Vaření

Mrkvový salát jinak

Vítězný recept Aleny Šotolové z Jílového u Děčína

2 polévkové lžíce mletého koriandru, 1 polévková lžíce mleté sladké papriky, 5 až 6 lisovaných stroužků česneku, 1 polévková lžíce soli, pepř, 100 g cukru moučka, 150 ml octa, 150 ml oleje, 0,5 l vlažné vody, 1 kg očistěné a nastrouhané mrkve

Vše smícháme a necháme odležet do druhého dne.

Banány z Karibiku

Daniela Schachlová, Ostrava – Výškovice

2 zralé banány, máslo, šťáva z citrónu, 2 lžíce hnědého cukru, mleté nové koření, zázvor, kardamon, 2 lžíce rumu, fazole tonka (druh koření) nastrouhané, rozinky v rumu, creme fresh nebo šlehačka

Oloupané banány překrojíme podélně, zalijeme šťávou z citrónu. Na pánvi rozehřejeme máslo a rozložíme banány. Smícháme cukr a koření, párkrát přistrouhneme fazoli tonka a posypeme tím banány. Jak se rozpustí cukr, přidáme rozinky a přilijeme rum. Zapálíme. Až plameny zhasnou, naservírujeme na talířek a dozdobíme čerstvou smetanou nebo šlehačkou. Podáváme teplé.