Když se ochladí, pomůže miska teplé polévky. Zkuste tyhle 4 recepty Zdroj: Shutterstock

Když se ochladí, pomůže miska teplé polévky. Zkuste tyhle 4 recepty

Veronika Poláčková | 03. 11. 2025

S příchodem chladnějších dnů nastává ideální čas na vydatné a výživné polévky. Jsou rychlé, syté a dají se připravit ze sezónních surovin, které máte v kuchyni – dýně, mrkev, batáty, červená čočka…

Navíc jsou skvělým způsobem, jak využít zbytky zeleniny a přitom si dopřát zdravý, teplý comfort food.

Mrkvová čočková polévka

Lahodná polévka s vysokým obsahem železa a navíc s nízkým obsahem tuku. Připravíte ji během půl hodiny.

Miska čočkové polévky s mrkví, ozdobená čerstvými bylinkami a plackou naan.

Čočková polévka s mrkví a kokosovým mlékem – hřejivá inspirace na každý den.Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 600 g mrkve
  • 140 g loupané červené čočky
  • 2 lžičky kmínu
  • Špetka chilli vloček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru
  • 125 ml mléka
  • Na podávání: bílý jogurt

Postup

  1. V rozehřátém hrnci si nasucho orestujte kmín, chilli po dobu 1 minuty. Krásně se rozvoní.
  2. Polovinu koření si dejte stranou.
  3. Přidejte olivový olej, nahrubo nastrouhanou mrkev, čočku, horký vývar a mléko.
  4. Vařte 15 minut nebo do změknutí čočky.
  5. Polévku rozmixujte dohladka nebo v ní můžete nechat kousky. Podávejte se zbytkem koření a jogurtem.
Tip: k polévce podávejte chléb naan, k polévce se skvěle hodí.

Polévka z divoké rýže

Připravená ze sezónní zeleniny, divoké rýže a krémového vývaru.

Miska s krémovou polévkou z divoké rýže, brambor a hub, ozdobená petrželí.

Polévka z divoké rýže a hub – vydatná klasika pro chladné večery.Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 6 hrnků zeleninového vývaru
  • 1 hrnek divoké rýže, v suchém stavu
  • 225 g malých žampionů nakrájených na plátky
  • 4 stroužky česneku, prolisovaný
  • 2 mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 stonky celeru nakrájeného na kostičky
  • 1 větší batáta nakrájená na kostky
  • 1 bobkový list
  • 1 malá cibule
  • 1 plechovka neslazeného kokosového mléka
  • 2 velké hrsti kapusty, nahrubo nasekané
  • Sůl a pepř
  • Koření dle chuti

Postup

Ideální je použití tlakového hrnce:

  1. Dejte do něj zeleninový vývar, rýží, houby, česnek, mrkev, batáty, bobkový list a koření.
  2. Promíchejte a vařte 25 minut pod tlakem. Nechte 10 minut odpočinout a otevřete tlakový ventil.
  3. Vyndejte bobkový list a vyhoďte. Jako poslední přidejte kokosové mléko, kapustu, sůl a pepř.

Vaření na sporáku:

Zeleninu otestujte na másle. Postup je dále stejný, jen se vše bude vařit 30-40 minut.

Podzimní Minestrone

Zdravá a výživná polévka plná zeleniny.

Tradiční zeleninová polévka minestrone s fazolemi, cuketou a rajčaty, podávaná s parmazánem.

Tradiční zeleninová polévka minestrone s fazolemi, cuketou a rajčaty, podávaná s parmazánem.Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 2 střední mrkve, nakrájená na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 6 hrnků zeleninového vývaru
  • 2,5 hrnku nakrájených brambor
  • 2,5 hrnku nakrájené Hokaido dýně
  • 1 střední cuketa, nakrájená
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 2,5 lžičky čerstvého rozmarýnu nebo oregana, případně 1 lžička sušeného
  • 2,5 lžičky čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Sůl, pepř
  • 2/3 hrnku těstovin v suchém stavu (volitelné)
  • 2 hrnky nasekané kapusty
  • 1 plechovka červených fazolí, propláchnutých
  • Na podávání: strouhaný parmezán (volitelné)

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a mrkev a restujte tři minuty. Poté přidejte česnek a restujte ještě minutu.
  2. Míchejte zeleninový vývar, brambory, dýně, cuketu, rajčata, rozmarýn, tymián, bobkové listy a dochuťte solí a pepřem.
  3. Poté přiveďte k varu a vmíchejte těstoviny, pokud je používáte. Přikryjte, ztlumte plamen na  a vařte nám mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, asi 15 minut.
  4. Vmíchejte kapustu a fazole a vařte asi 5 minut, dokud kapusta nezměkne. Vyjměte bobkové listy a podávejte s parmezánem.

Polévka z máslové dýně

Hustá krémová polévka s křupavým pečivem je na podzim jako dělaná.

Krémová polévka z máslové dýně s kapkou smetany a petrželovou ozdobou.

Polévka z máslové dýně – krémová, jemně nasládlá a plná podzimních chutí.Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 máslová dýně, oloupaná a nakrájená na kostky
  • 3 stroužky česneku, nakrájené
  • 1 lžíce čerstvé šalvěje
  • 1/2 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 3-4 hrnky zeleninového vývaru
  • Pepř
  • Na podávání: nasekaná petrželka, chléb, opečená dýňová semínka

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, sůl, pepř a restujte do změknutí 5 až 8 minut.
  2. Přidejte dýni a vařte 8 až 10 minut.
  3. Dále přidejte česnek, šalvěj, rozmarýn a zázvor. Zamíchejte a vařte 30 sekund až minutu, dokud se nerozvoní a poté zalijte vývarem. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 20 až 30 minut do změknutí dýně.
  4. Polévku nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte dohladka. Pokud je moc hustá přidejte až jeden hrnek vývaru.
  5. Podávejte s petrželkou, opečenými dýňovými semínky a křupavým chlebem.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.bbcgoodfood.cz www.gimmesomeoven.com www.cookingclassy.com

www.loveandlemons.com


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?