Salát s grilovaným sýrem: Když chcete něco víc
Grilovaný sýr je v salátu skvělým parťákem. Dodá jídlu sytost, chuťovou plnost a zajímavou texturu. Nejlepší je sáhnout po halloumi, protože krásně drží tvar, má jemnou slanost a na pánvi nebo grilu získá zlatavou kůrčičku.

Recept na salát s grilovaným halloumi:
- 1 balení halloumi sýra
- směs listových salátů (rukola, baby špenát, polníček)
- pár cherry rajčátek
- hrst vlašských ořechů
- 1 zralé avokádo
- olivový olej, balzamikový krém, citronová šťáva
- sůl, pepř
Sýr nakrájejte na plátky a opečte na rozpálené grilovací pánvi dozlatova z obou stran. Mezitím si na talíř připravte listový salát, rozkrojená cherry rajčátka, plátky avokáda a nasekané ořechy. Nakonec přidejte grilovaný sýr, zakápněte olivovým olejem, troškou citronové šťávy a ozdobte balzamikovým krémem. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
Výsledkem je sytý, ale přitom lehký salát, který si klidně můžete dát i jako hlavní chod k obědu.
Salát s ovocem: Sladká svěžest na talíři
Ovoce v salátu? Někdo si na to musí chvíli zvykat, ale kdo jednou ochutná, většinou si tuhle kombinaci zamiluje. Sladkost ovoce krásně kontrastuje se slaností sýra nebo šunkou, a celek působí opravdu svěže.

Jedním z favoritů je salát s jahodami a kozím sýrem:
- směs salátů (ideálně rukola, polníček)
- 200 g jahod
- 100 g kozího sýra (nebo feta)
- hrst piniových oříšků
- med, olivový olej, balzamikový ocet
- sůl, pepř
Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Na pánvi nasucho opražte piniové oříšky, což jim dodá skvělou chuť. Saláty nasypte na talíř, přidejte jahody, rozdrobený sýr a oříšky. Zálivku si připravte zvlášť – stačí smíchat lžičku medu, olivový olej, pár kapek balzamika, sůl a pepř. Vše přelijte přes salát těsně před podáváním.
Tahle varianta je perfektní třeba i na letní piknik nebo lehkou večeři na terase.
Těstovinové saláty: Když máte hlad
Pokud máte větší hlad nebo potřebujete připravit něco sytějšího pro víc lidí, sáhněte po těstovinovém salátu. Ten jde udělat na milion způsobů.

Těstovinový salát s pestem a mozzarellou:
- 300 g těstovin (ideálně vrtule nebo penne)
- 1 balení mozzarelly mini
- 200 g cherry rajčat
- 1 menší okurka
- hrst čerstvé bazalky
- 2 lžíce zeleného pesta
- olivový olej
- sůl, pepř
Těstoviny uvařte podle návodu, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Do velké mísy nakrájejte rajčata, okurku, přidejte mozzarellu a nasekanou bazalku. Vmíchejte pesto, trochu olivového oleje, dochuťte solí a pepřem.
Tenhle salát je dobré dělat den dopředu, chutě se krásně propojí a druhý den je tudíž ještě lepší.
Těstovinový salát s kuřecím masem a sušenými rajčaty
Tahle varianta je ideální, pokud máte doma zbytek grilovaného nebo pečeného kuřete. Díky sušeným rajčatům má krásně výraznou chuť a zasytí i pořádného jedlíka.
Ingredience:
- 300 g těstovin (penne, fusilli nebo mašličky)
- 200 g kuřecího masa (pečené, grilované nebo uvařené)
- 100 g sušených rajčat v oleji
- hrst čerstvého rukoly nebo polníčku
- 50 g parmazánu (hoblinky)
- 2 lžíce majonézy nebo bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Těstoviny uvařte v osolené vodě, slijte a nechte vychladnout. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, sušená rajčata na proužky. Do velké mísy smíchejte těstoviny, maso, rajčata, přidejte rukolu. Na zálivku smíchejte majonézu s trochou olivového oleje, přidejte špetku soli a pepře. Vše promíchejte a nakonec posypte hoblinkami parmazánu.
Salát je skvělý i na piknik, na grilovačku nebo jako lehký letní oběd.
Řecký těstovinový salát
Jestliže máte chuť na něco svěžího a lehkého, sáhněte po řecké inspiraci. Kombinace oliv, sýra feta a okurky funguje skvěle i s těstovinami.

Ingredience:
- 300 g těstovin (vrtulky nebo kolínka)
- 200 g sýra feta
- 1 salátová okurka
- 3–4 rajčata nebo hrst cherry rajčátek
- hrst černých oliv (ideálně bez pecek)
- červená cibule (volitelně)
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- čerstvé oregano nebo sušené
- sůl, pepř
Těstoviny uvařte, sceďte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte okurku na půlkolečka, rajčata na menší kousky, cibuli na tenké proužky. Fetu rozdrobte. Do mísy nasypte těstoviny, přidejte zeleninu, olivy a sýr. Přelijte olivovým olejem, zakápněte citronovou šťávou, dochuťte solí, pepřem a oreganem.
Výsledkem je lehký, osvěžující salát, který se hodí jak k masu na grilu, tak i jen tak samotný na večeři.
Malé tipy na závěr
- Nebojte se experimentovat – klidně přidejte sezónní ovoce jako nektarinky, borůvky nebo vodní meloun.
- Zálivky jsou základ – kromě klasiky zkuste třeba jogurtovou s bylinkami, medovo-hořčičnou nebo limetkovou.
- Sýry podle chuti – halloumi, feta, kozí sýr, mozzarella, parmazán… každý dodá salátu trochu jiný charakter.
- Oříšky a semínka – slunečnicová, dýňová, sezamová, vlašské nebo pekanové ořechy dodají křupavost.
Léto je ideální čas na to, abychom si hráli s chutěmi a vytvářeli barevné, voňavé a zdravé pokrmy. Navíc většina salátů je hotová během pár minut, což ocení každý, kdo nechce v parnu trávit hodiny u plotny. Tak dobrou chuť a krásné letní dny!
Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje: Kniha – Plenty od Yotam Ottolenghi
Kniha – Salad Samurai od Terry Hope Romero
Kniha – The Complete Salad Cookbook od America’s Test Kitchen
Kniha – Salad Love: 260 Crunchy, Savory, and Filling Meals You Can Make Every Day od David Bez