Vaření

VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

Jablko je králem ovoce a zároveň i „přírodním doktorem“. Najdeme ho prakticky v každé zahradě, v dolině či v rovině. Obrovskou výhodou jablek je, že se dobře skladují, a tedy je máme k dispozici prakticky po celý rok. Vyzkoušejte tedy nový recept s chutí jablka.

120 min – 6-8 osob – středně těžké

Potřebujeme

  • vepřová pečeněé karé, 1,75 kg
  • česnek, 2 stroužky
  • cibule, 4 ks
  • mrkev, 4 ks
  • kyselejší jablka, 4 ks
  • olivový olej, 2 lžíce
  • máslo, 60 g
  • rajčatový protlak, 2 lžíce
  • silný vývar, 700 ml
  • šalvěj, 1/2 svazku
  • hřebíček, 2 ks
  • portské víno, 100 ml
  • med, 4 lžíce
  • balzamikový ocet, 4 lžíce
  • sůl, mletý pepř

Na bylinkový dip

  • česnek, 1 stroužek
  • krémový sýr, 400 g
  • bílý jogurt, 150 g
  • svazek různých bylinek (petržel, bazalka, kopr apod.)
  • sůl

pecen

  • Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso ze všech stran osolíme, okořeníme a potřeme očištěným a přepůleným česnekem. Olivový olej s máslem rozpálíme v troubě ve velkém pekáči a prudce na něm opečeme karé z všech stran, přidáme i zbytek česneku. Zakryté dusíme asi 30 minut na druhé mřížce odspodu trouby. Později přidáme rajčatový protlak smíchaný s vývarem a pečeme dalších 30 minut odkryté. Maso průběžně podléváme vývarem.
  • Cibuli a mrkev očistíme, umyjeme a nakrájíme na větší kousky, šalvějové listy nahrubo nakrájíme a vše přidáme k masu a pečeme dalších 30 minut.
  • Hřebíčky rozdrtíme v hmoždíři a přidáme do hrnce s vínem, medem a octem. Prudce povaříme 5–10 minut a necháme vychladnout.
  • Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a jádřince odstraníme. Pekáč s masem vyndáme z trouby a vyjmeme z něj maso. Z omáčky v pekáči odebereme 250 ml – použijeme ji při servírování. Do zbylé části šťávy dáme jablka společně s medovou omáčkou a dobře promícháme. Maso opět vložíme na pekáč, polijeme směsí s jablky a dáme péct na dalších 30 minut. Maso průběžně potíráme, aby chytilo hezkou medovou glazuru.
  • Připravíme dip: Očištěný česnek protlačíme a smícháme se solí, přidáme krémový sýr, bílý jogurt a najemno nasekané bylinky, dobře promícháme.
  • Vepřové karé po dopečení nakrájíme na plátky, podáváme s dušenou zeleninou a bylinkovým dipem, polijeme zbývající omáčkou z výpeku, kterou ještě prudce ohřejeme.

Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock