Zavařování je skvělý způsob, jak si můžete uchovat ty nejlepší chutě léta. Zavařovací sezóna začíná v okamžiku, když se objeví první jahody a zahrádky začnou hýřit koprem a rajčaty. Je to ta nejlepší doba, kdy si můžete připravit bohaté zásoby na chladné měsíce, kdy ovoce a zeleniny bude nedostatek. Ušetříte, když naplno využijete bohatství sezónního ovoce a zeleniny.
Zavařování má smysl
Zavařování vám nabídne ale víc než jen plnou spíž. S domácími zavařeninami si prodloužíte chuť léta a získáte kontrolu nad tím, co jíte. Domácí zavařeniny jsou totiž obvykle bez zbytečných konzervantů, umělých barviv nebo přílišného množství cukru. Díky zavařování si můžete na skvělém ovoci můžete pochutnávat po celý rok.
Co všechno můžete zavařit?
Zavařováním si můžete vyrobit džemy, marmelády, nakládanou zeleninu, marinády, kompoty, sirupy a dokonce i domácí likéry. A co všechno můžete zavařit?
Seznam je doopravdy dlouhý. Od jahod, malin, třešní a švestek, z nichž můžete vyrobit nejen kompoty, přes okurky, rajčata, papriky a dýně, až po houby, bylinky, česnek a křen. Zajímavé jsou však i zavařené brusinky, arónie nebo šípky, které se hodí do pikantních čatní.
Víte, kdy je ten správný čas na zavařování?
Máme pro vás kompletní kalendář. Vždy je nejlepší, když víte, kdy je dané ovoce a zelenina nejlepší a nejčerstvější.
- Duben: Už tento jarní měsíc nabízí k zavaření medvědí česnek, z něhož můžete vyrobit skvělé pesto.
- Květe je ideálním měsícem pro rebarboru, chřest, mladé listy řepy a pampelišky, z nichž můžete připravit výborné džemy, kompoty a džusy. Nezapomeňte také na první sladké a šťavnaté jahody.
- Červen je potom rájem bobulovin. Sbírají se jahody, třešně, lesní jahody a potom i červený a černý rybíz. Dají se z nich dělat džemy, marmelády, džemy i lahodné likéry. Ze zeleniny se začínají objevovat první okurky.
- Červenec je pak vrcholem. Zahrady doslova praskají ve švech. Sbírají se šťavnaté třešně do kompotů, z malin se vyrábí džusy a džemy. Na zahradách se objevují první cukety, z nichž můžete vytvořit třeba džem. +Zapomenout také není možné na rybíz, ostružiny, borůvky, angrešt, meruňky, broskve a nektarinky. A samozřejmě, celý červenec také frčí okurky ve všech podobách.
- Srpen je hlavní sezónou pro zeleninové zavařeniny. Rajčata se zpracovávají na omáčky a pyré, okurky na nekonečné zásoby nakládaných okurek. Objevují se také první jablka a hrušky, které jsou ideální pro zavařování, pyré nebo pro výrobu domácího jablečného octu. Kromě toho můžete rovněž zavařit i švestky, zelenou fazolku a aronie.
- V září sice ovoce a zeleniny ubývá, ale stále je co zavařovat. Vyrobit si můžete polévky ve sklenicích. Z dýně vyrobte džem. Houby nemusíte jen sušit, ale můžete je i nakládat. Také tu stále jsou ještě švestky, jablka, hrušky, hroznové víno a broskve. A je to rovněž i ten nejlepší čas pro nakládané papriky.
- Říjen je potom tím nejlepším měsícem pro nakládanou červenou řepu, zelí, kdoule, brusinky a šípky. Probíhá také poslední sklizeň jablek a hrušek. Sbírají se houby, které můžete zavařit.
- Listopad představuje závěr zavařovací sezóny. Zavařit se může zbylá řepa nebo mrkev, které se skvěle hodí do zimních salátů. A pokud někde venku najdete poslední šípky, můžete zavařit i je.
Jak skladovat zavařeniny, aby vám vydržely?
Správné skladování zavařenin má zásadní vliv pro to, jak dlouho vám zavařeniny vydrží. Dobře uzavřené a pasterizované domácí zavařeniny vydrží 6-12 měsíců. Ideálním místem pro ně je suché, chladné a tmavé místo, tedy sklep, spíž nebo komora. Teplota by tu měla být stabilní, ideálně mezi 10-18 ℃.
A jak poznáte, že se něco pokazilo? Pokud je víčko vyboulené, obsah divně zapáchá, změní barvu nebo se objeví plíseň, neváhejte a zavařeninu vyhoďte.
Recept na jednoduchý, ale ten nejlepší borůvkový džem
Potřebujete na něj:
- 1 kg borůvek
- 500 g cukru
- šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu
Postup:
- Borůvky nejprve umyjte a osušte.
- Vložte je do hrnce, přidejte k nim cukr a citronovou šťávu.
- Vařte na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Zvyšte teplotu a vařte borůvky 20-25 minut, dokud vám marmeláda nezhoustne.
- Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, pevně je uzavřete a otočte je dnem vzhůru na 5 minut.
Poznámka: Přidání citronu do borůvkového džemu mu dodá nejen jedinečnou chuť, ale také mu pomůže zachovat jeho krásnou barvu. Pro vylepšení chuti můžete také do džemu přidat i chemicky neošetřenou citronovou kůru.
Jak vyrobit perfektní čatní k masu a sýrům?
Na rajčatové čatní budete potřebovat:
- 1 kg cherry nebo obyčejných rajčat
- 2 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 3 cm zázvoru o tloušťce 2,5 cm
- 1 chilli paprička bez semínek
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 čajová lžička pískavice řeckého sena
- ½ čajové lžičky pepře
- 1 čajová lžička koření garam masala
- 1,5 čajové lžičky soli
- 8-12 lžic cukru
- 100-150 ml vinného octa
Postup:
- Rajčata omyjte, propíchejte a na minutu vložte do vroucí vody, poté je propláchněte studenou vodou a odstraňte z nich slupku.
- Oloupaná rajčata vložte do hrnce a zahřejte je na středním plameni.
- Nakrájejte cibuli na kostičky a přidejte ji k rajčatům. Česnek a zázvor potom nakrájejte najemno. Chilli papričku rovněž. Vše přidejte k dušeným rajčatům.
- Rajčata vařte, dokud se neodpaří alespoň z poloviny. Rajčata by měla mít konzistenci kečupu s kousky zeleniny.
- Veškeré koření rozemelte na jemný prášek a přidejte do hrnce k rajčatům, osolte, opepřete, dochuťte cukrem a octem. Vařte 10 minut. Podle potřeby dochuťte. Pokud máte radši hustší omáčky, zahustěte je přidáním 1,5 lžíce gel-fixu na zavařování.
- Hotovou horkou omáčku nalijte do čistých sklenic.
- Po zavaření je otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Text: Adriana Dosedělová
Foto: Shutterstock
Zdroje informací: beszamel.pl, fabrykaform.pl, sodr.pl, gardenowo.pl, egarden.pl, militaria-blog.pl, altom.pl, duka.com, kasia.in, izagotuje.pl, mojegotowanie.pl,