Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou GALERIE (9) Zdroj: MORA

Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou

22. 09. 2025

Připravte si doma zapečené masové kuličky ve smetanové omáčce, které znáte přímo ze Švédska nebo třeba z Ikey… Recept je rychlý a zvládne ho snad každý. Jemné masové kuličky z mletého masa se v troubě upečou krásně dozlatova a poté se spojí s lahodnou krémovou omáčkou. Pak už jen stačí přidat těstoviny a perfektní jídlo pro celou rodinu je na stole.

Množství: 20 masových kuliček (5 porcí)

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: 30 minut

Náročnost: snadné

Co budete potřebovat:

Na masové kuličky:

  • 600 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo mix)
  • 5 cibule
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • čerstvou petrželku
  • sůl, pepř

Na smetanovou omáčku:

  • 30 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 250 ml vysokoprocentní smetany
  • 1 lžičku worcesterské omáčky
  • 2 lžičky medové hořčice
  • 5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Jak postupovat:

  1. Mleté maso osolte a opepřete. Přidejte jedno vejce, strouhanku a najemno nastrouhanou cibuli. Přidejte i najemno nasekanou čerstvou petrželku a masovou směs dobře promíchejte. Z vypracované směsi vytvarujte 20 masových kuliček.

    Směs mletého masa s vejcem, cibulí a strouhankou připravená k promíchání.

    Začínáme od základů – mleté maso s vejcem a kořením tvoří základ pro šťavnaté kuličky.Zdroj: MORA

  2. Kuličky můžete osmažit ze všech stran na pánvi nebo je můžete dát všechny do trouby do pekáčku vymazaného olivovým olejem. Kuličky pečte v troubě 30 minut pomocí horkého vzduchu.

    Syrové masové kuličky naskládané v pekáčku připravené k pečení.

    Tvarované kuličky čekají na svou chvíli v troubě.Zdroj: MORA

  3. Než se upečou masové kuličky v troubě, můžete pomalu začít s přípravou smetanové omáčky.
  4. V hlubší velké pánvi nechejte rozpustit máslo. K rozpuštěnému máslu postupně přidávejte za stálého míchání mouku. K vytvořené jíšce přilijte vývar. Dobře promíchejte.

    Hnědá jíška rozmíchaná s vývarem v pánvi na indukční desce.

    Základem dokonalé omáčky je poctivá jíška zalitá vývarem.Zdroj: MORA

  5. Přidejte vysokoprocentní smetanu, worcester a hořčici. Omáčku přiveďte k varu a za občasného míchání ji nechejte zhoustnout.

    Smetana přidaná do omáčky na indukční desce v pánvi.

    Do omáčky přidáváme smetanu, která jí dodá jemnost a plnou chuť.Zdroj: MORA

  6. Před koncem omáčku dochuťte solí a pepřem a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
  7. Připravte si libovolnou přílohu. Vhodné jsou například tagliatelle.
  8. Před podáváním ještě prohřejte masové kuličky v omáčce.

    Upečené masové kuličky vložené do smetanové omáčky na pánvi.

    Masové kuličky necháme ještě krátce prohřát v omáčce.Zdroj: MORA

TIPY A RADY: Skvělou přílohou jsou nejen tagliatelle, ale třeba i opečené brambory. Vyzkoušejte, s jakou přílohou vám budou masové kuličky nejvíce chutnat.

Produktový tip:

Dokonalé pečení v moderním designu

Detail elektrické trouby MORA VT 234 GB s otevřenými dvířky.

Moderní trouba MORA VT 234 GB zajistí perfektní pečení i snadné čištění.Zdroj: MORA

Elektrická trouba MORA VT 234 GB s ventilátorem potěší všechny milovníky klasického pečení. Na první pohled vás zaujme svým kvalitním provedením v atraktivní černé barvě i variabilním rozpětím teploty od 50 do 250 °C.

Velká prosklená dvířka a perfektní osvětlení vám umožní kontrolovat průběh pečení, takže nemusíte troubu otevírat – tím zamezíte zbytečnému poklesu teploty a úniku energie. O perfektní vyčištění párou se postará funkce ECO CLEAN, díky níž odstraníte z vnitřku trouby i větší nečistoty bez nutnosti použít čisticí prostředek. Trouba spadá do ekologické třídy A. Její cena je 5490 Kč.

Galerie:

Zdroj: PR článok MORA

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?