Vaření

VELIKONOCE NA TALÍŘI: MASOVÁ BÁBOVKA PLNĚNÁ VEJCI

K velikonočním svátkům patří i stůl plný chutných dobrot. Možná tento rok překvapíte koledníky právě podle našich receptů… Tak chutné Velikonoce!

Velikonoční dobroty:

MASOVÁ BÁBOVKA PLNĚNÁ VEJCI

  • 120 minut ¦ 10 porcí ¦ středně těžké
  • mleté maso (směs hovězího a vepřového v poměru 1:1), 1,2 kg
  • tenké párky, 0,6 kg
  • plátky anglické slaniny, 300 g
  • strouhanka, 150 g
  • vejce, 10 ks
  • cibule, 3 ks
  • česnek, 2 až 3 stroužky
  • nasekaná petrželová nať, 3 lžíce
  • nakrájená pažitka, 3 lžíce
  • rajský protlak, 2 lžíce
  • máslo na vymazání formy
  • hořčice, 1 lžíce
  • sůl, 1 lžička
  • mletý pepř, 1/2 lžičky
  • mletý muškátový oříšek, špetka

Sedm vajec uvaříme natvrdo – vaříme je 8 až 10 minut, potom je zprudka zchladíme a oloupeme.

Mleté maso promícháme se třemi celými vejci, solí, kořením, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem.

Do směsi přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, nakrájené párky, pažitku a petrželovou nať, dochutíme špetkou muškátového oříšku. Vše důkladně promícháme.

Formu na bábovku vymažeme máslem a vyložíme plátky slaniny. Potom ji naplníme polovinou masové směsi, navrch rovnoměrně uložíme natvrdo uvařená vejce a nakonec formu dorovnáme zbytkem mletého masa.

Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 60 minut, potom ji otočíme nahoru dnem – postavíme ji na plech a pečeme ještě dalších 40 minut.

Bábovku podáváme teplou, ale skvěle chutná i za studena buď s různě upravenými brambory, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.


Na velikonočním stole se bábovka z mletého masa, vajec a dalších ingrediencí vyjímá skvěle a také výborně chutná!

Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock :: Odpovědná redaktorka: Monika Šestinová