Vaření

Kapr v aspiku

Většina z nás si dovede představit pouze kapra smaženého a to ještě jen o Vánocích. Ostatní recepty necháváme stranou, jsou příliš složité. Ovšem Miloš Štěpnička nás před loňskými Vánocemi přesvědčil, že třeba takový kapr v aspiku není jen pro zkušené profesionály, ale že to dokážete také. Jen se nebát!

Základ představuje kapr na modro – vařená ryba, kterou jsme před vložením do hrnce polili octem. Sliz na kůži zmodrá, odtud ten název. Vaříme asi 10 minut. Do vody přidáme k rybě nové koření, pepř, bobkový list, kousek mrkve, cibuli. A hlavně sůl, několik polévkových lžic, a nemusíte se bát, že přesolíte, ryba si prý vezme jen tolik soli, kolik potřebuje. Pak už můžete podávat s bramborem a kouskem másla.step

Zkuste ale tentokrát proměnit kapra na modro na kapra v aspiku. Udělejte dort. Ani to není složité. Do příštího kapřího „dortu“ patří kapří závitky. Tentokrát nebudete vařit kapra na modro v celku, ale ostrým nožem vytvoříte z každé půlky ryby filety. To znamená, že odstraníte kosti. Pak si připravíte silnější mrkev a na ni natočíte kapří filet. Svážete to provázkem a teprve pak dáte vařit i s tou mrkví jako kapra na modro. Vzniklé závitky necháte vychladnout. Vytvoří podobu zavináče, stačí jen vytáhnout tu mrkev. Můžete je naplnit bramborovým salátem, sýrem, co vám chutná, třeba připravíte podle své fantazie vlastní nádivku. Miloš Štěpnička připravuje náplň, do které dává i vařené kapří mlíčí. Chuť jeho kapra v aspiku je nenapodobitelná. Vůbec nejjednodušší je výroba aspiku. V kuchařkách najdete recepty, podle kterých potřebujete ostříhané ploutve, kapří hlavy a na vylepšení telecí nožičky, vepřová kolena… To už dnes není třeba. Stačí si koupit pár sáčků želatiny a postupovat dle návodu. Do půllitru vody nasypete želatinu a necháte čtvrthodinku bobtnat, pak to začnete zahřívat asi na 60 °C. aspikŽelatinu nesmíte vařit, to byste ji „strhali“. A důležité je, přidat do vody aspoň dvě hrsti cukru, tři, čtyři lžíce octa a přisolit. Zásadní je, nechat první vrstvu želatiny zatuhnout, aby sůl nepropadla na dno nádoby. Pak už do želatiny kladete nakládané houby, kolečka natvrdo uvařených vajec atd. Postupujte po jednotlivých želatinových poschodích a dbejte na to, aby „dort“ vypadal pěkně ze všech stran. A nedávejte ho do žádné keramické misky; z té by se špatně vyklápěl. Nejvíce se osvědčily nádoby od rybích salátů, průsvitné plastové misky. A když si dáte naplněné nádoby na nějaký čas do mrazáku, pak stačí jen na chvilku ponořit plastovou misku do horké vody a obsah snadno vyklopíte. Návštěva u vás bude obdivovat nejen chuť, ale i vaši šikovnost.

„Kapří dort“ a několik malých předkrmových misek vytvořil pan Štěpnička z jednoho kapra a čtyř sáčků želatiny.

Článek z RPN č. 3/2011

Nepřehlédněte