Připravte si doma zapečené masové kuličky ve smetanové omáčce, které znáte přímo ze Švédska nebo třeba z Ikey… Recept je rychlý a zvládne ho snad každý. Jemné masové kuličky z mletého masa se v troubě upečou krásně dozlatova a poté se spojí s lahodnou krémovou omáčkou. Pak už jen stačí přidat těstoviny a perfektní jídlo pro celou rodinu je na stole.
Množství: 20 masových kuliček (5 porcí)
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut
Náročnost: snadné
Co budete potřebovat:
Na masové kuličky:
- 600 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo mix)
- 5 cibule
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- čerstvou petrželku
- sůl, pepř
Na smetanovou omáčku:
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml hovězího vývaru
- 250 ml vysokoprocentní smetany
- 1 lžičku worcesterské omáčky
- 2 lžičky medové hořčice
- 5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- sůl, pepř
Jak postupovat:
- Mleté maso osolte a opepřete. Přidejte jedno vejce, strouhanku a najemno nastrouhanou cibuli. Přidejte i najemno nasekanou čerstvou petrželku a masovou směs dobře promíchejte. Z vypracované směsi vytvarujte 20 masových kuliček.
- Kuličky můžete osmažit ze všech stran na pánvi nebo je můžete dát všechny do trouby do pekáčku vymazaného olivovým olejem. Kuličky pečte v troubě 30 minut pomocí horkého vzduchu.
- Než se upečou masové kuličky v troubě, můžete pomalu začít s přípravou smetanové omáčky.
- V hlubší velké pánvi nechejte rozpustit máslo. K rozpuštěnému máslu postupně přidávejte za stálého míchání mouku. K vytvořené jíšce přilijte vývar. Dobře promíchejte.
- Přidejte vysokoprocentní smetanu, worcester a hořčici. Omáčku přiveďte k varu a za občasného míchání ji nechejte zhoustnout.
- Před koncem omáčku dochuťte solí a pepřem a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
- Připravte si libovolnou přílohu. Vhodné jsou například tagliatelle.
- Před podáváním ještě prohřejte masové kuličky v omáčce.
TIPY A RADY: Skvělou přílohou jsou nejen tagliatelle, ale třeba i opečené brambory. Vyzkoušejte, s jakou přílohou vám budou masové kuličky nejvíce chutnat.
Produktový tip:
Dokonalé pečení v moderním designu
Elektrická trouba MORA VT 234 GB s ventilátorem potěší všechny milovníky klasického pečení. Na první pohled vás zaujme svým kvalitním provedením v atraktivní černé barvě i variabilním rozpětím teploty od 50 do 250 °C.
Velká prosklená dvířka a perfektní osvětlení vám umožní kontrolovat průběh pečení, takže nemusíte troubu otevírat – tím zamezíte zbytečnému poklesu teploty a úniku energie. O perfektní vyčištění párou se postará funkce ECO CLEAN, díky níž odstraníte z vnitřku trouby i větší nečistoty bez nutnosti použít čisticí prostředek. Trouba spadá do ekologické třídy A. Její cena je 5490 Kč.
Galerie:
Zdroj: PR článok MORA