Vaření

SERIÁL: Vánoční recepty s Regionální potravinou – 1. díl

Na štědrovečerní tabuli patří ve většině tuzemských domácností totéž – kapr s bramborovým salátem, ovšem s vánočním obdobím je spojeno spoustu dalších dobrot. Náš seriál vánočních receptů začneme v na jihu Čech a postupem času navštíme všechny kraje České republiky. Připravte si chuťové buňky, začínáme.

Jihočeský kraj

Kapr se zelím

Doba přípravy: 2 hodiny

Množství: 5 porcí

Ingredience:

500 g kapra; 500 g Kysaného zelí bíleho firmy Zemědělský podnik Malše (oceněné značkou Regionalní potravina Jihočeskeho kraje); 50 g sádla; 100 g cibule; 15 g sladké a pálivé papriky; 200 ml. šlehačky; 100 ml zakysané smetany; 250 ml rybího vývaru; sůl; drcený kmín; pepř

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmahneme na sádle dorůžova. Přidáme sladkou i pálivou papriku, krátce zpěníme a zalijeme rybím vývarem. Přidáme kysané zelí a dusíme doměkka. Zjemníme šlehačkou smíchanou se zakysanou smetanou. Očištěného kapra pokrájíme na větší kousky (jako na guláš), vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, lehce opepříme, podlijeme rybím vývarem, vložíme do trouby a upečeme do poloměkka. Kousky kapra servírujeme na hnízdě z podušeného zelí.