S příchodem chladnějších dnů nastává ideální čas na vydatné a výživné polévky. Jsou rychlé, syté a dají se připravit ze sezónních surovin, které máte v kuchyni – dýně, mrkev, batáty, červená čočka…
Navíc jsou skvělým způsobem, jak využít zbytky zeleniny a přitom si dopřát zdravý, teplý comfort food.
Mrkvová čočková polévka
Lahodná polévka s vysokým obsahem železa a navíc s nízkým obsahem tuku. Připravíte ji během půl hodiny.
Suroviny:
- 600 g mrkve
- 140 g loupané červené čočky
- 2 lžičky kmínu
- Špetka chilli vloček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr horkého zeleninového vývaru
- 125 ml mléka
- Na podávání: bílý jogurt
Postup
- V rozehřátém hrnci si nasucho orestujte kmín, chilli po dobu 1 minuty. Krásně se rozvoní.
- Polovinu koření si dejte stranou.
- Přidejte olivový olej, nahrubo nastrouhanou mrkev, čočku, horký vývar a mléko.
- Vařte 15 minut nebo do změknutí čočky.
- Polévku rozmixujte dohladka nebo v ní můžete nechat kousky. Podávejte se zbytkem koření a jogurtem.
Polévka z divoké rýže
Připravená ze sezónní zeleniny, divoké rýže a krémového vývaru.
Suroviny:
- 6 hrnků zeleninového vývaru
- 1 hrnek divoké rýže, v suchém stavu
- 225 g malých žampionů nakrájených na plátky
- 4 stroužky česneku, prolisovaný
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 2 stonky celeru nakrájeného na kostičky
- 1 větší batáta nakrájená na kostky
- 1 bobkový list
- 1 malá cibule
- 1 plechovka neslazeného kokosového mléka
- 2 velké hrsti kapusty, nahrubo nasekané
- Sůl a pepř
- Koření dle chuti
Postup
Ideální je použití tlakového hrnce:
- Dejte do něj zeleninový vývar, rýží, houby, česnek, mrkev, batáty, bobkový list a koření.
- Promíchejte a vařte 25 minut pod tlakem. Nechte 10 minut odpočinout a otevřete tlakový ventil.
- Vyndejte bobkový list a vyhoďte. Jako poslední přidejte kokosové mléko, kapustu, sůl a pepř.
Vaření na sporáku:
Zeleninu otestujte na másle. Postup je dále stejný, jen se vše bude vařit 30-40 minut.
Podzimní Minestrone
Zdravá a výživná polévka plná zeleniny.

Tradiční zeleninová polévka minestrone s fazolemi, cuketou a rajčaty, podávaná s parmazánem.Zdroj: Shutterstock
Suroviny:
- 2 střední mrkve, nakrájená na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 6 hrnků zeleninového vývaru
- 2,5 hrnku nakrájených brambor
- 2,5 hrnku nakrájené Hokaido dýně
- 1 střední cuketa, nakrájená
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 2,5 lžičky čerstvého rozmarýnu nebo oregana, případně 1 lžička sušeného
- 2,5 lžičky čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- Sůl, pepř
- 2/3 hrnku těstovin v suchém stavu (volitelné)
- 2 hrnky nasekané kapusty
- 1 plechovka červených fazolí, propláchnutých
- Na podávání: strouhaný parmezán (volitelné)
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a mrkev a restujte tři minuty. Poté přidejte česnek a restujte ještě minutu.
- Míchejte zeleninový vývar, brambory, dýně, cuketu, rajčata, rozmarýn, tymián, bobkové listy a dochuťte solí a pepřem.
- Poté přiveďte k varu a vmíchejte těstoviny, pokud je používáte. Přikryjte, ztlumte plamen na a vařte nám mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, asi 15 minut.
- Vmíchejte kapustu a fazole a vařte asi 5 minut, dokud kapusta nezměkne. Vyjměte bobkové listy a podávejte s parmezánem.
Polévka z máslové dýně
Hustá krémová polévka s křupavým pečivem je na podzim jako dělaná.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 1/2 lžičky soli
- 1 máslová dýně, oloupaná a nakrájená na kostky
- 3 stroužky česneku, nakrájené
- 1 lžíce čerstvé šalvěje
- 1/2 lžíce čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 3-4 hrnky zeleninového vývaru
- Pepř
- Na podávání: nasekaná petrželka, chléb, opečená dýňová semínka
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, sůl, pepř a restujte do změknutí 5 až 8 minut.
- Přidejte dýni a vařte 8 až 10 minut.
- Dále přidejte česnek, šalvěj, rozmarýn a zázvor. Zamíchejte a vařte 30 sekund až minutu, dokud se nerozvoní a poté zalijte vývarem. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 20 až 30 minut do změknutí dýně.
- Polévku nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte dohladka. Pokud je moc hustá přidejte až jeden hrnek vývaru.
- Podávejte s petrželkou, opečenými dýňovými semínky a křupavým chlebem.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.bbcgoodfood.cz www.gimmesomeoven.com www.cookingclassy.com
















