Zahrada

Jak na zimní řez révy

Jak provést zimní řez révy, krok za krokem, radí zkušený vinohradník a vinař Marian Bočko.

zimní řez révy

Pro lepší úrodu i zdraví keře

Jde o důležitý krok, při kterém se velkou měrou spolurozhoduje o úrodě v další sezoně, ale i o zdraví keře. Ponecháním jednoho až dvou tažňů (rodivé dřevo) totiž keř provzdušníme, čímž předcházíme hlavně houbovým nemocem.
Řezat se začíná po Vánocích a pokračuje se až do února, dokud neproudí míza. Nejčastěji se u nás používá takzvané rýnsko-hessenské vedení. Principem řezu je odstranit vyrozené tažně, a to co nejtěsněji u hlavy. Odstraníme i malé neperspektivní výhonky. Na hlavě by měl zůstat čípek (záloha) se dvěma tažni, které jsme ponechali minulý rok. Spodní zřežeme na dvě očka, čímž vznikne záloha pro další rok a z horního bude rodivý tažeň. Očistíme ho od úponů a zřežeme na zmíněných osm až dvanáct oček. Na každé hlavě necháváme jeden, maximálně dva tažně.
S prouděním mízy, v březnu, révu vážeme. Ohyb tažně děláme opatrně rukama, přehneme ho přes drát a konec přivážeme o drát položený níže.

Tip na článek: Plánujeme celoročně efektní zahradu

Odstránění vyrozeného tažně

zimní řez révy
Těsně u hlavy odstraníme vyrozený tažeň.

Odstránění druhého vyrozeného tažně

zimní řez révy
Stejně odstraníme i druhý vyrozený tažeň.

Odstřižení spodního letorostu

zimní řez révy
Z loňské zálohy odstřihneme spodní letorost na zálohu na dvě očka.

Zkrácení tažně

zimní řez révy
Ponechaný tažeň zkrátíme asi na deset oček.
Přečtěte si také

Text: redakce
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte