Vaření

Letní saláty bez kompromisů: Chuť, která nakopne i největšího masožravce

Léto a saláty jdou ruku v ruce. Když venku pálí slunce, poslední, na co člověk myslí, je těžké jídlo. Naopak, lehký, svěží salát dokáže zasytit, potěšit chuťové pohárky a zároveň nezatížit žaludek. A protože i v kuchyni má mnoho lidí rádo pestrost a zkoušení nových kombinací, tak jsme se rozhodli podělit o několik oblíbených letních salátových variací. Možná vás inspirují ke zpestření vašeho letního jídelníčku.

Mísa zeleninového salátu s cherry rajčaty, čerstvým špenátem, ledovým salátem a kroužky červené cibule, v pozadí miska se špenátem.
Zdroj: Shutterstock

Salát s grilovaným sýrem: Když chcete něco víc

Grilovaný sýr je v salátu skvělým parťákem. Dodá jídlu sytost, chuťovou plnost a zajímavou texturu. Nejlepší je sáhnout po halloumi, protože krásně drží tvar, má jemnou slanost a na pánvi nebo grilu získá zlatavou kůrčičku.

Talíř salátu s grilovanými plátky halloumi, plátky avokáda, cherry rajčaty, červenou cibulí a zelenými listy, ozdobený pestem.
Salát s grilovaným halloumi, avokádem a bylinkovým pestem | Zdroj: Shutterstock

Recept na salát s grilovaným halloumi:

  • 1 balení halloumi sýra
  • směs listových salátů (rukola, baby špenát, polníček)
  • pár cherry rajčátek
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 zralé avokádo
  • olivový olej, balzamikový krém, citronová šťáva
  • sůl, pepř

Sýr nakrájejte na plátky a opečte na rozpálené grilovací pánvi dozlatova z obou stran. Mezitím si na talíř připravte listový salát, rozkrojená cherry rajčátka, plátky avokáda a nasekané ořechy. Nakonec přidejte grilovaný sýr, zakápněte olivovým olejem, troškou citronové šťávy a ozdobte balzamikovým krémem. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.

Výsledkem je sytý, ale přitom lehký salát, který si klidně můžete dát i jako hlavní chod k obědu.

Salát s ovocem: Sladká svěžest na talíři

Ovoce v salátu? Někdo si na to musí chvíli zvykat, ale kdo jednou ochutná, většinou si tuhle kombinaci zamiluje. Sladkost ovoce krásně kontrastuje se slaností sýra nebo šunkou, a celek působí opravdu svěže.

Míchaný zeleninový salát na talíři s kousky kozího sýra, čerstvými jahodami, vlašskými ořechy a zelenými listy.
Letní salát s kozím sýrem, jahodami a vlašskými ořechy | Zdroj: Shutterstock

Jedním z favoritů je salát s jahodami a kozím sýrem:

  • směs salátů (ideálně rukola, polníček)
  • 200 g jahod
  • 100 g kozího sýra (nebo feta)
  • hrst piniových oříšků
  • med, olivový olej, balzamikový ocet
  • sůl, pepř

Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Na pánvi nasucho opražte piniové oříšky, což jim dodá skvělou chuť. Saláty nasypte na talíř, přidejte jahody, rozdrobený sýr a oříšky. Zálivku si připravte zvlášť – stačí smíchat lžičku medu, olivový olej, pár kapek balzamika, sůl a pepř. Vše přelijte přes salát těsně před podáváním.

Tahle varianta je perfektní třeba i na letní piknik nebo lehkou večeři na terase.

Těstovinové saláty: Když máte hlad

Pokud máte větší hlad nebo potřebujete připravit něco sytějšího pro víc lidí, sáhněte po těstovinovém salátu. Ten jde udělat na milion způsobů.

