Vaření Zdraví

V hlavní roli avokádo: 4 jídla, které si můžete dopřát bez výčitek

Připravte si zdravé a chutné avokádové guacamole, cheesecake bez lepku, smaženici nebo avokádový hummus.

recepty z avokáda: avokádové guacamole, avokádový hummus, smaženice s avokádem a avokádový cheesecake bez lepku

Avokádové guacamole

Budete potřebovat

  • avokádo
  • citronovou šťávu
  • pepř
  • chilli
  • šalotku
  • česnek
recept na avokádové guacamole
Foto: iStock

Guacamole je nejcharakterističtější a nejjednodušší a snad i nejchutnější kulinářské využití avokáda. Ze zralého avokáda lžičkou vybereme jemnou máslovou dužinu, vidličkou ji rozmělníme a hned přelejeme citronovou šťávou, která ho ochutí a zároveň zabrání jeho zhnědnutí. Trochu osolíme, ochutíme černým pepřem, přidáme chilli, najemno nasekanou šalotku, případně i lisovaný česnek.
Druhá varianta: K avokádu přidáme mango, česnek, koriandrovou nať, nasekanou cibulku, trochu pomerančové a limetkové šťávy, lžičku tabasca, sůl, černý pepř.

Avokádový ­cheesecake bez lepku

Budete potřebovat


Na korpus:

  • 200 g odpeckovaných datlí
  • 150 g ořechů
  • 35 g kokosové moučky
  • 40 g kakaa
  • 45 g kokosového tuku
  • trochu pomerančové šťávy

Na krém:

  • 7 avokád
  • 160 ml limetkové šťávy
  • 180 g tekutého medu
  • 120 g kokosového změklého tuku
  • + nastrouhaná kůra z limetky
recept na avokádový cheesecake bez lepku
Foto: iStock

Na korpus dohromady rozmixujeme na pastu odpeckované datle, ořechy, kokosovou moučku, kakao a kokosový tuku. Je-li pasta příliš tuhá, přidáme trochu pomerančové šťávy, přemixujeme a pastu rozetřeme na dno dortové formy, kterou odložíme do chladničky. Na krém rozmixujeme dužinu z avokád s limetkovou šťávou, tekutým medem a změklým kokosovým tukem. Krém nalijeme na korpus do formy a přes noc necháme v chladničce ztuhnout. Posypeme strouhanou kůrou z limetky.

Dužina avokáda je velmi lahodná a obsahuje až 37 % tuku, který se svým složením velmi podobá olivovému oleji.

Smaženice s avokádem

Budete potřebovat

  • 1 zralé avokádo
  • 8 vajec
  • 50 ml mléka
  • olej
  • sůl a pepř
recept na smaženici s avokádem
Foto: iStock

Dužinu z jednoho avokáda nakrájíme na kostky. Rozbijeme vejce a smícháme je s mlékem, ochutíme solí a pepřem a směs dobře našleháme. Na rozehřáté pánvi na olej vylijeme směs, necháme srazit a přidáme avokádo a nasekanou pažitku. Podáváme se salátem a celozrnným pečivem, případně s plackou.

Avokádový ­hummus

Budete potřebovat

  • 300 g uvařené cizrny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 2 avokáda
  • sůl a pepř
  • římský kmín
recept na avokádový hummus
Foto: iStock

Uvařenou cizrnu, olivový olej, limetkovou šťávu a dvě lžíce tahini (sezamová pasta) spolu rozmixujeme dohladka. Přidáme avokáda nakrájená na kousky, lžíci nasekaného koriandru (petržele), ochutíme solí, černým pepřem, římským kmínem a ještě chvíli mixujeme. Podáváme na topince s nakrájeným rajčetem a špetkou chilli nebo jako přílohu k dušenému masu či grilovaným rybám.

Jak se připravuje avokádové smoothie

V troše vody rozmixujeme dužinu ze dvou avokád, dvou banánů, dvou kiwi, jednoho jablka a dvou hrstí čerstvého špenátu. Je-li smoothie příliš husté, přidáme trochu vody nebo ovesného mléka. Když z něj chceme udělat puding, přidáme do něj dvě lžičky chia semínek a necháme odstát.

Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů