořechu plnohodnotný volnočasový prostor pro tři generace jedné rodiny.

přeměna venkovského dvora

Majitelé venkovské usedlosti, žijící ve velkoměstě, se rozhodli pro její kompletní rekonstrukci. Využívají ji přes víkendy jako vícegenerační rekreační chalupu, kde se setkává celá rodina se čtyřmi dětmi i prarodiči. Velkým plusem je dobrá dostupnost od bydliště. Centrem dění v exteriéru se stal dvůr s posezením pod pergolou, i když z velké části zaplněný několika drobnými hospodářskými stavbami, které se už dlouhou dobu nepoužívaly. Proto majitelé oslovili renomovaný pražský ateliér zahradní architektury Flera, aby toto místo získalo podobu a obsah, který by vyhovoval současným potřebám. Z týmu architektů se na přeměně podílela hlavně Anna Chomjaková, která vzpomíná: „Majitelé věděli, že když se všichni společně setkají, potřebují velkou plochu na posezení a pobyt venku, včetně možnosti vaření a dostatečného prostoru na hry dětí, a to nejen v podobě trávníku.“

přeměna venkovského dvora
Terénní úpravy se vykonávaly jen minimálně, aby se dvůr po odstranění všech drobných staveb urovnal.

S venkovským nádechem

Snahou každého kvalitního zahradního ateliéru je přistoupit k prostoru citlivě, podpořit ho způsobem přijatelným pro domácí, ale i pro samotnou přírodu. To jde nejednou ruku v ruce se snahou zachovat existující zeleň, samozřejmě po zvážení estetiky, zdravotního stavu, logiky nového uspořádání, jakož i kompozičních a logistických vztahů. Zahradní architektka Anna pokračuje: „Dvoru dominoval statný ořech v dobrém zdravotním stavu, který je velmi typický pro staré venkovské usedlosti. Naštěstí ho mají rády všechny generace této rodiny, a tak jsme je nemuseli přemlouvat, aby se zachoval. Naopak, odstranili jsme všechny dřeviny, které této atmosféře nepomáhaly, a sice veškeré túje a cypřiše.“

přeměna venkovského dvora

přeměna venkovského dvora

S dřevěnými detaily

„Základem kompozice bylo uspořádání ploch do typického uzavřeného venkovského hospodářského dvora s ústředním bodem, kterým je dominantní strom, už zmiňovaný ořech,“ říká Anna. „V sortimentu rostlin jsme vybrali druhy, které snášejí místní podmínky i sucho, jelikož tu absentuje automatická závlaha a zalévá se jen příležitostně a ručně. Dbali jsme také na to, aby vybrané druhy připomínaly typicky venkovskou zahradu. Kromě ořechu tu majitelé chtěli zachovat existující dřevěný masivní nábytek. Proto jsme všechny nově navržené prvky volili ze dřeva ve velmi jednoduchých tvarech a masivním vyhotovení. Takto se nám podařilo nové prvky, jako jsou kruhová lavice kolem ořechu, paraván či lavičky pod přístřeškem, příjemně zkombinovat s původním stolem a lavicemi.“ Ferdinand Leffler, spolumajitel ateliéru, hodnotí: „Na této přeměně dvora je pro mě výjimečné to, že se podařilo zachovat a podpořit venkovský duch i při vnesení zábavných aktivit, dokonce i poměrně dominantní šachovnice. Stále je to dvůr. Nic neruší jeho atmosféru. Už na první pohled je to obyčejné krásno.“

přeměna venkovského dvora

přeměna venkovského dvora
Pod statný ořech vybrali zahradní architekti stínomilné a nižší trvalky, které zároveň nenarušují venkovskou atmosféru.

Text: Monika Králová
Foto: Atelier Flera
Zahradní architekti: Anna Chomjaková, Ing. Ferdinand Leffler, www.flera.cz

Komentovat

Nepřehlédněte