Poradna Zahrada Zdraví

Oslaďte si vlastní stévií: Co obsahuje a jak ji pěstovat

Dotaz: V poslední době často slyším o možnosti využití přírodního sladidla – stévie. Jako diabetik bych tuto možnost rád vyzkoušel, ale tak, že bych si rád vypěstoval vlastní rostliny. Je to náročné a je možné získat semínka? Jan K., Líbeznice

stévia

Stévia (Stevia rebaudiana)

Původní oblastí výskytu stévie je Paraguay. Je to víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Celá rostlina, kromě kořenů obsahuje glykosid steviosid, se sladivostí až 300krát vyšší než sacharóza. Ve vodě je rozpustný a chutná příjemně sladce.

Z dalších glykosidů, které byly izolovány později jsou především rebaudiosidy se sladivostí až 120krát větší než sacharóza a velmi příjemné chuti. Důležitým faktorem je zdravotní nezávadnost extraktů ze stevie.

Ve světě jsou sladidla na bazi steviosidu povolena v Japonsku ke slazení nealkoholických nápojů a do žvýkaček. Možnosti využití je celá řada, například při výrobě dietních potravin s nízkou energetickou hodnotou, v cukrářství, do limonád a v konzervárenském průmyslu. U steviosidu jsou dále prokázány antibakteriální účinky, např v boji proti zubnímu kazu, vzhledem ke schopnosti likvidace patogenních bakterií ústní mikroflóry. Další využití je však stále předmětem výzkumu.

V současné době jsou semínka stevie i v tuzemském sortimentu. Můžeme ji tak doporučit jako vhodnou rostlinu pro drobné pěstitele, kterou mohou mít v květináči za oknem a listy průběžně využívat pro vlastní potřebu.

Text a foto: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva


Zeptejte se

Na otázky odpovídají odborníci s mnohaletou praxí v oboru zelinářství, ovocnářství, okrasné zahrady či bioochrany. Otázky pište na poradnarpn@jagamedia.cz

Komentovat

Nepřehlédněte