Talíř těstovin ve tvaru mušliček s pestem, cherry rajčaty a kuličkami mozzarelly, ozdobený čerstvou bazalkou.
Těstovinový salát s pestem, cherry rajčaty a mozzarellou | Zdroj: Shutterstock

Těstovinový salát s pestem a mozzarellou:

  • 300 g těstovin (ideálně vrtule nebo penne)
  • 1 balení mozzarelly mini
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 menší okurka
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžíce zeleného pesta
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Těstoviny uvařte podle návodu, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Do velké mísy nakrájejte rajčata, okurku, přidejte mozzarellu a nasekanou bazalku. Vmíchejte pesto, trochu olivového oleje, dochuťte solí a pepřem.

Tenhle salát je dobré dělat den dopředu, chutě se krásně propojí a druhý den je tudíž ještě lepší.

Těstovinový salát s kuřecím masem a sušenými rajčaty

Tahle varianta je ideální, pokud máte doma zbytek grilovaného nebo pečeného kuřete. Díky sušeným rajčatům má krásně výraznou chuť a zasytí i pořádného jedlíka.

Ingredience:

  • 300 g těstovin (penne, fusilli nebo mašličky)
  • 200 g kuřecího masa (pečené, grilované nebo uvařené)
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • hrst čerstvého rukoly nebo polníčku
  • 50 g parmazánu (hoblinky)
  • 2 lžíce majonézy nebo bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Těstoviny uvařte v osolené vodě, slijte a nechte vychladnout. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, sušená rajčata na proužky. Do velké mísy smíchejte těstoviny, maso, rajčata, přidejte rukolu. Na zálivku smíchejte majonézu s trochou olivového oleje, přidejte špetku soli a pepře. Vše promíchejte a nakonec posypte hoblinkami parmazánu.

Salát je skvělý i na piknik, na grilovačku nebo jako lehký letní oběd.

Řecký těstovinový salát

Jestliže máte chuť na něco svěžího a lehkého, sáhněte po řecké inspiraci. Kombinace oliv, sýra feta a okurky funguje skvěle i s těstovinami.

Skleněná miska s těstovinovým salátem, cherry rajčaty, okurkou, olivami, fetou a červenou cibulí na světlém podkladu.
Řecký těstovinový salát s olivami, fetou a zeleninou | Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 300 g těstovin (vrtulky nebo kolínka)
  • 200 g sýra feta
  • 1 salátová okurka
  • 3–4 rajčata nebo hrst cherry rajčátek
  • hrst černých oliv (ideálně bez pecek)
  • červená cibule (volitelně)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • čerstvé oregano nebo sušené
  • sůl, pepř

Těstoviny uvařte, sceďte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte okurku na půlkolečka, rajčata na menší kousky, cibuli na tenké proužky. Fetu rozdrobte. Do mísy nasypte těstoviny, přidejte zeleninu, olivy a sýr. Přelijte olivovým olejem, zakápněte citronovou šťávou, dochuťte solí, pepřem a oreganem.

Výsledkem je lehký, osvěžující salát, který se hodí jak k masu na grilu, tak i jen tak samotný na večeři.

Malé tipy na závěr

  • Nebojte se experimentovat – klidně přidejte sezónní ovoce jako nektarinky, borůvky nebo vodní meloun.
  • Zálivky jsou základ – kromě klasiky zkuste třeba jogurtovou s bylinkami, medovo-hořčičnou nebo limetkovou.
  • Sýry podle chuti – halloumi, feta, kozí sýr, mozzarella, parmazán… každý dodá salátu trochu jiný charakter.
  • Oříšky a semínka – slunečnicová, dýňová, sezamová, vlašské nebo pekanové ořechy dodají křupavost.

Léto je ideální čas na to, abychom si hráli s chutěmi a vytvářeli barevné, voňavé a zdravé pokrmy. Navíc většina salátů je hotová během pár minut, což ocení každý, kdo nechce v parnu trávit hodiny u plotny. Tak dobrou chuť a krásné letní dny!

Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje: Kniha – Plenty od Yotam Ottolenghi
Kniha – Salad Samurai od Terry Hope Romero
Kniha – The Complete Salad Cookbook od America’s Test Kitchen
Kniha – Salad Love: 260 Crunchy, Savory, and Filling Meals You Can Make Every Day od David Bez