Dřevěné vařečky používáme denně – mícháme s nimi omáčky, těsta i polévky. Není divu, že po čase vypadají unaveně. Dobrá zpráva? Nemusíte je hned vyhazovat. Díky jednoduchému triku jim během pár minut vrátíte barvu, pružnost i životnost.
Proč vařečky stárnou
Když se nad tím zamyslíte, není divu, že vařečky stárnou. Dřevo je přírodní materiál, který při častém používání nasává vlhkost, tuky i barviva z potravin. Vařečky tak postupně tmavnou, ztrácejí pružnost a mohou působit zanedbaně.
Budete potřebovat:
- hrnec s vodou
- prášek do pečiva nebo jedlá soda
- trochu oleje (nejlépe slunečnicový nebo olivový)
- ubrousek
Postup krok za krokem:
- Do většího hrnce dáme vodu a vložíme do ní vařečky. Opotřebovaná část by měla být zcela ponořená.
- Jakmile se voda začne vařit, přidáme půl balení prášku do pečiva nebo jedlou sodu. Vaříme 30 až 45 minut. Směs pomůže odstranit usazeniny i zašlý povrch.
- Poté je vytáhneme a opláchneme v čisté vodě. Můžete je přejet i houbičkou. Pak je necháme důkladně uschnout.
- Nakonec je lehce potřeme olejem – nejlépe slunečnicovým nebo olivovým. Ten dřevo vyživí, zvýrazní jeho strukturu a dodá mu pružnost. Pro snazší nanesení oleje můžete použít papírový ubrousek.
Výsledek a doporučení
Vařečky sice nebudou úplně jako nové, ale rozdíl poznáte hned. Pokud budete postup opakovat jednou za čas, vydrží vám oblíbené dřevěné náčiní klidně další roky.
Pokud jsou popraskané, mají třísky nebo se začínají drolit, je lepší je nahradit. Hygiena je v kuchyni základ.
Galerie:
Videonávod:
Text: Karolína Mechová
Foto: Shutterstock, youtube.com/Vaříme s Tinou
Zdroj: youtube.com/Jak vyčistit staré vařečky

















